E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπος που μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο σε μια ώρα

Υπήρξε η έμπνευση για τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Dustin Hoffman στην αξέχαστη ταινία «Rain Man»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/6/2022 | 00:09

Ο άνθρωπος που μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο σε μια ώρα

Υπήρξε η έμπνευση για τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Dustin Hoffman στην αξέχαστη ταινία «Rain Man». Ο Kim Peek είχε μια απίστευτη ζωή, πολύ πιο εντυπωσιακή από την ταινία. Και μπορούσε να κάνει πράγματα που δεν τα χωράει ο νους μας.

Γεννήθηκε με έναν εγκέφαλο του οποίου του έλειπαν τα νεύρα που συνδέουν τα δυο ημισφαίρια. Αυτό βέβαια όσο μεγάλωνε, οδήγησε σε μερικές εκπληκτικές δεξιότητες.

Από ηλικία δυο ετών μπορούσε να αποστηθίσει μεγάλο όγκο πληροφοριών. Διάβαζε βιβλία με απίστευτη ταχύτητα. Τα τελείωνε μέσα σε μια ώρα και θυμόταν όλα όσα είχε διαβάσει.
Αυτό το έκανε λόγω του ότι μπορούσε να διαβάσει ταυτόχρονα δυο σελίδες, μια με κάθε μάτι του. Έτσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διαβάζοντας.
Μαζί με την δεξιότητα του να αποθηκεύει πληροφορίες, μετατράπηκε σε μια κινητή εγκυκλοπαίδεια. Μπορούσε για παράδειγμα να δώσει πληροφορίες σε οδηγούς, για οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, μόνο επειδή είχε κοιτάξει για λίγο το χάρτη τους.

Μπορούσε επίσης να κάνει υπολογισμούς με τις ημερομηνίες του παρελθόντος. Του έλεγες μια τυχαία ημερομηνία στο παρελθόν και μετά από λίγο μπορούσε να σου πει ποια ημέρα της εβδομάδας είχε πέσει. Πλησίαζε πολλές φορές περαστικούς και τους έλεγε τι ημέρα γεννήθηκαν, από την ημερομηνία γέννησής τους.

Γιατί είχε αυτές τις ικανότητες; Οι ερευνητές απαντούν ότι επειδή γεννήθηκε χωρίς σύνδεση των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, μπορούσε να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα. Αλλά σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που είχαν την ίδια πάθηση, ο εγκέφαλος του Peek ανέπτυξε διαφορετικές συνδέσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν. Και είναι αυτές που ευθύνονται για τις ικανότητές του.

Είχε όμως και αρκετά προβλήματα. Η μνήμη του ήταν απίθανη αλλά υστερούσε διανοητικά. Είχε προβλήματα με θέματα που απαιτούσαν κριτική ικανότητα και το iq του ήταν 87, το οποίο είναι λίγο κάτω από το φυσιολογικό του 90-110.

Περπάτησε όταν ήταν τεσσάρων και χρειαζόταν κάποια βοήθεια σε καθημερινά πράγματα, όπως να κουμπώσει ένα πουκάμισο. Αλλά είχε πάντα δίπλα του τον πατέρα του, ο οποίος τον φρόντιζε σε όλη του τη ζωή.

Το 1984 γράφτηκε το σενάριο. Η επιτυχία της ταινίας έδωσε την ευκαιρία στον Peek να εμφανιστεί σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστήμης, οι οποίοι του έκαναν κάποιες εξετάσεις, για να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πέθανε το 2009, σε ηλικία 58 ετών από καρδιακή προσβολή. O σεναριογράφος της ταινίας Barry Morrow είχε πει για τον Peek ότι «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να περάσει πέντε λεπτά με τον Kim και να μην φύγει με μια ελαφρώς αλλοιωμένη άποψη για τον εαυτό του, τον κόσμο και τις δυνατότητές μας ως ανθρώπινα όντα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...