E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πιλότος έχασε της αισθήσεις του και ο επιβάτης δεν είχε εμπειρία από πτήσεις

Μια τρομακτική πτήση με αίσιο τέλος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/5/2022 | 00:24

Ο πιλότος έχασε της αισθήσεις του και ο επιβάτης δεν είχε εμπειρία από πτήσεις
@independent.ie

Πριν από περίπου 10 ημέρες, σε μια πτήση ενός μονοκινητήριου αεροπλάνου Cessna 208, ο πιλότος έχασε τις αισθήσεις του. Οι επιβάτες του αεροπλάνου δεν είχαν καθόλου εμπειρία από πτήσεις. Ένας από αυτούς ειδοποίησε του ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, λέγοντας συνέχεια πως πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση.

Και ήταν. Ο πιλότος δεν μπορούσε να οδηγήσει ασφαλώς το αεροπλάνο πλέον και ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι να κάνει. Ο πιστοποιημένος καθηγητής πιλότων και ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Robert Morgan, έκανε το διάλειμμά του όταν ήρθε η κλήση πάνω από τις Μπαχάμες.

«Βιάστηκα να πάω στον έλεγχο και το δωμάτιο βρισκόταν σε σύγχυση. ‘Ο πιλότος δεν μπορεί να πετάξει το αεροπλάνο. Οι επιβάτες το κάνουν και δεν έχουν καθόλου εμπειρία από πτήσεις’», δήλωσε ο Morgan στο CNN.

Ο Morgan έμαθε σύντομα ότι ο επιβάτης δεν μπορούσε να πετάξει το αεροπλάνο, αλλά είχε βρεθεί σε πολλές πτήσεις και είχε παρατηρήσει πολλές φορές τι έκαναν οι πιλότοι. «Ήταν πολύ ήρεμος», είπε ο Morgan. «Είπε δεν ξέρω πως να πετάω και δεν ξέρω πως να το σταματήσω όταν φτάσει στο διάδρομο».

Ο Morgan κι αυτός δεν είχε πετάξει ποτέ με αυτό το μοντέλο Cessna. Βρήκε ένα σχέδιο του πιλοτηρίου και άρχισε να τον καθοδηγεί βήμα προς βήμα. «Προσπάθησε να κρατήσεις στο ίδιο επίπεδο τα φτερά και ξεκίνα την κάθοδο. Σπρώξε τα χειριστήρια προς τα μπρος και άρχισε να κατεβαίνεις με πολύ χαμηλό ρυθμό», ακούγεται να λέει στο ηχητικό. «Προσπάθησε να ακολουθήσεις την ακτογραμμή, είτε προς τα βόρεια είτε προς τα νότια. Προσπαθούμε να σε εντοπίσουμε».

Ο Morgan πήρε την πολύ σημαντική απόφαση να οδηγήσει το αεροσκάφος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής. Έτσι βοήθησε τον επιβάτη που μετατράπηκε σε λίγα λεπτά σε πιλότο, να ευθυγραμμίσει το αεροπλάνο σε απόσταση 8 μιλίων από το Palm Beach International, «για να έχει έναν μεγαλύτερο στόχο».

Οι δυο τους κατάφεραν να προσγειώσουν ομαλά το μονοκινητήριο αεροσκάφος, κάτι που χρειάζεται περισσότερο από 20 ώρες πρακτικής διδασκαλίας. Ο Morgan βαθμολόγησε την προσγείωση με 10/10. «Ήθελα να κλάψω γιατί η αδρεναλίνη μου είχε χτυπήσει κόκκινο. Ήμουν πολύ χαρούμενος που κανένας δεν έπαθε κάτι και που όλα πήγαν καλά», είπε ο Morgan.

@cnn.com

Ορισμένοι πιλότοι έμειναν άφωνοι. Ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου είχε μόλις πει «Μόλις γίνατε μάρτυρες μιας προσγείωσης που πραγματοποιήθηκε από επιβάτη». Ένας πιλότος της American Airlines απάντησε, «Είπες μόλις ότι επιβάτης προσγείωσε το αεροπλάνο; Ω, θεέ μου, εξαιρετική δουλειά».

Μετά την προσγείωση ο Morgan γνώρισε από κοντά τον «νέο μαθητή» του. Ο οποίος του έδωσε μια σφιχτή αγκαλιά και τον ευχαρίστησε. «Ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή, είπε πως ήθελε απλά να γυρίσει στο σπίτι, όπου τον περίμενε η έγκυος γυναίκα του. Και αυτό με έκανε να νιώσω ακόμα καλύτερα», δήλωσε ο Morgan. «Στα μάτια μου αυτός είναι ο ήρωας, εγώ απλά έκανα τη δουλειά μού», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες: cnn.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Προχτές
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος