LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/3/2022 | 00:01

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια
Centralia

Όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά μέσα στο ανθρακωρυχείο στην Centralia, οι κάτοικοι νόμιζαν ότι γρήγορα θα σβήσει από μόνο της

Όμως η φλόγα συνεχίζεται έξι δεκαετίες αργότερα και το κράτος έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να την σβήσει. Η Centralia της Πενσυλβάνια διέθετε κάποτε 14 ενεργά ανθρακωρυχεία και 2.500 κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα. Αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1960, η ακμή της είχε περάσει και τα περισσότερα από τα ορυχεία του είχαν εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί μόνιμα και η Centralia δεν είχε πεθάνει - μέχρι που ξεκίνησε μια πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο.

Ξεκίνησε σε μια χωματερή και εξαπλώθηκε στις σήραγγες άνθρακα που οι ανθρακωρύχοι έσκαψαν χιλιάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια. Και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να σβήσουν τις φλόγες, η φωτιά εξακολουθεί να καίει μέχρι σήμερα!

Όμως η φωτιά που καίει κάτω από την επιφάνεια συνεχίζει να εκτοξεύει δηλητηριώδη καπνό στον αέρα μέσα από εκατοντάδες ρωγμές ενώ το έδαφος βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης. Πώς όμως έφτασε ως εδώ;

Τον Μάιο του 1962, το δημοτικό συμβούλιο της Centralia της Πενσυλβάνια συνεδρίασε για να συζητήσει τη νέα χωματερή. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Centralia είχε κατασκευάσει ένα λάκκο βάθους 50 ποδιών που κάλυπτε μια έκταση περίπου τη μισή έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πόλης με τα απορρίματά του και έπρεπε να καθαριστεί πριν από τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της πόλης.

Στη συνεδρίαση, τα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μια φαινομενικά προφανή λύση: την καύση του ΧΥΤΑ. 

Στην αρχή, φαινόταν να λειτουργεί. Η πυροσβεστική επένδυσε το λάκκο με ένα άκαυστο υλικό για να περιορίσει τη φωτιά, το οποίο άναψαν τη νύχτα της 27ης Μαΐου 1962. Αφού το περιεχόμενο του χώρου έγινε στάχτη, περιέλουσαν τα υπόλοιπα κάρβουνα με νερό.

Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, οι κάτοικοι είδαν ξανά φλόγες! Και πάλι μια εβδομάδα αργότερα, στις 4 Ιουνίου. Οι πυροσβέστες της Centralia έμειναν μπερδεμένοι για το από πού προερχόταν η επαναλαμβανόμενη πυρκαγιά. Χρησιμοποίησαν μπουλντόζες και τσουγκράνες για να ανακατέψουν τα υπολείμματα των καμένων σκουπιδιών και να εντοπίσουν τις κρυμμένες φλόγες.

Τελικά, ανακάλυψαν την αιτία. Η φωτιά εξαπλωνοντα μέσα από τα ανθρακορυχεία και είχε ήδη φύγει. Σύντομα, οι κάτοικοι άρχισαν να παραπονιούνται για δυσάρεστες οσμές που έμπαιναν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και παρατήρησαν μυρωδιές καπνού που έβγαιναν από το έδαφος γύρω από τη χωματερή.

Το δημοτικό συμβούλιο έφερε έναν επιθεωρητή ορυχείων για να ελέγξει τον καπνό, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα σε αυτά ήταν πράγματι ενδεικτικά μιας πυρκαγιάς σε ορυχείο. Έστειλαν επιστολή στην Lehigh Valley Coal Company (LVCC) δηλώνοντας ότι μια «φωτιά άγνωστης προέλευσης» έκαιγε κάτω από την πόλη τους. Αλλά προτού καταλήξουν σε απόφαση, οι αισθητήρες εντόπισαν θανατηφόρα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που διέρρεαν από το ορυχείο και όλα τα ορυχεία της περιοχής Centralia έκλεισαν αμέσως. Η ζωή συνεχιζόταν όμως ο χρόνος θα έφερνε μεγάλες καταστροφές.

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, ωστόσο, η Centralia, η Πενσυλβάνια άρχισε να αισθάνεται τις επιπτώσεις της αιώνιας φλόγας της υπόγεια. Οι κάτοικοι άρχισαν να λιποθυμούν στα σπίτια τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Τα δέντρα άρχισαν να πεθαίνουν και το έδαφος έγινε στάχτη. Δρόμοι και πεζοδρόμια άρχισαν να λυγίζουν.

Σημερα η πόλη είναι μια πόλη φάντασμα. Και η φωτιά καίει ακόμα...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων