E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H χώρα όπου έγιναν 119 απαγωγές μόνο μέσα στον Οκτώβριο του 2021

Μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, τη φτώχεια και τις καιρικές συνθήκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2021 | 00:52

H χώρα όπου έγιναν 119 απαγωγές μόνο μέσα στον Οκτώβριο του 2021

Πρόκειται για την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει, η φτώχεια το ίδιο και οι καιρικές συνθήκες μοιάζουν να μην τη λυπούνται. Η Αϊτή είναι πάνω στο ίδιο νησί με τον Άγιο Δομίνικο. Και παρόλο που και ο δεύτερος δεν είναι καμιά πλούσια χώρα, οι Αϊτινοί τον βλέπουν ως «γη της επαγγελίας».

Σε τέτοιες συνθήκες, η εγκληματικότητα βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Η αστυνομία της χώρας θεωρείται η πιο διεφθαρμένη του κόσμου και οι συμμορίες είναι εκείνες που κάνουν κουμάντο σχεδόν παντού. Η δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, ήταν μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους τους. Και όπως φαίνεται πλέον έχουν εμπλακεί σε ένα μπαράζ απαγωγών, οι οποίες έφτασαν τις 119 μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου που διανύουμε.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη μια τοπική ΜΚΟ, τα 119 άτομα απήχθησαν από μέλη συμμοριών, με την έξαρση της μάστιγας να παρατηρείται το περασμένο Σάββατο, όταν και απήχθησαν 17 πολίτες των ΗΠΑ και Καναδά. Ο αριθμός είναι φανερά αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

«Το 90% των απαγωγών διαπράττεται στην περιοχή της πρωτεύουσας, το 70% εντός της κοινότητας του Πορτ-ο-Πρενς αλλά διαπιστώνουμε, το τρίτο τρίμηνο του έτους, αύξηση των υποθέσεων στην Κρουά ντε Μπουκέ», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεντεόν Ζαν, ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Κρουά ντε Μπουκέ είναι προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς όπου ζουν περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι. Από το περασμένο καλοκαίρι, μια συμμορία που ονομάζεται «400 Mawozo» ελέγχει απόλυτα την περιοχή. Εκείνη ευθύνεται για τις 17 απαγωγές το περασμένο Σάββατο.

Τα θύματα ήταν μέλη ιεραποστολής μαζί με συγγενείς τους, οι οποίοι είχαν μόλις κάνει επίσκεψη σε ορφανοτροφείο στην περιοχή. Οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν είναι μέλη της οργάνωσης Christian Aid Ministries, η οποία ανέφερε πως η ομάδα που η τύχη της αγνοείται αποτελείται από πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά. Η θρησκευτική οργάνωση που έχει έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ, διευκρίνισε πως το μικρότερο από τα παιδιά είναι 8 μηνών. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι ηλικίας 3 έως 15 ετών ενώ οι ενήλικες έχουν ηλικία από 18 έως και 48 ετών.

Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε έναν από αυτούς, δηλαδή 17 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, όπως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Οι ΗΠΑ δίνει οδηγία στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην χώρα της Καραϊβικής, γιατί συνήθως τα θύματα της έξαρσης των απαγωγών είναι Αμερικανοί πολίτες. Σύμφωνα πάλι με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την αρχή του χρόνου οι απαγωγές φθάνουν τις 782, ενώ ολόκληρο το 2020 είχαν φτάσει τις 796. Η έξαρση και οι περισσότεροι από δυο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, δείχνουν πως η αύξηση θα είναι αρκετά μεγάλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

Πρόσωπα 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια