Από το 1934 μέχρι και το 1963, το νησί του Αλκατράζ που βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στέγαζε τη διάσημη φυλακή που πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτήν. Και αυτό γιατί από εκεί πέρασαν οι πιο διαβόητοι εγκληματίες των ΗΠΑ, με πρώτο και καλύτερο τον Αλ Καπόνε. Θα κατάφερνε κάποιος από εμάς να επιβιώσει εκεί μέσα;
Το grunge.com περιγράφει το Αλκατράζ ως μια φυλακή της ύστατης λύσης. Αυτό σημαίνει πως εκεί μεταφέρονταν κακοποιοί που είχαν ήδη δημιουργήσει άλυτα προβλήματα σε άλλες φυλακές. Για τον Αλ Καπόνε, ήταν γη δεύτερη φυλακή, αφού πρώτα τον είχαν μεταφέρει εκεί από την Τζόρτζια. Και μάλλον θα κατάλαβε γρήγορα ότι ήταν καλύτερο να μείνει εκεί.
Τι συνέβαινε στο Αλκατράζ; Το Alcatraz History αναφέρει πως οι συνθήκες διαβίωσης ήταν από τις πιο δυσάρεστες που θα μπορούσες να συναντήσεις σε φυλακή. O μέσος όρος του εμβαδού των κελιών ήταν 1,2 επί 2,7 μέτρα, ενώ περιείχε μόνο τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς καμία άνεση. Η θέση της φυλακής αύξανε το κρύο, ενώ οι κανόνες της ήταν ιδιαίτερα σκληροί.

@voi.id
Οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να μιλούν μεταξύ τους, παρά μόνο όταν έτρωγαν ή όταν έκαναν άσκηση στην αυλή. Τις περισσότερες ώρες βρίσκονταν μέσα στα κελιά τους και όπως αναφέρει η ιστορία του Αλκατράζ, πολλοί κρατούμενοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με συγκρατούμενούς τους, μέσα από τα κύπελλα στις τουαλέτες των κελιών. Τόσο απελπισμένοι ήταν για μια επαφή.
Αυτό βέβαια ίσχυσε μόνο για μια δεκαετία, αφού θεωρήθηκε ως ένας απάνθρωπος κανόνας ακόμα και για τη σκληρή αυτή φυλακή. Οι παραβάσεις όμως για τρεις δεκαετίες τιμωρούνταν πολύ αυστηρά. Στην πτέρυγα Δ, οι κρατούμενοι που οδηγούνταν εκεί έπρεπε να παραμένουν στα κελιά τους ολόκληρο το 24ωρο (έβγαιναν πού και πού για να ασκηθούν). Όσοι τσακώνονταν μπορούσαν να μεταφερθούν στην πτέρυγα που ονόμαζαν «The Hole», δηλαδή «Η Τρύπα». Εκεί, σύμφωνα με το grunge.com, οι κρατούμενοι ξυλοκοπούνταν και παρέμεναν στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς φαγητό.
Αλλά υπήρχαν και κάποια θετικά από τον εγκλεισμό στο Αλκατράζ. Το μενού ήταν καλό και περιποιημένο, αφού περιελάμβανε χοιρινές μπριζόλες και ένα πολύ καλό πρωινό. Μάλιστα ένας φύλακας του Αλκατράζ, είχε κάποτε δηλώσει πως «τα προβλήματα σε μια φυλακή δημιουργούνται από την κακή ποιότητα του φαγητού». Βέβαια, οι αυστηροί κανόνες και περιορισμοί, η σκληρή δουλειά και το καθεστώς κράτησης των τροφίμων, μετέτρεπε το Αλκατράζ σε μια πολύ δύσκολη φυλακή για να επιβιώσει ο οποιοσδήποτε.
Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;
Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν
Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;
Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της
Ποια δεξιότητα προτιμούν οι εργοδότες και δίνουν βάση σε αυτή
Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο
Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026







