E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κριστίνα Τσιμανούσκαγια: Ο κόσμος θέλει πολύ δουλειά ακόμα...

Η περιπέτεια της αθλήτριας του στίβου που φοβήθηκε μη φυλακιστεί

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/8/2021 | 00:55

Κριστίνα Τσιμανούσκαγια: Ο κόσμος θέλει πολύ δουλειά ακόμα...
@facebook.com

Η έλλειψη ελευθερίας λόγου και η απαγόρευση ελεύθερης έκφρασης των αθλητών είναι κάποια από τα πράγματα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Αυτός είναι όμως κι ας μη πέφτουμε από τα σύννεφα.

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια είναι αθλήτρια του στίβου από τη Λευκορωσία. Πρόσφατα μίλησε εναντίον της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της. Η οποία δεν άργησε να πάρει τα μέτρα της. Σημειωτέον, πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γιος του προέδρου της χώρας, Βίκτωρ Λουκασένκο, που πήρε την προεδρία στην επιτροπή από τον πατέρα του τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ΔΟΕ δεν επέτρεψε σε κανέναν από τους δυο να ταξιδέψει στο Τόκιο, αφού δεν αναγνωρίζει την εκλογή του γιου του προέδου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Τσιμανούσκαγια αποβλήθηκε από την εθνική ομάδα και κάποιοι αντιπρόσωποι της εμφανίστηκαν στο ολυμπιακό χωριό και της ζήτησαν να μαζέψει τα πράγματά της, γιατί θα επέστρεφε αμέσως στο Μινσκ. Η ίδια δεν φοβήθηκε την εκδίωξη από την εθνική ομάδα, αλλά τη φυλακή. Δεν ήξερε για ποιον λόγο, αλλά μόνο το γεγονός ότι οι Λευκορώσοι φοβούνται κάτι τέτοιο αν που τη γνώμη τους ελεύθερα, αντικατοπτρίζει το μέγεθος του απολυταρχισμού του καθεστώτος Λουκασένκο στη χώρα.

Ζήτησε βοήθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ μόλις οδηγήθηκες το αεροδρόμιο, πλησίασε έναν Ιάπωνα αστυνομικό και του είπε πως θέλει να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Οι Ιάπωνες τη βοήθησαν και η Πολωνία τελικά της χορήγησε πολιτικό άσυλο. Τα μέτρα ασφαλείας στην πολωνική πρεσβεία είναι δρακόντεια, με την 24χρονη να ταξιδεύει στην Πολωνία μέσα στις επόμενες ήμερες με ανθρωπιστική βίζα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε πως η αθλήτρια «είναι ασφαλής και σε καλή κατάσταση». Ο σύζυγός της έχει ήδη περάσει στην Ουκρανία και θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να τη συναντήσει.

Πώς ξεκίνησε αυτό; Η Τσιμανούσκαγια έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, διαμαρτυρόμενη πως τη συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν στα 4x400 χωρίς να τη ρωτήσουν. Η συνταγή που ακολούθησαν οι Λευκορώσοι αργότερα ήταν παμπάλαια και δοκιμασμένη. Την έβγαλαν από τη λίστα επικαλούμενοι ψυχολογικά ζητήματα. Μάλιστα, αφού της ανακοίνωσαν ότι φεύγει (πάλι χωρίς να τη ρωτήσουν) για το Μινσκ, έφεραν έναν ψυχολόγο στο δωμάτιο, ο οποίος της έλεγε «ανοησίες», όπως είπε και η ίδια.

To καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία είναι γνωστό και μη εξαιρετέο για τον αυταρχισμό του, με τον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται στο πόστο του για 27 χρόνια. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι που εξαφανίζονται, απουσία ελευθερίας λόγου και πολλά ακόμα περιστατικά που δείχνουν πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε συνολικά σαν πλανήτης.

Ελπίζουμε η περιπέτεια της Τσιμανούσκαγια να τελειώσει εδώ και ο κόσμος να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με περιπτώσεις κρατών σαν τη Λευκορωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπάει το «ανδρικό φρούριο»: Η γυναίκα που γράφει ιστορία στον στρατό της Αυστραλίας

Πρόσωπα 20.04.2026
Η άνοδος-ορόσημο της Susan Coyle και οι αλλαγές που αλλάζουν για πάντα τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι «ναρκο‑ιπποπόταμοι» του Εσκομπάρ: Eγιναν ανεξέλεγκτοι, και τώρα κανείς δεν ξέρει τι να τους κάνει

Stories 20.04.2026
Στείρωση, μεταφορά ή ευθανασία; Το δίλημμα που δεν έχει καλή απάντηση

Διαστημικός «εφιάλτης»: Το πυρηνικό υπερόπλο του Πούτιν που απειλεί με παγκόσμιο μπλακ άουτ

Stories 20.04.2026
Στο επίκεντρο των αμερικανικών ανησυχιών βρίσκεται ο σχεδιασμός της Ρωσίας για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιδορυφορικού συστήματος με πυρηνική ισχύ

Sarah Paulson: To μικροσκοπικό σπίτι της πασίγνωστης ηθοποιού δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 20.04.2026
Θα μπορούσε να έχει έπαυλη, αλλά δεν θέλει

Το κόλπο με τα 50 ευρώ που αδειάζει αυτοκίνητα σε δευτερόλεπτα

Stories 20.04.2026
Νομίζεις ότι στάθηκες τυχερός;

Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;

Νέα Εποχή Χτες
Αρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

Stories Χτες
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories Χτες
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Ο Ανδρέας με τα φτερά και τα πούπουλα, μια καλτ φιγούρα της Αθήνας

Πρόσωπα Χτες
Πολλοί μύθοι και αλήθειες έχουν συνδεθεί με το όνομά του

Η γυναίκα που έστειλε λεφτά στο διάστημα για τον έρωτά της

Stories Χτες
Ήθελε να βοηθήσει έναν «Ρώσο αστροναύτη» που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να επιστρέψει στη Γη

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν