E-Daily

Το πρώτο σύνταγμα στον κόσμο που θα συνταχθεί από ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών

Οι διαδηλώσεις του 2019 στη Χιλή είχαν αποτέλεσμα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 25/7/2021 | 00:01

@openglobalrights.org

Τον περασμένο Μάιο, η Χιλή εξέλεξε 155 μέλη της συνταγματικής συνέλευσης. Το σύνταγμα που θα προκύψει θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα δημιουργηθεί από σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών (77 γυναίκες και 78 άνδρες). Οι γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση φορούσαν μωβ και πράσινα μαντήλια τα οποία έγραφαν πάνω του «Ποτέ ξανά χωρίς εμάς».

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν λάμβαναν χώρα οι παρατεταμένες διαδηλώσεις το 2019, οι οποίες τα έβαλαν με την κοινωνική ανισότητα σε μια πολύ συντηρητική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠοια είναι η σημαία της φωτογραφίας από τη Χιλή που έκανε τον γύρο του πλανήτη 2/11/2019

Πολλές από τις γυναίκες μέλη της συνέλευσης, γεννήθηκαν σε μια χώρα όπου η δημοκρατία δεν είχε αποκατασταθεί και βρισκόταν κάτω από την στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ. Το τωρινό σύνταγμα ψηφίστηκε το 1980 από ανθρώπους της δικτατορίας. 10 χρόνια αργότερα η δημοκρατία επανήλθε στην Χιλή, αλλά το σύνταγμα δεν άλλαξε ποτέ. Με το πάθος που έδειξαν οι διαδηλωτές, η Χιλή δεν μπορούσε παρά να κάνει ένα βήμα παραπέρα, με τις γυναίκες πλέον να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία της χώρας, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Οι διαδηλώσεις λοιπόν έδωσαν τη σκυτάλη σε ένα δημοψήφισμα. Οι εκλογές του Μαίου είχαν πρωτοφανή αποτελέσματα, με τους υποψήφιους της παραδοσιακής ελίτ να μένουν εκτός από πολλούς ανεξάρτητους υποψηφίους. Νέοι προοδευτικοί, ιθαγενείς και επιστήμονες, εξελέγησαν βάζοντας στο επίκεντρο θέματα όπως ισότητα των φύλων, περιβάλλον και πρόσβαση στον φυσικό πλούτο. Η δεξιά συνεργασία κομμάτων του προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα κέρδισε μόλις 37 θέσεις, μόλις το 1/3 των θέσεων που χρειαζόταν για να διατηρήσει το υπάρχον status quo.

Παρά την επιστροφή στην δημοκρατία το 1990, η Χιλή παρέμεινε μια εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία, με την Καθολική Εκκλησία να έχει ακόμα λόγο στα κέντρα αποφάσεων. Μόλις το 2017, η άμβλωση έπαψε να είναι παράνομη, αλλά ακόμα και τώρα επιτρέπεται μόνο αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αν το έμβρυο δεν επιβιώσει ή αν είναι επικίνδυνο για τη ζωή της μητέρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν όλα αυτά τα χρόνια ότι το σύνταγμα του 1980 ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο για την πραγματική δημοκρατία, αφού το καθεστώς Πινοσέτ απέτρεπε τις γυναίκες από το να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας αλλά και στη δημόσια ζωή.

Το κίνημα #MeToo έφτασε στη Χιλή, με τους φοιτητές πρώτοι να εξεγείρονται εναντίον της σeξουαλικής κακοποίησης, την προκατάληψη και την ανισότητα, αφού οι γυναίκες είχαν γίνει πραγματικά αόρατες από το δικτατορικό σύνταγμα.

Η συνταγματική συνέλευση θα προσπαθήσει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Η πρώτη συνέλευση καθυστέρησε 2 ώρες λόγω διαδηλώσεων. Ο κόσμος ζητούσε την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις διαδηλώσεις του 2019, με μερικούς από αυτούς να παραμένουν στη φυλακή για πάνω από έναν χρόνο χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία.

Αυτό είναι το δύσκολο έργο της συνέλευσης. Εκτός από την ισότητα των φύλων, θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο εκδημοκρατισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία των ιθαγενών, οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα η πρώτη πρόεδρος της συνταγματικής συνέλευσης ήταν η Ελίζα Λονκόν, ιθαγενής ακαδημαϊκός της φυλής των Mapuche.

Το τωρινό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τους ιθαγενείς. Η Λονκόν δήλωσε πως «Πρόκειται για ένα όνειρο, για το οποίο οι πρόγονοι μας αγωνίστηκαν, να βρουν χώρους ισότητας μέσα από διάλογο και ίσους όρους».

Η συνέλευση θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες για να γράψει το νέο σύνταγμα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί μέσα από νέο δημοψήφισμα το 2022. Αν δεν επικυρωθεί, το σύνταγμα του Πινοσέτ θα παραμείνει σε ισχύ.

Πληροφορίες: nbcnews.com, france24.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left Χτες
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Χτες
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left Χτες
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του