E-Daily

Το πρώτο σύνταγμα στον κόσμο που θα συνταχθεί από ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών

Οι διαδηλώσεις του 2019 στη Χιλή είχαν αποτέλεσμα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 25/7/2021 | 00:01

@openglobalrights.org

Τον περασμένο Μάιο, η Χιλή εξέλεξε 155 μέλη της συνταγματικής συνέλευσης. Το σύνταγμα που θα προκύψει θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα δημιουργηθεί από σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών (77 γυναίκες και 78 άνδρες). Οι γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση φορούσαν μωβ και πράσινα μαντήλια τα οποία έγραφαν πάνω του «Ποτέ ξανά χωρίς εμάς».

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν λάμβαναν χώρα οι παρατεταμένες διαδηλώσεις το 2019, οι οποίες τα έβαλαν με την κοινωνική ανισότητα σε μια πολύ συντηρητική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠοια είναι η σημαία της φωτογραφίας από τη Χιλή που έκανε τον γύρο του πλανήτη 2/11/2019

Πολλές από τις γυναίκες μέλη της συνέλευσης, γεννήθηκαν σε μια χώρα όπου η δημοκρατία δεν είχε αποκατασταθεί και βρισκόταν κάτω από την στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ. Το τωρινό σύνταγμα ψηφίστηκε το 1980 από ανθρώπους της δικτατορίας. 10 χρόνια αργότερα η δημοκρατία επανήλθε στην Χιλή, αλλά το σύνταγμα δεν άλλαξε ποτέ. Με το πάθος που έδειξαν οι διαδηλωτές, η Χιλή δεν μπορούσε παρά να κάνει ένα βήμα παραπέρα, με τις γυναίκες πλέον να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία της χώρας, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Οι διαδηλώσεις λοιπόν έδωσαν τη σκυτάλη σε ένα δημοψήφισμα. Οι εκλογές του Μαίου είχαν πρωτοφανή αποτελέσματα, με τους υποψήφιους της παραδοσιακής ελίτ να μένουν εκτός από πολλούς ανεξάρτητους υποψηφίους. Νέοι προοδευτικοί, ιθαγενείς και επιστήμονες, εξελέγησαν βάζοντας στο επίκεντρο θέματα όπως ισότητα των φύλων, περιβάλλον και πρόσβαση στον φυσικό πλούτο. Η δεξιά συνεργασία κομμάτων του προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα κέρδισε μόλις 37 θέσεις, μόλις το 1/3 των θέσεων που χρειαζόταν για να διατηρήσει το υπάρχον status quo.

Παρά την επιστροφή στην δημοκρατία το 1990, η Χιλή παρέμεινε μια εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία, με την Καθολική Εκκλησία να έχει ακόμα λόγο στα κέντρα αποφάσεων. Μόλις το 2017, η άμβλωση έπαψε να είναι παράνομη, αλλά ακόμα και τώρα επιτρέπεται μόνο αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αν το έμβρυο δεν επιβιώσει ή αν είναι επικίνδυνο για τη ζωή της μητέρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν όλα αυτά τα χρόνια ότι το σύνταγμα του 1980 ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο για την πραγματική δημοκρατία, αφού το καθεστώς Πινοσέτ απέτρεπε τις γυναίκες από το να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας αλλά και στη δημόσια ζωή.

Το κίνημα #MeToo έφτασε στη Χιλή, με τους φοιτητές πρώτοι να εξεγείρονται εναντίον της σeξουαλικής κακοποίησης, την προκατάληψη και την ανισότητα, αφού οι γυναίκες είχαν γίνει πραγματικά αόρατες από το δικτατορικό σύνταγμα.

Η συνταγματική συνέλευση θα προσπαθήσει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Η πρώτη συνέλευση καθυστέρησε 2 ώρες λόγω διαδηλώσεων. Ο κόσμος ζητούσε την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις διαδηλώσεις του 2019, με μερικούς από αυτούς να παραμένουν στη φυλακή για πάνω από έναν χρόνο χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία.

Αυτό είναι το δύσκολο έργο της συνέλευσης. Εκτός από την ισότητα των φύλων, θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο εκδημοκρατισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία των ιθαγενών, οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα η πρώτη πρόεδρος της συνταγματικής συνέλευσης ήταν η Ελίζα Λονκόν, ιθαγενής ακαδημαϊκός της φυλής των Mapuche.

Το τωρινό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τους ιθαγενείς. Η Λονκόν δήλωσε πως «Πρόκειται για ένα όνειρο, για το οποίο οι πρόγονοι μας αγωνίστηκαν, να βρουν χώρους ισότητας μέσα από διάλογο και ίσους όρους».

Η συνέλευση θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες για να γράψει το νέο σύνταγμα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί μέσα από νέο δημοψήφισμα το 2022. Αν δεν επικυρωθεί, το σύνταγμα του Πινοσέτ θα παραμείνει σε ισχύ.

Πληροφορίες: nbcnews.com, france24.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τη Μύκονο μέχρι το Ντουμπάι: Γιατί όλοι πλέον κλείνουν ξαπλώστρα online

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Κάποτε έβαζες πετσέτα, τώρα κάνεις booking

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

E-Daily 3.Left 31.05.2026
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Πόλεμοι, μάγισσες και νόθα παιδιά: Το πιο τοξικό βασιλικό σόι ever

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Όταν η οικογένεια του γαμπρού γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης

Τι είναι η «Μεγάλη Απογοήτευση» της αγοράς εργασίας

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Το αδιέξοδο των εργαζομένων

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Μέσα σε 22 χρόνια μετατράπηκαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του

Sarah Paulson: To μικροσκοπικό σπίτι της πασίγνωστης ηθοποιού δίπλα στη θάλασσα

E-Daily 3.Left Χτες
Θα μπορούσε να έχει έπαυλη, αλλά δεν θέλει

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

E-Daily 3.Left Χτες
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή