E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπέσιαλ ουίσκι για την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκε στο Τατόϊ

Σπάνιοι θησαυροί της κάβας του Τατοΐου εντοπίστηκαν

Δημοσίευση 11/7/2021 | 17:33

Σπέσιαλ ουίσκι για την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκε στο Τατόϊ

Ένας ακόμη σπάνιος, ιδιαίτερος, θησαυρός αποκαλύπτεται καθώς προχωρά το έργο της ανάδειξης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.

Ανάμεσα στα χιλιάδες αντικείμενα, που συντηρούνται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, συγκαταλέγεται ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά τεκμήρια και με συλλεκτικές ετικέτες.

Αναμένεται να αποκαλυφθούν περισσότεροι «θησαυροί»

Το έργο της συντήρησης της κάβας του Τατοΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και αναμένεται να αποκαλύψει ακόμη περισσότερους ιστορικούς και οινολογικούς θησαυρούς. Ήδη, σε 235 κιβώτια έχουν αρχειοθετηθεί περίπου 4.000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας -καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν. Οι εργασίες συνεχίζονται με την εξέταση 300 ακόμη κιβωτίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών.

Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Παράλληλα, υπάρχει μία πλούσια συλλογή φιαλών, με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.

Καθήκοντα ειδικού συμβούλου για την εκτίμηση της κάβας του Τατοΐου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει αναλάβει -pro bono- η οινοποιία ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου. Η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία, η οποία ιδρύθηκε το 1861 και δραστηριοποιείται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα. Αποτελεί μία σύγχρονη επιχείρηση οινοποιίας, η οποία λειτουργεί παράλληλα ένα πολυσύνθετο Μουσείο Οινικής Τέχνης. Τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας, παρέχουν την τεχνογνωσία και εμπειρία τους σχετικά με την αξιολόγηση και ανάδειξη της κάβας. Συγκεκριμένα, έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις φιάλες του κτήματος και να τις διαχωρίσουν, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάστασή τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα: Ο απατεώνας που «έκλεβε» ζωές και ξεγέλασε τον κόσμο

Stories 24.03.2026
Η απίστευτη ιστορία του Ferdinand Waldo Demara που έγινε γιατρός, μοναχός και καθηγητής χωρίς να είναι τίποτα από αυτά

Η βομβιστική επίθεση στο ιστορικό σινεμά «Έλλη» ‑ 18 τραυματίες που αποκάλυψαν το σκοτεινό πρόσωπο της ακροδεξιάς βίας

Retro 24.03.2026
Η νύχτα που ο κινηματογράφος βυθίστηκε στο αίμα: Το τρομοκρατικό χτύπημα στην «Έλλη» που σόκαρε τη Μεταπολίτευση

Έγραψε ιστορία: Η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down που «έσπασε» τα εμπόδια και άλλαξε τα δεδομένα

Πρόσωπα 24.03.2026
Η διαδρομή της Ana Victoria Espino de Santiago αποδεικνύει πως η θέληση και η υποστήριξη μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε πραγματικότητα

Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Ιστορικά 24.03.2026
Η στιγμή που όρισε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και άλλαξε για πάντα την ιστορία της χώρας

Τιτανικός: Η σχέση της κόμισσας και του ναύτη που τη χώρισε μόνο ο θάνατος

Ιστορικά 24.03.2026
Το μυστικό κουτί που βρέθηκε 44 χρόνια μετά

Λεονίντ Ραντβίνσκι: Από την Οδησσό στη «χρυσή» εποχή του OnlyFans – H αυτοκρατορία των 5,5 δισ. δολαρίων

Stories Χτες
Η μυστική ζωή, τα εκατομμύρια και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της πλατφόρμας

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Σχεδόν στον πάτο της ΕΕ ‑ Χαμηλές επιδόσεις στους θεσμούς

Νέα Εποχή Χτες
Νέα έκθεση αποκαλύπτει αδύναμους θεσμούς και ελλιπή έλεγχο εξουσίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μέλλον

Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν πίσω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα Εποχή Χτες
Από τη Honda μέχρι τη Lamborghini και από τη Rolls-Royce μέχρι τη Bentley, όλο και περισσότερες εταιρείες πατούν φρένο στα αρχικά τους πλάνα

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Γιατί ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν κάνει πλέον δημόσιες εμφανίσεις

Πρόσωπα Χτες
Τον είδαμε πρόσφατα μετά από χρόνια σε μια μικρή κινηματογραφική εκδήλωση

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Stories Χτες
Με αφορμή της δηλώσεις Μητσοτάκη