E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος σκέφτηκε πρώτη φορά την τσιχλόφουσκα;

Γιατί καθιερώθηκε να είναι ροζ;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/7/2021 | 00:53

Ποιος σκέφτηκε πρώτη φορά την τσιχλόφουσκα;
Photo by Oleg Magni from Pexels

Σήμα κατατεθέν των παιδικών μας χρόνων, η τσιχλόφουσκα είναι μία από τις δεκάδες εφευρέσεις που έγιναν τυχαία. 

Συγκεκριμένα σε μια εταιρεία που έφτιαχνε ήδη τσίχλες, την «Fleer Chewing Gum, στη Φιλαδέλφεια, εργαζόταν ως λογιστής ο Walter E. Diemer. Ο συγκεκριμένος κύριος είχε ένα πάθος. Μετά την εργασία του καθόταν στο εργαστήριο της εταιρείας και έκανε πειράματα.

Πάντα φανταζόταν τον εαυτό του εφευρέτη, και όχι κάποιον που ασχολείται με αριθμούς, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι που δεν κατάφερε ποτέ να τελειοποίησει κάποια από τα σχέδια του και έτσι αναγκάστηκε να πάει σε σχολή λογιστών και να αρχίσει να εργάζεται.

Μια μέρα, το 1928, που πειραματιζόταν με τα υλικά του εργαστηρίου, κατάφερε να κάνει μια τσίχλα πολύ πιο ελαστική που είχε την ιδιότητα να τεντώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τσίχλα της αγοράς.

Την επόμενη ημέρα έδειξε στην διοίκηση την εφεύρεσή του και πήρε το πράσινο φως για παραγωγή. Ήταν τόση η χαρά του που δεν ζήτησε ούτε δικαιώματα, ούτε υπέγραψε κάτι για αμοιβή.

Η τσιχλόφουσκα με το που βγήκε στην αγορά έγινε best seller. Οι τσιχλόφουσκες είναι κατά κανόνα ροζ, αλλά το γεγονός ότι είναι ροζ, είναι συγκυρία, γιατί τα υλικά που είχαν περισσέψει για να πειραματιστεί εκείνη την ημέρα ο Diemer ήταν μόνο ροζ.

Προς τιμήν του παρέμειναν για δεκαετίες μόνο ροζ. Παρότι δεν υπέγραψε ποτέ κάτι για να αποκτήσει χρήματα για την εφεύρεση του, η εταιρεία τον έχρισε αντιπρόεδρο μέχρι και το θάνατό του, αναγνωρίζοντας την προσφορά του προς αυτούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι έψαχναν αυτοί οι άντρες κάτω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης; Το μυστήριο περιστατικό που ερευνά η αστυνομία

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Μυστήριο με ομάδες ανδρών που βγήκαν από φρεάτια στο Μπρούκλιν

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 1.Hero 04.06.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Η 7χρονη Σοφία από τον Πόρο κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο σκάκι

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η καθημερινότητά της περιλαμβάνει εντατική προπόνηση

Η «Μαύρη Χήρα» που εξαφάνιζε τους μνηστήρες της: Η serial killer που ίσως σκηνοθέτησε τον ίδιο της τον θάνατο

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Υποσχόταν έρωτα και γάμο σε εύπορους άνδρες, αλλά πίσω από τις αγγελίες κρυβόταν μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην ιστορία του εγκλήματος

Η αίρεση που σόκαρε την Ελλάδα στα χρόνια του `80 και η επέμβαση της Δικαιοσύνης

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Ξυρισμένα κεφάλια, κοινόβια, κατηγορίες για προσηλυτισμό - μια υπόθεση που συντάραξε κοινωνία, Τύπο και δικαστήρια

Η γυναίκα που άλλαξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Της είπαν ότι δεν ανήκει στον αθλητισμό

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αλις Κόουτσμαν έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, νικώντας τον ρατσισμό, τις απαγορεύσεις και μια κοινωνία που αρνούνταν να δει γυναίκες στον αθλητισμό

Ο δημιουργός του Πίτερ Παν και το τραύμα που τον στοίχειωσε για πάντα – Η ιστορία που σχεδόν κανείς δεν ξέρει

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι έχασε τον αδελφό του όταν ήταν μόλις έξι χρονών και μεταμόρφωσε εκείνο τον πόνο σε ένα από τα πιο αγαπητά λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών. Η μεγαλύτερη όμως πράξη του ήρθε πολλά χρόνια μετά.

Το Βατικανό έκρυβε ένα μυστικό 400 χρόνων και το ΑI κατάφερε να το διαβάσει

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα χειρόγραφο 400 ετών «μίλησε» ξανά χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη