E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε μέσα στο γήπεδο

Η αγάπη του για την ομάδα έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/5/2021 | 00:11

Ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε μέσα στο γήπεδο
@instagram.com/rolo.romero/

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Μαρτίου του 1918. Ο επιστάτης του γηπέδου της Νασιονάλ του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έφτασε στο χώρο παρέα με τον σκύλο του. Την προηγούμενη ημέρα η ομάδα είχε επικρατήσει με 3-1 επί της Τσάρλεϊ.

Ο επιστάτης είδε έναν άνθρωπο που έμοιαζε νεκρός στο κέντρο του γηπέδου. Ήταν ο Αμπντόν Πόρτε, ο μέσος - θρύλος της ομάδας που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε αγωνιστεί στο ίδιο γήπεδο. Και εκείνο το παιχνίδι ήταν το τελευταίο του.

Δεν επρόκειτο για ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια. Ο Πόρτε είχε αυτοκτονήσει. Μετά το τέλος του παιχνιδιού είχε πάει μαζί με την ομάδα στο δείπνο αλλά ήταν πρωτόγνωρα σιωπηλός. Κάποια στιγμή αποχώρησε, πήρε το λεωφορείο και πήγε στο «Παρκέ Σεντράλ» για να αυτοκτονήσει. Και όπως είπε αργότερα ο αδερφός του, είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό.

Ο Πόρτε γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια με καταγωγή από τους ιθαγενείς. Όσο μεγάλωνε, το ποδόσφαιρο που είχαν μάθει στους Ουρουγουανούς οι Άγλλοι, ήταν ένα άθλημα για την ανώτερη τάξη. Η Νασιονάλ λίγο πριν πάρει τον Πόρτε στις τάξεις της είχε αλλάξει διοίκηση και αποφάσισε να συμπεριλάβει όλα τα στρώματα στην ομάδα. Ο Πόρτε φόρεσε την φανέλα των «Tricolores» το 1911.

Εκείνη τη χρονιά το γήπεδο είχε καεί και έπρεπε να χτιστεί από την αρχή. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και με την ομάδα. Η Νασιονάλ έπρεπε να χτίσει μια ομάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Σε αυτό τη βοήθησε ο Πόρτε.

Έγινε βασικός και αναντικατάστατος και οδήγησε την Νασιονάλ σε 4 πρωταθλήματα μέσα σε 6 χρόνια. Το πάθος του και η αφοσίωσή του τον έκαναν είδωλο στα μάτια των φιλάθλων και αγαπημένο συμπαίκτη για όσους φορούσαν μαζί τα ίδια χρώματα στο χορτάρι. Ωστόσο αυτό το πάθος για την ομάδα, τον έκανε να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του.

Τραυματίστηκε πολλές φορές. Η θέληση του να αγωνιστεί τον έκαναν να μην αποχωρεί από το γήπεδο ακόμα κι όταν ήταν τραυματίας. Το γόνατό του δεν ήταν σε καλή κατάσταση και αυτό φαινόταν στην απόδοσή του. Μάλιστα έχασε αρκετά ματς μέσα στο 2017. ΟΙ ιθύνοντες της ομάδας είχαν ανακαλύψει έναν 17χρονο, τον Αλφρέντο Σιμπέτσι, τον οποίο και προόριζαν για αντικαταστάτη του. Ο Πόρτε δεν μπορούσε να σκεφτεί την περίπτωση να μην αγωνίζεται με τα χρώματα της Νασιονάλ. Η ζωή του δεν θα είχε πια νόημα.

Ο αδερφός του τον είχε συναντήσει εκείνη την περίοδο. Και όπως διηγήθηκε ο Αμπντόν πονούσε στο γόνατο. Του πρότεινε να πάνε σε λίγες ημέρες στην παραλία. Αλλά ο «Ινδιάνος» του είπε πως χωρίς να παίζει ποδόσφαιρο για την Νασιονάλ δεν θα μπορούσε να ζήσει. Όταν ο αδερφός του του πρότεινε να βοηθήσει από άλλη θέση εκείνος απάντησε: «Όχι, εγώ μάχομαι για τη Νασιονάλ στο γήπεδο. Αν δεν μπορώ να το κάνω, θα αυτοπυροβοληθώ την επόμενη ημέρα».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Στο κέντρο του γηπέδου είχε μαζί του δυο σημειώματα. Το ένα για την οικογένειά του και το άλλο για την ομάδα. Το δεύτερο αναφερόταν στον πρόεδρο Χοσέ Μαρία Ντελγκάδο και έγραφε: «Αγαπημένε μου Δον Χοσέ Μαρία Ντελγάδο. Ζητώ από σένα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να κάνετε κάτι για μένα, όπως έκανα εγώ για εσάς. Φροντίστε την οικογένειά μου και την αγαπημένη μου μητέρα. Αντίο, αγαπημένε φίλε μιας ολόκληρης ζωής, Αμπντόν Πόρτε».

Λίγο πιο κάτω αφιέρωσε λίγες λέξεις αγάπης στην Νασιονάλ, την ομάδα που αγάπησε περισσότερο και από την ζωή του: «Νασιονάλ, ακόμη κι αν μετατραπώ σε σκόνη και σαν σκόνη πάντα θα είμαι εpαστής σου. Δεν θα ξεχάσω ούτε για μια στιγμή πόσο σε αγάπησα. Αντίο για πάντα». Ζήτησε να θαφτεί δίπλα στα ινδάλματα της ομάδας, τα αδέλφια Σέσπεδες στο νεκροταφείο «La Teja».

Στην κηδεία του παρευρέθηκε πολύς κόσμος, για να αποχαιρετήσει τον ρομαντικό εραστή της Νασιονάλ. Μπορεί η πράξη του να μοιάζει υπερβολική, μπορεί κανένας να μην την καταλαβαίνει, αλλά ο Αμπντόν Πόρτε πέτυχε αυτό που ήθελε. Έμεινε για πάντα στο γήπεδο, αφού η δυτική εξέδρα πήρε το όνομα Tribuna Abdón Porte. Εκεί πάντα υπάρχει ένα πανό που γράφει «Για το αίμα του Αμπντόν», υπενθυμίζοντας που μπορεί να φτάσει ένας παίκτης για την Νασιονάλ και το ποδόσφαιρο…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες