E-Daily

Το μέλος του Ναζιστικού κόμματος που έσωσε 1.200 Εβραίους

Η ιστορία του Oskar Schindler

Από το NEWSROOM

29/4/2021 | 00:24

@indiatoday.in

Το όνομα δεν σας είναι άγνωστο. Γι’ αυτό ευθύνεται το αριστούργημα του Steven Spielberg «Schindler’s List» που έκανε πρεμιέρα το 1993 και κέρδισε 7 Όσκαρ.

Ο Oskar Schindler ήταν ένας Γερμανός επιχειρηματίας. Ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος αλλά διέφερε από τα υπόλοιπα. Κι αυτό γιατί κατάφερε να σώσει 1.200 Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι 1.200 Εβραίοι εργάζονταν στις επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Πολωνία, με τον Schindler να δωροδοκεί και να καταφέρνει να σώσει εκατοντάδες ζωές.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου του 1908, στο Τσβίταου της Μοραβίας. Τότε η περιοχή αυτή ανήκε στην Αυστροουγγαρία ενώ σήμερα αποτελεί τσεχικό έδαφος. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, έγινε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Δεν συμφωνούσε ιδεολογικά, αλλά το έκανε για επιχειρηματικούς λόγους.

Οι δωροδοκίες προς Γερμανούς αξιωματούχους έγιναν το ατού του. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησε ένα εργοστάσιο οικιακών ειδών στην πολωνική αλλά κατεχόμενη Κρακοβία, με το οποίο έστελνε προμήθειες στον γερμανικό στρατό. Στο εργοστάσιο, η συντριπτική πλειονότητα των εργατών του ήταν Εβραίοι (1.200 από τους 1.700), με την Κρακοβία να έχει ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο Εβραίων στη χώρα.

Το 1943 όμως οι κατοχικές δυνάμεις αποφάσισαν να διαλύσουν το γκέτο και να το μετατρέψουν σε στρατόπεδο εργασίας. Οι υγιείς Εβραίοι θα εργάζονταν εκεί, ενώ εκείνοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν, θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου το πιθανότερο ήταν να έβρισκαν τον θάνατο. Το 1944, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν και το στρατόπεδο και το εργοστάσιο του Schindler.

https://news.artnet.com/exhibitions/schindler-factory-host-holocaust-memorial-740864

@artnet.com

O Schindler δεν το σκέφτηκε πολύ. Πήγε στον Γερμανό διοικητή και τον δωροδόκησε ώστε να μεταφέρει το εργοστάσιο στην Τσεχοσλοβακία, που επίσης βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Ζήτησε όμως να πάρει μαζί του όλους τους εργάτες του, γράφοντας ο ίδιος τα ονόματά τους σε μια λίστα. Τη γνωστή «λίστα του Schindler». Έτσι τους έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Μετά τον πόλεμο, ήταν εξαντλημένος οικονομικά. Οι Εβραίοι τους οποίους βοήθησε του ανταπέδιδαν την καλή του πράξη δίνοντάς του χρήματα. Το 1949 έλαβε την πολεμική αποζημίωση και έφυγε με την σύζυγό του στην Αργεντινή. Εκεί άνοιξε μια φάρμα. Ωστόσο, οι σπατάλες τον οδήγησαν στη χρεοκοπία. Επέστρεψε στην Δυτική Γερμανία και ασχολήθηκε με το εμπόριο τσιμέντου, αλλά ούτε εκεί κατάφερε πολλά.

Πέθανε τον Οκτώβριο του 1974. Μέχρι τότε ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη και με τις φιλανθρωπίες εβραϊκών οργανώσεων. Η ταφή του έγινε στη Σιών της Ιερουσαλήμ. Είναι το μόνο μέλος του ναζιστικού κόμματος που έχει ταφεί εκεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Προχτές
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος