E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Aπό τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/4/2021 | 00:21

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Πρόκειται για δυο από τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Τα ονόματα τους πλέον είναι υποκοριστικά. Μοναστηράκι το ένα, Κολωνάκι το άλλο. Δεν λέγονταν πάντα έτσι. Και οι δυο συνοικίες είχαν διαφορετικά ονόματα. Το παράξενο είναι πως και στην παλιά ονομασία τους, είχαν και πάλι την ίδια κατάληξη. Τζιερτζίδικα (ή Αμπατζήδικα) και Κατσικάδικα.

Το Μοναστηράκι λοιπόν κάποτε ονομαζόταν «Τζιερτζίδικα». Η ονομασία προερχόταν από την τουρκική λέξη τζιέρι, που σημαίνει σπλάχνο ή συκώτι. Και μάλλον οφειλόταν στα πολυάριθμα ταβερνάκια της περιοχής τα οποία σέρβιραν τέτοιους μεζέδες. Τα τζιερτζίδικα ήταν διάσημα ταβερνάκια λοιπόν, που γέμιζαν με κόσμο, με γνωστότερο εκείνο του Τασούλα στην οδό Άρεως 1. Το «Αμπατζήδικα» από την άλλη είναι ακόμα παλαιότερη ονομασία. Την πήρε από την επίσης τουρκική λέξη αμπάδες, που σημαίνει υφάσματα. Την περιοχή της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν γεμάτη από τέτοια μαγαζιά.

Το όνομα «Μοναστηράκι» προέκυψε από τον ναό της Παναγίας της Παντάνασσας, έναν από τους παλιότερους ναούς της πόλης ο οποίος χτίστηκε τον 10ο αιώνα και αποκαλούνταν «Μεγάλο Μοναστήρι», αφού αρχικά λειτουργούσε ως γυναικεία μονή.

Το αριστοκρατικό Κολωνάκι από την άλλη, μάλλον δεν έχει τόσο αριστοκρατική ιστορία. Γιατί παλιά λεγόταν «Κατσικάδικα». Οι γαλατάδες στην περιοχή πάνω από την δεξαμενή και στους πρόποδες του Λυκαβηττού έβοσκαν τις κατσίκες. Η περιοχή ήταν ουσιαστικά ένα βουκολικό βοσκοτόπι όπου σε κάθε γωνιά της κάποιος μπορούσε να μυρίσει κατσικίσιο γάλα. Λόγω της θέσης του και της γειτνίασης με το κέντρο της Αθήνας, με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε στην αριστοκρατικότερη γειτονιά του.

Η ονομασία «Κολωνάκι» προέκυψε από το αρχαίο κολωνάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Κολωνακίου. Ο αρχαίο αυτός στύλος βρισκόταν αρχικά στην δεξαμενή και οι αρχαίοι πίστευαν πως αποτρέπει θεομηνίες και νόσους αλλά και ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταφέρθηκε οριστικά στην πλατεία το 1938 και έκτοτε βρίσκεται εκεί, δίνοντας και το όνομα στην γύρω περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αληθινή ιστορία της Ποκαχόντας δεν μοιάζει καθόλου με το παραμύθι της Disney

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Πίσω από τον ρομαντικό μύθο κρύβεται η σύντομη και τραγική ζωή μιας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο της αποικιοκρατίας

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe ραγίζει καρδιές

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Και μπορείς να την ακούσεις

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως μειωθεί δραματικά μέχρι το 2064

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο πληθυσμός του πλανήτη ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά

Explainer: Γιατί οι Κινέζοι θέλουν ξαφνικά να γίνουν βοσκοί;

E-Daily 1.Hero 28.05.2026
Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας

«Sunward»: Η νέα immersive performance του Φάνη Σακελλαρίου στο Θέατρο Ροές

Πρόσωπα Χτες
Η νέα εικαστική performance του δημιουργού στο Θέατρο Ροές δεν μοιάζει με «παράσταση», αλλά με μια τελετουργική εμπειρία που σε βάζει να κοιτάξεις κατάματα όσα φοβάσαι περισσότερο.

Ποιο είναι το μπλουζάκι του Κερτ Κομπέιν που έγινε χαμός σε δημοπρασία ‑ H απίστευτη ιστορία του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα T-shirt του frontman των Nirvana βγήκε στο σφυρί και οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη

Έφτιαξαν υλικό που μετατρέπει την υγρασία σε νερό – Πώς λειτουργεί

E-Daily 3.Left Χτες
Η νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τις άνυδρες περιοχές

Η Hilary Swank νόμιζε ότι η καριέρα της τελείωσε – αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς

Πρόσωπα Χτες
Η στιγμή που η Hilary Swank κατέρρευσε μετά την απόλυσή της

Τα πιο ανατριχιαστικά μυστήρια της Ελλάδας που εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη χώρα

E-Daily 3.Left Χτες
Από σκιές πολεμιστών και φαντάσματα μέχρι «καταραμένα» χωριά και πύλες χωροχρόνου - οι ελληνικοί θρύλοι συνεχίζουν να γοητεύουν και να τρομάζουν