E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Aπό τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/4/2021 | 00:21

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Πρόκειται για δυο από τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Τα ονόματα τους πλέον είναι υποκοριστικά. Μοναστηράκι το ένα, Κολωνάκι το άλλο. Δεν λέγονταν πάντα έτσι. Και οι δυο συνοικίες είχαν διαφορετικά ονόματα. Το παράξενο είναι πως και στην παλιά ονομασία τους, είχαν και πάλι την ίδια κατάληξη. Τζιερτζίδικα (ή Αμπατζήδικα) και Κατσικάδικα.

Το Μοναστηράκι λοιπόν κάποτε ονομαζόταν «Τζιερτζίδικα». Η ονομασία προερχόταν από την τουρκική λέξη τζιέρι, που σημαίνει σπλάχνο ή συκώτι. Και μάλλον οφειλόταν στα πολυάριθμα ταβερνάκια της περιοχής τα οποία σέρβιραν τέτοιους μεζέδες. Τα τζιερτζίδικα ήταν διάσημα ταβερνάκια λοιπόν, που γέμιζαν με κόσμο, με γνωστότερο εκείνο του Τασούλα στην οδό Άρεως 1. Το «Αμπατζήδικα» από την άλλη είναι ακόμα παλαιότερη ονομασία. Την πήρε από την επίσης τουρκική λέξη αμπάδες, που σημαίνει υφάσματα. Την περιοχή της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν γεμάτη από τέτοια μαγαζιά.

Το όνομα «Μοναστηράκι» προέκυψε από τον ναό της Παναγίας της Παντάνασσας, έναν από τους παλιότερους ναούς της πόλης ο οποίος χτίστηκε τον 10ο αιώνα και αποκαλούνταν «Μεγάλο Μοναστήρι», αφού αρχικά λειτουργούσε ως γυναικεία μονή.

Το αριστοκρατικό Κολωνάκι από την άλλη, μάλλον δεν έχει τόσο αριστοκρατική ιστορία. Γιατί παλιά λεγόταν «Κατσικάδικα». Οι γαλατάδες στην περιοχή πάνω από την δεξαμενή και στους πρόποδες του Λυκαβηττού έβοσκαν τις κατσίκες. Η περιοχή ήταν ουσιαστικά ένα βουκολικό βοσκοτόπι όπου σε κάθε γωνιά της κάποιος μπορούσε να μυρίσει κατσικίσιο γάλα. Λόγω της θέσης του και της γειτνίασης με το κέντρο της Αθήνας, με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε στην αριστοκρατικότερη γειτονιά του.

Η ονομασία «Κολωνάκι» προέκυψε από το αρχαίο κολωνάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Κολωνακίου. Ο αρχαίο αυτός στύλος βρισκόταν αρχικά στην δεξαμενή και οι αρχαίοι πίστευαν πως αποτρέπει θεομηνίες και νόσους αλλά και ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταφέρθηκε οριστικά στην πλατεία το 1938 και έκτοτε βρίσκεται εκεί, δίνοντας και το όνομα στην γύρω περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 απόπειρες δολοφονίας εναντίον γαλαζοαίματων που σόκαραν τον κόσμο

Ιστορικά 20.03.2026
Aποδεικνύουν ότι η απόσταση από την αποθέωση μέχρι τον θάνατο είναι συχνά μερικά εκατοστά ή η ψυχραιμία ενός δευτερολέπτου

Explainer: Γιατί τα δεδομένα έγιναν πιο σημαντικά από το πετρέλαιο

Stories 20.03.2026
Οι νέοι αγωγοί δεν κουβαλάνε πετρέλαιο – κουβαλάνε internet

Τα «Τέμπη» του 1968 – Ο άγνωστος που τράβηξε τον μοχλό και το σήμα που δεν είδε κανείς

Ιστορικά 20.03.2026
Μια τραγωδία με 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες αποκαλύπτει πώς ένα μοιραίο λάθος και μια αλυσίδα παραλείψεων οδήγησαν σε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες των ελληνικών σιδηροδρόμων

Χαμένο για 100 χρόνια: Το φιλμ που προέβλεψε τη σύγκρουση ανθρώπου‑μηχανής

Stories 20.03.2026
Το πρώτο ρομπότ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1897

Πως οι ίδιες οι ΗΠΑ διέψευσαν το αφήγημα Τραμπ για την επίθεση στο Ιράν

Stories 20.03.2026
Η «σιωπηλή» παραδοχή της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Το μυστηριώδες φυλαχτό Έλληνα στο ρωμαϊκό Λονδίνο: Η προσευχή που γράφτηκε για να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία

Stories 20.03.2026
Το μυστηριώδες φυλαχτό Έλληνα στο ρωμαϊκό Λονδίνο: Η προσευχή που γράφτηκε για να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά – αλλά μήπως αφήνει τις γυναίκες πίσω;

Νέα Εποχή Χτες
Η νέα ευκαιρία για τις γυναίκες ή μια ακόμη ανισότητα;

Η πραγματική σχέση των γυναικών της αρχαιότητας με τη σeξουαλικότητα

Ιστορικά Χτες
Η επανάσταση του κρεβατιού και οι κρυφές συμβουλές

Bill Gates : Τα τρια επαγγέλματα που δεν θα χάσουν τη δουλειά τους από την ΑΙ

Νέα Εποχή Χτες
Ακόμα και σήμερα, οι απόψεις του Γκέιτς για την τεχνολογία θεωρούνται «ευαγγέλιο»