E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Aπό τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/4/2021 | 00:21

Πως λέγονταν παλιότερα το Μοναστηράκι και το Κολωνάκι;

Πρόκειται για δυο από τις πιο πολυσύχναστες και γνωστές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Τα ονόματα τους πλέον είναι υποκοριστικά. Μοναστηράκι το ένα, Κολωνάκι το άλλο. Δεν λέγονταν πάντα έτσι. Και οι δυο συνοικίες είχαν διαφορετικά ονόματα. Το παράξενο είναι πως και στην παλιά ονομασία τους, είχαν και πάλι την ίδια κατάληξη. Τζιερτζίδικα (ή Αμπατζήδικα) και Κατσικάδικα.

Το Μοναστηράκι λοιπόν κάποτε ονομαζόταν «Τζιερτζίδικα». Η ονομασία προερχόταν από την τουρκική λέξη τζιέρι, που σημαίνει σπλάχνο ή συκώτι. Και μάλλον οφειλόταν στα πολυάριθμα ταβερνάκια της περιοχής τα οποία σέρβιραν τέτοιους μεζέδες. Τα τζιερτζίδικα ήταν διάσημα ταβερνάκια λοιπόν, που γέμιζαν με κόσμο, με γνωστότερο εκείνο του Τασούλα στην οδό Άρεως 1. Το «Αμπατζήδικα» από την άλλη είναι ακόμα παλαιότερη ονομασία. Την πήρε από την επίσης τουρκική λέξη αμπάδες, που σημαίνει υφάσματα. Την περιοχή της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν γεμάτη από τέτοια μαγαζιά.

Το όνομα «Μοναστηράκι» προέκυψε από τον ναό της Παναγίας της Παντάνασσας, έναν από τους παλιότερους ναούς της πόλης ο οποίος χτίστηκε τον 10ο αιώνα και αποκαλούνταν «Μεγάλο Μοναστήρι», αφού αρχικά λειτουργούσε ως γυναικεία μονή.

Το αριστοκρατικό Κολωνάκι από την άλλη, μάλλον δεν έχει τόσο αριστοκρατική ιστορία. Γιατί παλιά λεγόταν «Κατσικάδικα». Οι γαλατάδες στην περιοχή πάνω από την δεξαμενή και στους πρόποδες του Λυκαβηττού έβοσκαν τις κατσίκες. Η περιοχή ήταν ουσιαστικά ένα βουκολικό βοσκοτόπι όπου σε κάθε γωνιά της κάποιος μπορούσε να μυρίσει κατσικίσιο γάλα. Λόγω της θέσης του και της γειτνίασης με το κέντρο της Αθήνας, με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε στην αριστοκρατικότερη γειτονιά του.

Η ονομασία «Κολωνάκι» προέκυψε από το αρχαίο κολωνάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Κολωνακίου. Ο αρχαίο αυτός στύλος βρισκόταν αρχικά στην δεξαμενή και οι αρχαίοι πίστευαν πως αποτρέπει θεομηνίες και νόσους αλλά και ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταφέρθηκε οριστικά στην πλατεία το 1938 και έκτοτε βρίσκεται εκεί, δίνοντας και το όνομα στην γύρω περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων

Οι τρεις ρεπόρτερ που άλλαξαν για πάντα την ενημέρωση

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Στις αρχές Ιουλίου του 1882

Ποια πόλη κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο της καλύτερης στον κόσμο για να ζεις;

E-Daily 1.Hero 08.07.2026
Η ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit αξιολόγησε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση κρίσιμους δείκτες ποιότητας ζωής.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left Χτες
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Το πιο διάσημο σχολείο του ελληνικού σινεμά βρίσκεται ακόμα εκεί και μοιάζει απίστευτα γνώριμο

E-Daily 3.Left Χτες
Το σχολείο από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» υπάρχει ακόμα – Δείτε πώς είναι σήμερα το εμβληματικό σκηνικό της Αλίκης

Pepsi Number Fever: Το καπάκι της Pepsi που υποσχέθηκε μια περιουσία και έφερε...την κόλαση

E-Daily 3.Left Χτες
Ο διαγωνισμός αναψυκτικού που έφερε ταραχές και νεκρούς

Ο μεγαλύτερος και γελοίος απατεώνας τράπεζας ‑ Η απάτη που μοιάζει με ανέκδοτο

E-Daily 3.Left Χτες
Μοιάζει με ανέκδοτο κι όμως είναι αλήθεια

Δεν θα ανοιχτεί πριν από το 2276: Τι έκρυψαν οι ΗΠΑ κάτω από τη γη;

E-Daily 3.Left Χτες
Το «δώρο» των ΗΠΑ στους ανθρώπους;

Η γυναίκα που φύτεψε πάνω από 50 εκατομμύρια δέντρα και άλλαξε τον κόσμο – Η ιστορία της Wangari Maathai εμπνέει μέχρι σήμερα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης και αφιέρωσε τη ζωή της στα δέντρα

Ποιοι είναι η Angela Nikolau και ο Ivan Beerkus, που αρραβωνιάστηκαν στην κορυφή του Empire State Building

E-Daily 3.Left Προχτές
Είναι δύο από τα πιο γνωστά πρόσωπα του λεγόμενου rooftopping