E-Daily

Η πόλη της Σουηδίας όπου τα μίνι μάρκετ λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους

Είναι το πιο τέλειο σύστημα αγορών που έχεις δει, μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

22/3/2021 | 00:14

Φωτογραφία από τον χρήστη Mehrad Vosoughi στο Pexels

Υπάρχει μια μικροσκοπική πόλη στη Σουηδία που έχει βρει τον καλύτερο τρόπο για τα καθημερίνα ψώνια. Στη Χούμελστα, όπου κατοικούν μόλις 1.000 άνθρωποι, για σχεδόν μια δεκαετία δεν υπήρχε κανένα μαγαζί εκεί. Όμως το 2020 όλα επρόκειτο να ανάλλξουν.

Στο συγκεκριμένο μέρος λοιπόν, όχι μόνο άνοιξε κατάστημα, αλλά έδειξε και στον υπόλοιπο πλανήτη τον πιο πρωτοπορειακό τρόπο που μπορεί κανείς να ψωνίσει. Μέσα σε ένα κόκκινο ξύλινο κοντέινερ, στήθηκε ένα μίνι μάρκετ με τα πάντα, το οποίο είναι ανοιχτό 24 ώρες και έτσι οι κάτοικοι μπορούν να το επισκεφθούν όποτε χρειαστεί.

Μέσα στο ιδιαίτερο αυτό κατάστημα, ο κόσμος μπορεί να βρει από φρούτα και λαχνικά, μέχρι τα αγαπημένα σουηδικά φαγητά, ενώ το πιο τέλειο είναι ότι δεν υπάρχει κάνενας υπάλληλος εκεί για να εξυπηρετήσει το κοινό, ούτε όμως και ταμεία.

Το πως λειτουργεί αυτό το κατάστημα, βασίζεται σε μια πολύ έξυπνη πατέντα, η οποία ουσιαστικά κάνει τις πόρτες του να ανοίγου μέσω εφαρμογής που συνδέεται με τις σουηδικές τράπεζες. Ουσιαστικά, ο κόσμος σκανάρει τους κωδικούς των προϊόντων που παίρνει με το κινητό του και έτσι ο λογαριασμός του χρεώνεται αυτομάτως από την τράπεζα.

Και μιας που η εταιρεία που διαχειρίζεται την εν λόγω εφαρμογή ελέγχει πάντα την ταυτότητα του πελάτη, ο κίνδυνος κλοπής ελαχιστοποιείται. Επιπλέον υπάρχουν και κάμερες που καταγράφουν όλη μέρα την κίνηση στον χώρο και γύρω από αυτόν και αν γίνει κάποια διάρρηξη ή ζημιά, ενημερώνουν αμέσως τους υπεύθυνους.

Ο κάθε υπεύθυνος έχει υπό την επίβλεψη του 3 ή 4 τέτοια καταστήματα και τα επισκέπτεσαι συνήθως μια φορά την εβδομάδα, για να γεμίσει τα ράφια με τα προϊόντα και να ετοιμάσει τις παραγγελίες που μπορεί να έγιναν ηλεκτρονικά.

Το σύστημα λειτουργίας που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και για να διαχειριστεί τις προμήθειες, λαμβάνει υπόψιν του τις συνήθειες των καταναλωτών, βάση των συχνότερων αγορών τους.

Η start up εταιρεία που έχει την συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων ονομάζεται Lifvs και ιδρύθηκε το 2018, ενώ σίγουρα θα θέλαμε να δούμε πως ακριβώς αυτά λειτουργούν, από κοντά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»

Η γυναίκα που πήδηξε από τον 86ο όροφο αλλά έσπασε μόνο τη λεκάνη της...

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η σπάνια επιβίωση και η δεύτερη ευκαιρία

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών

Boda Girls: Οι αναβάτριες που μεταφέρουν εγκύους δωρεάν εκεί που τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Οι Boda Girls της Κένυας γεφυρώνουν το πιο επικίνδυνο κενό στην υγειονομική περίθαλψη

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Οι γυναίκες που έκαναν το ασύλληπτο: όταν το τσίρκο έγινε σκηνή ελευθερίας

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τα όρια της εποχής τους για να ζήσουν με το τσίρκο

Ο λοχίας που ήρθε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και τον έπιασαν τα γέλια

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Η συνέχεια της ιστορίας είναι ακόμα πιο παράξενη

Ο άνδρας που κοιμάται 300 ημέρες τον χρόνο

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Του δίνουν να φάει και τον κάνουν μπάνιο στον ύπνο του