E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 19 χώρες του κόσμου όπου οι αστυνομικοί δεν φέρουν όπλα

Η φιλοσοφία της αστυνόμευσης της συναίνεσης και όχι της βίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/3/2021 | 00:49

Οι 19 χώρες του κόσμου όπου οι αστυνομικοί δεν φέρουν όπλα
@globalvoices.org

Η Νορβηγία είναι γνωστή για τον πολιτισμό που έχει όσον αφορά την εγκληματικότητα. Το σωφρονιστικό της σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, αφού το 80% των κρατουμένων που βγαίνουν από εκεί δεν στρέφονται ξανά στο έγκλημα αλλά επανεντάσσονται στην κοινωνία. Αυτός είναι έτσι κι αλλιώς ο στόχος του. Όχι η τιμωρία.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία είναι συνήθως άοπλοι και επιτρέπεται να χρησιμοποιούν όπλα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δεν είναι οι μόνοι. Συνολικά 19 χώρες του κόσμου κάνουν το ίδιο.

Αυτές οι χώρες είναι οι εξής:

  • Ηνωμένο Βασίλειο (με την εξαίρεση της Βορείου Ιρλανδίας)
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Νορβηγία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Μποτσουάνα
  • Φίτζι
  • Τόνγκα
  • Βανουάτου
  • Σαμόα
  • Νησιά του Σολομώντα
  • Αμερικανικές παρθένες Νήσοι
  • Ναουρού
  • Μαλάουι
  • Νησιά Μάρσαλ
  • Τουβαλού
  • Νησιά Κουκ
  • Κιριμπάτι
  • Νιούε

Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Υπάρχουν όμως τέσσερις στην Ευρώπη, μια στην Αφρική και μια στην Ωκεανία. Σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζει η αστυνομία, αλλά οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο απρόθυμοι και διστακτικοί να προβούν σε χρήση όπλων.

Αυτό έχει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα. Στη Νορβηγία το 2019 κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε από χέρι αστυνομικού, όταν στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν 1.090 άνθρωποι από της αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, οι αυτοκτονίες των μελών των σωμάτων ασφαλείας είναι σχεδόν.

Οι 19 χώρες που δεν έχουν ένοπλους αστυνομικούς, έχουν πολλές διαφορές όσον αφορά στην αστυνόμευση τους. Αλλά όλες μοιράζονται μια κοινή φιλοσοφία: την αστυνόμευση της συναίνεσης. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σε αυτές τις χώρες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μια παράδοση και μια προσδοκία, ότι οι αστυνομικοί αστυνομεύουν με συναίνεση και όχι με βία», αναφέρει ο Guðmundur Ævar Oddsson, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Akureyri της Ισλανδίας.

Οι χώρες με αυτή τη φιλοσοφία πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν πρέπει να κερδίζει την δύναμή της προκαλώντας φόβο στον πληθυσμό αλλά να αποκτά αξιοπιστία και εξουσία διατηρώντας τον σεβασμό και την αποδοχή του κόσμου. Αυτό το μοντέλο αστυνόμευσης υποστηρίζει ότι η χρήση βίας πρέπει να είναι συγκρατημένη και η επιτυχία δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των συλλήψεων που πραγματοποίησαν οι αξιωματικοί, αλλά από την απουσία του ίδιου του εγκλήματος.

Σε αυτές τις χώρες όπου οι αστυνομικοί είναι τυπικά άοπλοι, οι κυβερνήσεις επενδύουν σε ειδική εκπαίδευση. Στη Νορβηγία περίπου 1 στους 6 αστυνομικούς που κάνουν αίτηση γίνονται δεκτοί στο σώμα. Θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα τριετές πτυχίο, κατά το οποίο μελετούν την κοινωνία αλλά και την ηθική. Επίσης, συνεργάζονται με ψυχιάτρους για να ξέρουν πως να χειριστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις και γενικότερα πρέπει να αποκτήσουν «κριτική σκέψη». Έτσι η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και αστυνομία είναι μεγαλύτερη και τα ποσοστά εγκληματικότητας πέφτουν κατακόρυφα.

Πληροφορίες: time.com, cnn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εκδίκηση του τάπερ: Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των Ελλήνων

Stories 23.01.2026
Η νέα κανονικότητα των Ελλήνων χωράει σε ένα αλουμινόχαρτο

Zion Clark: Γεννήθηκε χωρίς πόδια, αλλά έγινε ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο

Αθλητισμός 23.01.2026
Μια ζωή κόντρα στις πιθανότητες

Διάλεξε ποιος θα φύγει: Το ερωτηματολόγιο που σόκαρε την Ιταλία

Stories 23.01.2026
Αντιδράσεις στην Ιταλία για ερωτηματολόγιο επιχείρησης

Η «Δούκισσα της Πλακεντίας» μέσα από το βλέμμα του Γιώργου Νανούρη

Πρόσωπα 23.01.2026
Μια ιστορία απώλειας, ελευθερίας και σιωπής που μετατρέπεται σε θεατρική εμπειρία

Το πιο παράξενο εστιατόριο: Παρήγγειλες μπριζόλα και ήρθαν ντάμπλινγκς; Εδώ το λάθος είναι κανόνας

Νέα Εποχή Χτες
Το «Restaurant of Mistaken Orders» αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την άνοια και μας θυμίζει τι σημαίνει πραγματική ανθρωπιά

Πώς η AI θα «εξαλείψει» τη μαζική μετανάστευση

Stories Χτες
Η προκλητική εκτίμηση του Αλεξ Καρπ, Διευθύνοντος Συμβούλου της Palantir Technologies Inc.

3 άλυτα μυστήρια από τη μουσική των 80s

Μουσική Χτες
To αίνιγμα του Spelling the Stone και αλλά παράξενα της δεκαετίας στη μουσική

Η γιατρός που άλλαξε τη ζωή των Ελληνίδων: Ποια ήταν η Μαρία Κυπριωτάκη

Πρόσωπα Προχτές
H γυναίκα που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Με 10.000 ευρώ στα σύνορα: Η Ελλάδα πληρώνει για να μετακομίσεις στον Έβρο – Δες ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Νέα Εποχή Προχτές
Το νέο πρόγραμμα στήριξης για μόνιμη εγκατάσταση σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα – Στόχος να «ζωντανέψουν» τα ακριτικά χωριά