LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια ομάδα στο Facebook μας μαθαίνει το zero waste καλύτερα από τον καθένα

Η στιγμή να υιοθετήσεις έναν καλύτερο τρόπο ζωής, ίσως είναι τώρα.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 11/1/2021 | 10:27

Μια ομάδα στο Facebook μας μαθαίνει το zero waste καλύτερα από τον καθένα

Οι εποχές αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το 2021 δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει την ίδια καθημερινότητα με μια χρονιά 30 χρόνια πριν, και οι άνθρωποι έχουν άλλες ευαισθησίες και ερεθίσματα. Η ανακύκλωση έχει μπει ευτυχώς στη ζωή μας, η καθημερινότητα μας έχει λιγότερο πλαστικό, και εκατοντάδες δράσεις ανά τον κόσμο γίνονται με σκοπό την προστασία του πλανήτη.

Μια τέτοια δράση έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη του 2016, δυο δραστήριες γυναίκες στο Facebook. Η Αλεξάνδρα Κλάδη και η Αθανασία Καραμέρου. Το Zero Waste Athens!

Η προσπάθεια αυτή ήταν αρχικά μια ατομική προσπάθεια της Αλεξάνδρας, η οποία είναι καθηγήτρια μουσικής, τραγουδοποιός και συγγραφέας. Μετά από έρευνα πολλών μηνών πάνω στο θέμα, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή την ομάδα, καθώς το 2016, ο όρος “Zero Waste” ήταν σχεδόν άγνωστος στο ελληνικό κοινό και ήθελε να μοιραστεί τις πληροφορίες που αποκόμισε από την μελέτη της.

Η Αθανασία είναι εκπαιδεύτρια στο τομέα του περιβάλλοντος, έχει πολυετή εμπειρία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στο τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στο περιβάλλον και όταν δεν μαγειρεύει zero waste συνταγές ασχολείται με τα δυο επιχειρηματικά εγχειρήματα που συμμετέχει της Roes Cooperativa και το Ελπιδοχώρι.

Photo by Thenia Koureli

Όραμα και των δύο, είναι να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση όλων μας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους να προσφέρουν στο περιβάλλον.

Όμως τι πραγματικά είναι το Zero Waste;

Η φιλοσοφία του «Zero Waste» ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό του κύκλου ζωής των πόρων, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιούνται. Ο στόχος είναι να μην αποστέλλονται καθόλου σκουπίδια στους χώρους υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι παρόμοιες με τον τρόπο που οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται στη φύση. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ορισμός των μηδενικών αποβλήτων που εγκρίθηκε από το Zero Waste International Alliance (ZWIA) είναι:

Το Zero Waste κίνημα έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής τους και στην οικειοποίηση νέων πρακτικών όπου θα μιμούνται τη βιωσιμότητα του φυσικού κύκλου της ζωής, κατά τον οποίο όλα τα προϊόντα που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ανασχεδιάζονται και γίνονται πόροι προς περαιτέρω εκμετάλλευση.

Ο Zero Waste τρόπος ζωής μπορεί να εξαλείψει όλες τις απορρίψεις στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.

Photo by Thenia Koureli

Η Ελληνική κοινότητα του Zero Waste Athens μετράει ήδη πάνω από 7000 μέλη τα οποία σε καθημερινή βάση ανταλλάσσουν πληροφορίες και βρίσκουν λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν κατά την προσαρμογή σε ένα πιο συνειδητό και φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Και ποια ήταν η αρχική σκέψη πίσω από την ομάδα «Zero Waste Athens»; Ρωτάμε την Αλεξάνδρα. 

«Η αρχική σκέψη ή το όραμα πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και η αλλαγή που αυτή μπορεί να επιφέρει με όλες τις θετικές της προεκτάσεις. Η πολύ απλή, αλλά τόσο σημαντική ερώτηση που γέννησε την ανάγκη για την εξερεύνηση του Zero Waste ήταν: Τι σημαίνει πετάω τα σκουπίδια μου στον κάδο;»

Tα κορίτσια το έχουν πάει και ένα βήμα παρακάτω. Σε ερώτηση του Ε-Daily αν έχουν γίνει και κάποιες δράσεις εκτός από την δημιουργία του Facebook group μας απαντάνε:

«Έχουμε κάνει πολλές άλλες δράσεις όπως ομιλίες, παρουσιάσεις, φεστιβάλ και πολλά άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά αλλά και ραδιοφωνικές εκπομπές επί του θέματος. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε δράσεις, αρκεί να μας το επιτρέπει ο χρόνος, καθώς όλη η προσπάθεια δεν χρηματοδοτείται από πουθενά και ουσιαστικά πρόκειται για εθελοντική δράση».

Και πως θα ήταν μια ιδανική Zero Waste κοινωνία; Άραγε θα μπορούσε η Ελληνική κοινωνία να είναι κάποια στιγμή;  Τα κορίτσια απαντάνε:

Προς το παρόν η Zero Waste πρακτική είναι πολύ δύσκολη, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουμε ως μέλη αυτής της κοινότητας. Οπότε, αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι «almost zero waste» ή «towards zero waste». Είναι αφελές να πιστέψουμε πως μπορούμε να αρνηθούμε όλα τα αγαθά που μας προσφέρει η οικονομία μας.

Το όραμά μας για μια Zero Waste κοινωνία, προϋποθέτει νέες τεχνολογίες, νέα υλικά, νέους τρόπους παραγωγής, συσκευασίας και διανομής των αγαθών. Ουσιαστικά χρειάζεται μια νέα νοοτροπία, ξεκινώντας από τους καταναλωτές και φτάνοντας μέχρι τους παραγωγούς - ή και το ανάποδο - συμπεριλαμβανομένων και όλων των ενδιάμεσων σταδίων. Η λεγόμενη «κυκλική» οικονομία είναι αυτή που θα βοηθήσει τη Ζero Waste προσέγγιση του τρόπου ζωής μας.

Αν σας βάλαμε έστω και λίγο σε σκέψεις ή αν αυτό το θέμα ήταν η σημερινή σας έμπνευση για σήμερα, τότε ακολουθήστε την ομάδα του Zero Waste Athens. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο ζωής αμέσως, αρκεί μόνο να έχετε την πληροφορία.

Aκολουθήστε το Facebook group εδώ και το Facebook page εδώ 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ τους κλόουν

Σήμερα
Η κουλροφοβία είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της «Θύρας 7»

Σήμερα
21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Χρειάστηκε να περιμένει 43 χρόνια για να παντρευτεί τον αγαπημένο της

Χτες
Δείτε γιατί καθυστέρησε ο γάμος τόσο πολύ

Οι πιο δυνατοί σεισμοί που έχει ζήσει η Τουρκία, από το 1999

Χτες
Αλλοι θανατηφόροι σεισμοί που έχουν λάβει χώρα κατά μήκος των ρηγμάτων της τις τελευταίες δεκαετίες

Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας του 1999

Χτες
H πιο καταστροφική φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την Ελλάδα

Σαν σήμερα : Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Χτες
Στις 7 Φεβρουαρίου του 2017

Ο εφευρέτης του κουτιού Pringles αποτεφρώθηκε και θάφτηκε σε ένα από αυτά

Προχτές
Ο γιος του Baur, Lawrence, δήλωσε ότι ο πατέρας του είχε ζητήσει αυτή να είναι η τελευταία επιθυμία επειδή ήταν περήφανος για το σχεδιασμό του δοχείου Pringles

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Προχτές
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.