E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κολομβία θέλει να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη για να την πουλάει

Το νομοσχέδιο και το σκεπτικό μερικών μελών της κολομβιανής κυβέρνησης

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/12/2020 | 01:38

Η Κολομβία θέλει να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη για να την πουλάει
@npr.org

Η Κολομβία είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις γνωστότερες χώρες παραγωγής κοκαΐνης στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να περιορίσει το εμπόριο ναρκωτικών εντός των συνόρων της.

Και πλέον, κάποια μέλη της κολομβιανής κυβέρνησης προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στο θέμα. Υποστηρίζουν πως το ναρκωτικό πρέπει να νομιμοποιηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο του εμπορίου του για δικό της λογαριασμό.

Σε ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε νωρίτερα μέσα στο 2020, δυο γερουσιαστές ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της βιομηχανίας της κοκαΐνης, ώστε να ενισχύσει την δημόσια οικονομία αλλά και να δώσει ένα γερό χτύπημα στα καρτέλ που την εμπορεύονται για δεκαετίες.

Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Iván Marulanda στο Vice, η κυβέρνηση θα αγόραζε το φυτό της κόκας σε τιμή αγοράς από τις 200 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες πιστεύεται ότι εμπλέκονται στο εμπόριο. Οι γερουσιαστές ισχυρίζονται πως θα είναι φθηνότερη η αγορά του φυτού από τους καλλιεργητές, από το να καταστρέψουν οι ίδιοι τις σοδειές τους. Κάθε χρόνο, το κόστος για την καταστροφή της σοδειάς της κόκας κοστίζει στην κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο δολάρια, την ίδια στιγμή που θα κόστιζε μόλις 680 εκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει.

Η κυβέρνηση θα παρέχει την κοκαΐνη σε χρήστες και ερευνητές, οι οποίοι θα μελετούν την χρήση της ως παυσίπονο. Δεν θα πωλείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παρολ’ αυτά η χρήση κοκαΐνης είναι νόμιμη στην Κολομβία από το 1994, με ένα δικαστήριο να αποφασίζει πως η κατοχή έως 1 γραμμαρίου κοκαΐνης για προσωπική χρήση είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο Marulanda δεν είναι σίγουρος ως προς το πόσο αντίκτυπο θα έχει το νομοσχέδιο αυτό, αλλά ελπίζει πως θα μετατραπεί σε μεγάλο εκλογικό ζήτημα το 2022. «Το πρώτο εμπόδιο είναι να ανοίξει η συζήτηση για την κοινή γνώμη. Πρόκειται για ένα μεγάλο ταμπού. Οι κολομβιανοί γεννιούνται και μεγαλώνουν υποθέτοντας πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι πόλεμος. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την κόκα και την κοκαΐνη. Οπότε με αυτό το νομοσχέδιο ελπίζουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», αναφέρει ο Marulanda.

Τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση έχει εντείνει την αστυνόμευση γύρω από την βιομηχανία, αλλά η παραγωγή της κοκαΐνης συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Το 2019 υπήρξε αύξηση 2% στην παραγωγή του φυτού, ενώ η παραγωγή καθαρής κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 8%. Φαίνεται πως ότι κι αν κάνει η κυβέρνηση για να εξαλείψει την κοκαΐνη, εκείνη επιστρέφει, οπότε υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρέπει να παρθούν πιο δραστικά εναλλακτικά μέτρα. Ο Marulanda επεσήμανε στη συνέντευξή του στο Vice, πως η αποκοπή των μεσαζόντων στο εμπόριο θα μειώσει τη βία στον πόλεμο των ναρκωτικών της χώρας και επίσης θα καταστήσει το ναρκωτικό ασφαλέστερο για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο που συγκλόνισε την Αμερική: Τι συνέβη πραγματικά με τη μικρή «Little Miss Christmas»

Stories 29.12.2025
Κατηγορίες, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, οικογενειακά τραύματα και μια δολοφονία που παραμένει ανεξιχνίαστη σχεδόν 30 χρόνια μετά

Ο άνθρωπος που κορόιδεψε τον θάνατο επτά φορές, και μετά τον ξεπλήρωσε το σύμπαν

Πρόσωπα 29.12.2025
Η απίθανη ιστορία του πιο τυχερού ανθρώπου

Η Σομαλιλάνδη στο επίκεντρο: Η στρατηγική κίνηση του Ισραήλ και οι αντιδράσεις Τουρκίας και αραβικού κόσμου

Stories 29.12.2025
Πώς η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αφρική

Θα γυρίσουν οι άνθρωποι στην παλιά τεχνολογία;

Νέα Εποχή Χτες
Πολλοί, ναι όπως φαίνεται

Τι κρύβουν τα μυστικά έγγραφα για την Αμέλια Έρχαρτ ‑ Θα λυθεί ένα μυστήριο 90 ετών;

Πρόσωπα Χτες
Το αεροσκάφος της εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories Χτες
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Πετρέλαιο στο Μοσχάτο: Ο σερβιτόρος που πίστεψε πως θα γίνει εμίρης

Stories Χτες
Ακόμα μία απίστευτη ελληνική ιστορία

Το τυρί που έστειλε 50 μπακάληδες στα δικαστήρια

Ιστορικά Χτες
Η περίφημη δίκη της μαλάκας

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική Προχτές
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories Προχτές
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ