E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κολομβία θέλει να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη για να την πουλάει

Το νομοσχέδιο και το σκεπτικό μερικών μελών της κολομβιανής κυβέρνησης

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/12/2020 | 01:38

Η Κολομβία θέλει να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη για να την πουλάει
@npr.org

Η Κολομβία είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις γνωστότερες χώρες παραγωγής κοκαΐνης στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να περιορίσει το εμπόριο ναρκωτικών εντός των συνόρων της.

Και πλέον, κάποια μέλη της κολομβιανής κυβέρνησης προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στο θέμα. Υποστηρίζουν πως το ναρκωτικό πρέπει να νομιμοποιηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο του εμπορίου του για δικό της λογαριασμό.

Σε ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε νωρίτερα μέσα στο 2020, δυο γερουσιαστές ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της βιομηχανίας της κοκαΐνης, ώστε να ενισχύσει την δημόσια οικονομία αλλά και να δώσει ένα γερό χτύπημα στα καρτέλ που την εμπορεύονται για δεκαετίες.

Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Iván Marulanda στο Vice, η κυβέρνηση θα αγόραζε το φυτό της κόκας σε τιμή αγοράς από τις 200 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες πιστεύεται ότι εμπλέκονται στο εμπόριο. Οι γερουσιαστές ισχυρίζονται πως θα είναι φθηνότερη η αγορά του φυτού από τους καλλιεργητές, από το να καταστρέψουν οι ίδιοι τις σοδειές τους. Κάθε χρόνο, το κόστος για την καταστροφή της σοδειάς της κόκας κοστίζει στην κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο δολάρια, την ίδια στιγμή που θα κόστιζε μόλις 680 εκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει.

Η κυβέρνηση θα παρέχει την κοκαΐνη σε χρήστες και ερευνητές, οι οποίοι θα μελετούν την χρήση της ως παυσίπονο. Δεν θα πωλείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παρολ’ αυτά η χρήση κοκαΐνης είναι νόμιμη στην Κολομβία από το 1994, με ένα δικαστήριο να αποφασίζει πως η κατοχή έως 1 γραμμαρίου κοκαΐνης για προσωπική χρήση είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο Marulanda δεν είναι σίγουρος ως προς το πόσο αντίκτυπο θα έχει το νομοσχέδιο αυτό, αλλά ελπίζει πως θα μετατραπεί σε μεγάλο εκλογικό ζήτημα το 2022. «Το πρώτο εμπόδιο είναι να ανοίξει η συζήτηση για την κοινή γνώμη. Πρόκειται για ένα μεγάλο ταμπού. Οι κολομβιανοί γεννιούνται και μεγαλώνουν υποθέτοντας πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι πόλεμος. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την κόκα και την κοκαΐνη. Οπότε με αυτό το νομοσχέδιο ελπίζουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», αναφέρει ο Marulanda.

Τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση έχει εντείνει την αστυνόμευση γύρω από την βιομηχανία, αλλά η παραγωγή της κοκαΐνης συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Το 2019 υπήρξε αύξηση 2% στην παραγωγή του φυτού, ενώ η παραγωγή καθαρής κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 8%. Φαίνεται πως ότι κι αν κάνει η κυβέρνηση για να εξαλείψει την κοκαΐνη, εκείνη επιστρέφει, οπότε υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρέπει να παρθούν πιο δραστικά εναλλακτικά μέτρα. Ο Marulanda επεσήμανε στη συνέντευξή του στο Vice, πως η αποκοπή των μεσαζόντων στο εμπόριο θα μειώσει τη βία στον πόλεμο των ναρκωτικών της χώρας και επίσης θα καταστήσει το ναρκωτικό ασφαλέστερο για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.

Εφημερίδες «βάφτηκαν» με αίμα για να μιλήσουν για τη φτώχεια της περιόδου στη Νότια Αφρική

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Η καμπάνια που σόκαρε τους αναγνώστες και έφερε στο προσκήνιο τη φτώχεια της περιόδου

Το ελληνικό χωριό όπου ο χρόνος σταμάτησε για πάντα στις 2:34 το μεσημέρι

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Ένα παγωμένο ρολόι, μια από τις μεγαλύτερες ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα και μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ

Γιατί τα σχολεία στην Ελλάδα κλείνουν σχεδόν τρεις μήνες και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Τρεις ολόκληροι μήνες μακριά από τα θρανία: οι ιστορικοί, κλιματολογικοί και πολιτισμικοί λόγοι που διαμόρφωσαν μια από τις μεγαλύτερες σχολικές διακοπές στην ήπειρο.

Το σπίτι με την ζωγραφισμένη πισίνα που έγινε θρύλος – Αντίο στον David Hockney

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Ο ζωγράφος των πισινών και της Καλιφόρνιας δεν είναι πια εδώ

Ζητήσαμε από έναν άνθρωπο του Pride να απαντήσει στα σχόλια των haters

E-Daily 3.Left Χτες
Οι πιο viral απορίες και κακόβουλα σχόλια για το Pride βρήκαν επιτέλους απαντήσεις

Η γυναίκα που έκανε τα comics να στάζουν φεμινισμό και βιτριόλι

E-Daily 3.Left Χτες
Η Nicole Hollander ήταν από τις πιο αιχμηρές και πολιτικοποιημένες cartoonists της Αμερικής

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

E-Daily 3.Left Χτες
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Explainer: Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι παρατάνε τις ευρωπαϊκές πολυτέλειες

E-Daily 3.Left Χτες
Τι συμβαίνει στην κινεζική αγορά πολυτελείας;

Η μπυραρία ‑ χρηματιστήριο: Δες πώς λειτουργεί το πιο τρελό μπαρ της Κίνας!

E-Daily 3.Left Χτες
Η Qingdao Beer Exchange αποτελεί ένα πρωτότυπο concept μπυραρίας