E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης που σκοτώθηκε από το ίδιο του το έργο

Μόλις 40 ετών

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/11/2020 | 00:40

Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης που σκοτώθηκε από το ίδιο του το έργο

Ο Γεράσιμος Σκλάβος ήταν Έλληνας γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης που είχε ένα απίστευτο και άδοξο τέλος μόλις στα 40 του χρόνια.

Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με εξειδίκευση στη Γαλλία, μαθήτευσε κοντά στο Μιχάλη Τόμπρο και υπήρξε φίλος του κριτικού Κριστιάν Ζερβός και της συλλέκτριας ειδών τέχνης Αλί ντε Ροτσίλντ.

Ο ίδιος ήθελε να γίνει πιλότος, ο πατέρας του ήθελε να γίνει ναυτικός. Εν τέλει το 1948 απορρίφθηκε από τη Σχολή Ικάρων, εξαιτίας ενός οφθαλμολογικού προβλήματος.

Ξεκίνησε να σπουδάζει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αφού μέσα του η φωτιά της τέχνης σιγόκαιγε. Άλλωστε για αυτό το λόγο ο ίδιος έφτιαχνε γυμνές γυναικείες μορφές από άμμο στις παραλίες της Κεφαλληνίας.

«Είμαι Έλληνας και αισθάνομαι δεμένος με την πατρίδα μου. Εδώ συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνω γλύπτης, χωρίς να ξέρω τότε ακόμη, τι θα πει τέχνη» έγραψε σ’ ένα σημείωμά του.

Τη διετία 1965-1966 δημιουργεί το περίφημο γλυπτό από πεντελικό μάρμαρο «Δελφικό Φως», το οποίο κοσμεί τον κήπο του ξενοδοχείου «Αμαλία» στους Δελφούς.

Ο Σκλάβος δούλευε πυρετωδώς πάνω στο έργο, «Η φίλη που δεν έμενε», το οποίο θα ήταν το μοιραίο έργο της ζωής του.

Ήταν ένα γλυπτό μεγάλων διαστάσεων από γκρίζο γρανίτη, για το οποίο συχνά ξενυχτούσε στο διαμέρισμα το οποίο χρησιμοποιούσε και ως ατελιέ του.

Στις 28 Ιανουαρίου του 1967 ο σπουδαίος καλλιτέχνης διαπίστωσε ότι στο σπίτι δεν υπήρχε ρεύμα. Όταν προσπάθησε να περπατήσει μέσα στο σκοτεινό διαμέρισμα, σκόνταψε πάνω στο θεόρατο γρανιτη, ο οποίος έπεσε και τον καταπλάκωσε. Όταν τον βρήκαν ώρες αργότερεα, διαπιστώθηκε ότι είχε χτυπήματα στον θώρακα και στον αυχένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του «Ξυπόλητου Ληστή» που έκλεβε αεροπλάνα και το FBI κυνηγούσε για δυο χρόνια

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Αυτή είναι η εξωπραγματική, αλλά απόλυτα αληθινή ιστορία του Κόλτον Χάρις-Μουρ

10 χρόνια Brexit: Η νέα πραγματικότητα των Βρετανών είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που περίμεναν

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το «τέλος της ΕΕ» που δεν ήρθε ποτέ και η σταθερή μεταμέλεια

Δεν είναι μύθος: Οι επιστήμονες αναγνώρισαν μια νέα ήπειρο ‑ Η «Ατλαντίδα» που βρέθηκε μετά από 375 χρόνια

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η ήπειρος που έλειπε από τον παγκόσμιο χάρτη βρέθηκε τελικά στον Ειρηνικό

Η Μεσόγειος αλλάζει: Τι λένε οι ειδικοί για καρχαρίες, μέδουσες και κλιματική κρίση

E-Daily 1.Hero 23.06.2026
Η Μεσόγειος βράζει και εμείς συζητάμε μόνο για ό,τι βλέπουμε στα social media

Γιατί η Starbucks θα κλείσει προσωρινά 2.000 καταστήματα στην Κορέα;

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το χρονικό της μοιραίας «σύμπτωσης»

Γιατί γέμισε μικρά γλαράκια η Αθήνα: Τι κάνουμε αν βρούμε κάποιο στον δρόμο

E-Daily 3.Left Χτες
Το σωματείο προστασίας άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ δίνει αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες για το πώς να χειριστούν τα νεαρά γλαράκια που εμφανίζονται στους δρόμους της Αττικής κάθε καλοκαίρι.

Γιατί όλοι φοράνε ροζ παπούτσια στο Μουντιάλ 2026;

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Εμπαπέ μέχρι τον Γιαμάλ, ένα χρώμα κυριάρχησε στα γήπεδα του τουρνουά και η αιτία είναι πιο στρατηγική από ό,τι φαίνεται.

Γιατί το δωμάτιο 420 λείπει από πολλά ξενοδοχεία; Ο πιο αμφιλεγόμενος αριθμός και η ιστορία πίσω του

E-Daily 3.Left Χτες
Πίσω από την παράξενη απουσία του δωματίου 420 σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κρύβεται μια αιτία που συνδέεται με μια ολόκληρη πολιτισμική κουλτούρα.

Το απόλυτο αρχείο του πλανήτη: Ένα γιγάντιο «μαύρο κουτί» καταγράφει τα πάντα

E-Daily 3.Left Χτες
Η ανθρωπότητα αποκτά το δικό της μαύρο κουτί

Ρομπότ ζητιανεύουν στους δρόμους της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Η πιο δυστοπική εικόνα του 2026

Εxplainer: Πώς οι ψαράδες βγάζουν χρήματα κυνηγώντας λαγοκέφαλους

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ανεπιθύμητος «μετανάστης» της Μεσογείου που έχει βάλει σε συναγερμό τους αλιείς