E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τραγουδίστρια της νίκης στο αλβανικό μέτωπο

Η φωνή της Σοφίας Βέμπο ανύψωσε το ηθικό ολόκληρης της Ελλάδας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/10/2020 | 00:06

Η τραγουδίστρια της νίκης στο αλβανικό μέτωπο
@imdb.com

Ταυτίστηκε όσο τίποτα άλλο με το έπος του αλβανικού μετώπου. Ήταν η φωνή του αγώνα κατά του φασισμού, η τραγουδίστρια της μεγάλη νίκης των Ελλήνων στην Αλβανία.

Τα τραγούδια της έδωσαν κουράγιο στους στρατιώτες πριν και μετά την νίκη επί των Ιταλών, αφού και οι Γερμανοί όταν έφτασαν στην Ελλάδα κατάλαβαν πόση επιρροή είχε στο φρόνημα των Ελλήνων και την κυνήγησαν, για να μην της επιτρέψουν να τραγουδάει.

Ο Σοφία Μπέμπου ή Σοφία Βέμπο όπως έμεινε γνωστή γεννήθηκε το 1910στην Ανατολική Θράκη. Κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οικογένειά της έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη της Λάρισας. Αργότερα πήγε στον Βόλο και άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά ως τραγουδίστρια στα 20 της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τρία χρόνια αργότερα πήρε τον δρόμο για την Αθήνα. Βρήκε αμέσως δουλειά στο θέατρο αλλά και δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Columbia.

Λίγο πριν τον πόλεμο ήρθε και η γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Τραϊφόρο, που κατέληξε σε θυελλώδη έρωτα. Οι δυο τους έμειναν μαζί σε όλη τους τη ζωή. Ήταν ο Τραϊφόρος που άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού του Μιχάλη Σουγιούλ «Ζεχρά» και το έδωσε στην Βέμπο να τραγουδήσει το θρυλικό «Παιδιά της Ελλάδος, Παιδιά». Έναν «νέο εθνικό ύμνο» όπως τον είπανε τότε.

Το τραγούδι απογείωσε την Βέμπο αλλά και το ηθικό των Ελλήνων. Αργότερα Γιώργος Οικονομίδης και Πωλ Μενεστρέλ, πήραν τη μελωδία του ιταλικού τραγουδιού «Reginella Campangola» και πρόσθεσαν ελληνικούς στίχους. Κι έτσι προέκυψε το τραγούδι «Κορόιδο Μουσολίνι».

Το 1941 ήρθε και το «Βάζει ο Ντούτσε τη Στολή του» που και αυτό με τη σειρά του βασίστηκε σε ένα ήδη υπάρχον τραγούδι, εκείνο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Πλέκει η Βάσω το Προικιό της».

Την ίδια χρονιά ο Μιχάλης Σουγιούλ, έγραψε το «Μας Χωρίζει Ο Πόλεμος» ενώ υπηρετούσε τη θητεία του. Η Βέμπο το έμαθε από το τηλέφωνο, παίζοντας ταυτόχρονα ακορντεόν σε τηλεφωνικούς θαλάμους.

Κανείς δεν διανοούνταν να δώσει αλλού τα τραγούδια του μετώπου. Η Βέμπο ήταν η φωνή της Ελλάδας, εκείνη που ήθελαν όλοι να ακούσουν για να πάρουν λίγο κουράγιο. Βοήθησε και έμπρακτα των αγώνα, δωρίζοντας στο Ελληνικό Ναυτικό 2 χιλιάδες χρυσές λίρες. Στην κατοχή φυγαδεύτηκε μαζί με τον Τραϊφόρο στην Αίγυπτο, όπου συνέχισε να τραγουδά για τους Έλληνες στρατιώτες και τους συμμάχους τους.

Η συνεισφορά της στο θέατρο και την μουσική της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά όλοι την θυμούνται για ως την «τραγουδίστρια της νίκης», εκείνη που με τη φωνή της έδωσε κουράγιο και ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων για να γράψουν το έπος της Αλβανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τη Μύκονο μέχρι το Ντουμπάι: Γιατί όλοι πλέον κλείνουν ξαπλώστρα online

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Κάποτε έβαζες πετσέτα, τώρα κάνεις booking

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

E-Daily 3.Left 31.05.2026
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Πόλεμοι, μάγισσες και νόθα παιδιά: Το πιο τοξικό βασιλικό σόι ever

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Όταν η οικογένεια του γαμπρού γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης

Τι είναι η «Μεγάλη Απογοήτευση» της αγοράς εργασίας

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Το αδιέξοδο των εργαζομένων

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Μέσα σε 22 χρόνια μετατράπηκαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του

Sarah Paulson: To μικροσκοπικό σπίτι της πασίγνωστης ηθοποιού δίπλα στη θάλασσα

E-Daily 3.Left Χτες
Θα μπορούσε να έχει έπαυλη, αλλά δεν θέλει

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

E-Daily 3.Left Χτες
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή