E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σοκαριστικό λουκέτο που προηγήθηκε της Pitsos

H μεγάλη ελληνική βιομηχανία που ήταν για χρόνια ανταγωνιστης της Pitsos

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/10/2020 | 00:01

Το σοκαριστικό λουκέτο που προηγήθηκε της Pitsos

Η εταιρεία που μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια, μαζί με την Pitsos, ο μεγάλος ανταγωνιστής της, ήταν η ESKIMO. Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρχε έστω μια λευκή συσκευή της εταιρείας, ενώ τα διαφημιστικά σλόγκαν που έπαιζαν στις εφημερίδες έχουν μείνει στην ιστορία.

Έχοντας ξεκινήσει το 1958 ως Βιομετάλ και στη συνέχεια ως Βιομετάλ Εσκιμό, παρήγαγε τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία της το 1959, ενώ το 1968 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Η Eskimo παρήγαγε καταψύκτες, κουζίνες, φούρνους, θερμοσίφωνες, τηλεοράσεις και άλλα. 

Η ESKIMO είχε στα χέρια της δυο δυνατά χαρτιά - υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές. Έτσι τα καλύτερά της χρόνια από το 1973 και μετά η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 1.500 εργαζομένους και κατείχε το 27% της ελληνικής αγοράς στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Όμως, η πετρελαϊκή κρίση έδωσε το πρώτο μεγάλο χτύπημα, το κόστος μεγάλωσε και ταυτόχρονα, η πολιτική επέκτασης επιδείνωσε την κατάσταση.

Το 1977 έγινε η συγχώνευση με την IZOLA, με τις ευλογίες και την εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας, όμως το εγχείρημα δεν άντεξε πάνω από δέκα χρόνια. Στο παιχνίδι άρχισαν να μπαίνουν δυναμικά οι ξένες εταιρείες και ο ανταγωνισμός ήταν άνισος.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η χρηματιστηριακή κρίση. Η εταιρεία πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος προσπάθησε με διάφορους τρόπους να την επαναφέρει στο προσκήνιο. Τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα πωληθεί στην F.G. Europe του Γιώργου Φειδάκη και η παραγωγή των προϊόντων της πλέον, γίνεται σε δύο μονάδες, στη Σλοβενία και στη Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει

Ιστορικά 15.02.2026
Πριν τέσσερις αιώνες στην ανατολικη Κροατία

Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία

Stories 15.02.2026
Στην καρδιά της βρετανικής υπαίθρου

Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές

Ιστορικά 15.02.2026
Ο «Κόμης» Βίκτορ Λούστιγκ εξαπάτησε κυβερνήσεις, τραπεζίτες και την ίδια την Αμερική – αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος πραγματικά ήταν

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

Νέα Εποχή 15.02.2026
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε

Stories 15.02.2026
Χωρίς νερό, φαγητό ή τουαλέτα για 30 ώρες, η γυναίκα περιέγραψε ότι βίωσε «ακραία ψυχική πίεση και φόβο»

Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 15.02.2026
Χαρές, δυσκολίες και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα

Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα

Περιβάλλον 15.02.2026
Πως αυτό θα βοηθήσει το περιβάλλον

Τι συνέβη στον Καναδά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους ‑63 βαθμούς Κελσίου

Stories 15.02.2026
Όλα τα παράξενα που συνόδευσαν την πιο κρύα μέρα στην ιστορία της χώρας

Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.

Αθλητισμός Χτες
Ο μικρός - γίγαντας των 90s

«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες
Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται ψησταριές σε σχολικούς χώρους, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ