E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σοκαριστικό λουκέτο που προηγήθηκε της Pitsos

H μεγάλη ελληνική βιομηχανία που ήταν για χρόνια ανταγωνιστης της Pitsos

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/10/2020 | 00:01

Το σοκαριστικό λουκέτο που προηγήθηκε της Pitsos

Η εταιρεία που μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια, μαζί με την Pitsos, ο μεγάλος ανταγωνιστής της, ήταν η ESKIMO. Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρχε έστω μια λευκή συσκευή της εταιρείας, ενώ τα διαφημιστικά σλόγκαν που έπαιζαν στις εφημερίδες έχουν μείνει στην ιστορία.

Έχοντας ξεκινήσει το 1958 ως Βιομετάλ και στη συνέχεια ως Βιομετάλ Εσκιμό, παρήγαγε τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία της το 1959, ενώ το 1968 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Η Eskimo παρήγαγε καταψύκτες, κουζίνες, φούρνους, θερμοσίφωνες, τηλεοράσεις και άλλα. 

Η ESKIMO είχε στα χέρια της δυο δυνατά χαρτιά - υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές. Έτσι τα καλύτερά της χρόνια από το 1973 και μετά η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 1.500 εργαζομένους και κατείχε το 27% της ελληνικής αγοράς στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Όμως, η πετρελαϊκή κρίση έδωσε το πρώτο μεγάλο χτύπημα, το κόστος μεγάλωσε και ταυτόχρονα, η πολιτική επέκτασης επιδείνωσε την κατάσταση.

Το 1977 έγινε η συγχώνευση με την IZOLA, με τις ευλογίες και την εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας, όμως το εγχείρημα δεν άντεξε πάνω από δέκα χρόνια. Στο παιχνίδι άρχισαν να μπαίνουν δυναμικά οι ξένες εταιρείες και ο ανταγωνισμός ήταν άνισος.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η χρηματιστηριακή κρίση. Η εταιρεία πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος προσπάθησε με διάφορους τρόπους να την επαναφέρει στο προσκήνιο. Τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα πωληθεί στην F.G. Europe του Γιώργου Φειδάκη και η παραγωγή των προϊόντων της πλέον, γίνεται σε δύο μονάδες, στη Σλοβενία και στη Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο «κράτος» κρυβόταν για 700 χρόνια ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία ‑ και πώς εξαφανίστηκε

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το Couto Mixto, ένα μικρό αυτόνομο πολιτικό μόρφωμα στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, έζησε επτά αιώνες με καθεστώς ανεξαρτησίας πριν διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη το 1864

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιοι celebrities οχυρώνονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ‑ και τι γίνεται με τους υπόλοιπους;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Διάσημοι όπως η Taylor Swift αξιοποιούν εμπορικά σήματα και νομικά εργαλεία για να προστατευτούν από τις AI-εκδοχές του εαυτού τους, αλλά οι ίδιες προστασίες δεν φαίνεται να ισχύουν για τον μέσο χρήστη.

Το Google Maps καταγράφει κάθε σου διαδρομή – Δες πώς θα το σταματήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το κινητό σου ίσως καταγράφει πού πηγαίνεις, πόση ώρα μένεις και ποια διαδρομή ακολουθείς. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Explainer: Για ποιον λόγο η Google θέλει να γεμίσει την Αμερική... με κουνούπια;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Στόχος η αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Φινλανδία: Γιατί oι κάτοικοι της πιο ευτυχισμένης χώρας... δε χαμογελούν τόσο συχνά;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το μυστικό των Φινλανδών που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή