E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γιαγιά από τη Χίο που κάνει online μαθήματα μαγειρικής στους ξένους

Από τον Άη Γιώργη τον Συκούση βρέθηκε στον Άγιο Γεώργιο στο Στάτεν Άιλαντ και κατέκτησε τους Νεοϋορκέζους με την κουζίνα της μαμάς της

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/10/2020 | 10:43

Η γιαγιά από τη Χίο που κάνει online μαθήματα μαγειρικής στους ξένους

Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, το Enoteka Maria στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία και αλλού.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του. «Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Όμως είδε πως οι πελάτες ήθελαν να βλέπουν τις γιαγιάδες εν δράσει και τότε σκέφτηκε πως μια γιαγιά είναι τέλεια απ'όπου κι αν προέρχεται και έτσι, σιγά σιγά ήρθαν γιαγιάδες κι από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες!

Εκτός από το να φας, μπορείς και να μάθεις να μαγειρεύεις! Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.

Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο!

"Αν δεν μπορείτε να βρεθείτε στα μαθήματα, όπως τόσοι και τόσοι, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής online!" γράφει στο σαιτ του εστιατορίου.

Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβόλου Χίου. Μεγάλωσα στην Χίο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στην ηλικία των 24 ετών, παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η Θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω.

Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε Ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα Ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πως έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.

Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερος μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.

Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι' αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στατεν Άιλαντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη πριν πιει το κώνειο συγκλονίζουν ακόμη και σήμερα

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η ψυχραιμία μπροστά στον θάνατο, η τελευταία επιθυμία και η φράση που πέρασε στην αιωνιότητα

Η Μαριέττα Φαφούτη φτιάχνει παιδικά τραγούδια που μιλάνε και στους μεγάλους

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Δεν σταματά να χτίζει κόσμους με μουσική, χιούμορ και καρδιά

Απίθανο! Ο άνθρωπος πίσω από την ταινία Alien δημιούργησε ένα από τα πιο creepy bars στον κόσμο

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Σπονδυλικές στήλες, biomechanical walls και absinthe: Καλώς ήρθες στο Giger Bar

Η Κόκκινη Όαση: Πώς η κομμουνιστική Κεράλα αψηφά το δεξιό ρεύμα της Ινδίας

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η Ιδιαιτερότητα της Ταυτότητας και της Γεωγραφίας

Η νοικοκυρά που άλλαξε για πάντα τον καφέ: Η απίστευτη ιστορία της Melitta Bentz και της εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Από μια απλή καθημερινή ενόχληση σε μια παγκόσμια επανάσταση: πώς ένα κομμάτι χαρτί μέσα σε μια κουζίνα της Δρέσδης γέννησε το φίλτρο καφέ όπως το ξέρουμε σήμερα

Γιατί πολλοί παρατάνε τα Bluetooth και παίρνουν ενσύρματα ακουστικά;

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η ποιότητα του ήχου και η γοητεία της απλότητας

Η δουλειά που ονειρεύεται ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Μπορεί μια δουλειά να μοιάζει περισσότερο με όνειρο;

Η Μινεσότα βάζει φρένο στα fake AI γυμνά: Νόμος‑σταθμός κατά της ψηφιακής κακοποίησης

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη αμερικανική πολιτεία που στοχεύει απευθείας τις εφαρμογές δημιουργίας ψεύτικων γυμνών εικόνων χωρίς συναίνεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στην προστασία θυμάτων

Γιατί ο πρίγκιπας William πληρώνει φόρους στο βρετανικό κράτος ενώ δεν υποχρεούται;

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει κι όμως βρίσκεται ανάμεσα στους πιο υψηλά φορολογούμενους πολίτες

Γιατί το Αμστερνταμ απαγόρευσε διαφημίσεις για burger, αυτοκίνητα και αεροπορικές πτήσεις;

E-Daily 3.Left Χτες
Η περιβαλλοντική στρατηγική και η ελευθερία επιλογής

Η τεράστια καριέρα του Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ ‑ Το τρόπαιο με τον Αρη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο «Πικουλίν» που σημάδεψε μια εποχή δεν είναι πια εδώ