E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαρία Λεπενιώτη: Ποια είναι η εμβληματική πρόεδρος στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής

Η πρόεδρος που ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δημοσίευση 7/10/2020 | 12:39

Μαρία Λεπενιώτη: Ποια είναι η εμβληματική πρόεδρος στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής ήταν ιστορική. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση ανακοινώθηκε, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη φέρνοντας δάκρυα στα μάτια της Μάγδας Φύσσα και κάνοντας όλους όσους βρέθηκαν από νωρίς στο Εφετείο αλλά κι αυτούς που παρακολούθησαν τις εξελίξεις από απόσταση, να νιώθουν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Η Μαρία Λεπενιώτη γίνεται μία ακόμα γυναίκα που μπαίνει στην ιστορία λόγο της δίκης και του ότι ήταν αυτή που ανακοίνωσε την ενοχή των κατηγορουμένων. Προέδρευσε με πλήρη ισορροπία τη δύσκολη δίκη της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο “συνδικάτο του εγκλήματος”, δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου και πολλές ακόμα υποθέσεις.

Πριν από 32 χρόνια ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή “Περίανδρο”.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σήμερα είναι 62 ετών και θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό Σώμα καθώς οι δικαστές φεύγουν στα 67. Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984, σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο ενώ μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Χτες
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left Χτες
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.