E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Τι έδειξε νέα έρευνα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/8/2020 | 00:17

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία
@france24.com

H ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί κατά περίπου δυο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η χαμηλή ποιότητα του αέρα είναι «το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία».

O δείκτης Air Quality Life δείχνει πως όσο η ανθρωπότητα κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ένα εμβόλιο για την πανδημία του COVID-19, η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνεχίζει να οδηγεί σε συντομότερες και πιο άρρωστες ζωές τους ανθρώπους.

Ο δείκτης μετατρέπει την σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, σε επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ανακάλυψε λοιπόν πως παρόλη την μείωση των σωματιδιακών ουσιών στην Κίνα, μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, τα συνολικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο σοβαρή, που πλέον έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε κάποιες περιοχές για περίπου 10 χρόνια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η ποιότητα του αέρα που πολλοί άνθρωποι αναπνέουν αποτελεί ένα πολύ υψηλότερο ρίσκο για την υγεία από τον COVID-19. «Αν και η απειλή του COVID-19 είναι πολύ σοβαρή και αξίζει όλη την προσοχή την οποία λαμβάνει, το να αποδεχθούμε την σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το ίδιο σθένος θα επέτρεπε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερες και πιο υγιείς ζωές», δήλωσε ο Michael Greenstone, δημιουργός του Air Quality Life Index (AQLI).

Σχεδόν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μόλις 4 χώρες της Ασίας που ταυτόχρονα είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων χωρών. Η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Το AQLI έφτασε στο συμπέρασμα πως η διάρκεια ζωής αυτών των ανθρώπων θα μειωθεί 5 χρόνια κατά μέσο όρο, αφού εκτέθηκαν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 44% υψηλότερα από ότι 20 χρόνια πριν.

Στην νοτιοανατολική Ασία, το 89% του πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Η Ευρώπη έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, η ρύπανση ακόμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 2 χρόνια παγκοσμίως.

Το Μπαγκλαντες έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, ενώ περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην βόρεια Ινδία θα χάσουν 8 χρόνια κατά μέσο όρο από την ζωή τους αν δεν μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης.

Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και από τον COVID-19, με τον Greenstone να προτρέπει τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό μετά την πανδημία. «Η λύση βρίσκεται στην ισχυρή και αποφασιστική δημόσια πολιτική», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει

Ιστορικά 15.02.2026
Πριν τέσσερις αιώνες στην ανατολικη Κροατία

Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία

Stories 15.02.2026
Στην καρδιά της βρετανικής υπαίθρου

Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές

Ιστορικά 15.02.2026
Ο «Κόμης» Βίκτορ Λούστιγκ εξαπάτησε κυβερνήσεις, τραπεζίτες και την ίδια την Αμερική – αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος πραγματικά ήταν

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

Νέα Εποχή 15.02.2026
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε

Stories 15.02.2026
Χωρίς νερό, φαγητό ή τουαλέτα για 30 ώρες, η γυναίκα περιέγραψε ότι βίωσε «ακραία ψυχική πίεση και φόβο»

Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 15.02.2026
Χαρές, δυσκολίες και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα

Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα

Περιβάλλον 15.02.2026
Πως αυτό θα βοηθήσει το περιβάλλον

Τι συνέβη στον Καναδά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους ‑63 βαθμούς Κελσίου

Stories 15.02.2026
Όλα τα παράξενα που συνόδευσαν την πιο κρύα μέρα στην ιστορία της χώρας

Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.

Αθλητισμός Χτες
Ο μικρός - γίγαντας των 90s

«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες
Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται ψησταριές σε σχολικούς χώρους, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ