E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Τι έδειξε νέα έρευνα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/8/2020 | 00:17

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία
@france24.com

H ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί κατά περίπου δυο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η χαμηλή ποιότητα του αέρα είναι «το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία».

O δείκτης Air Quality Life δείχνει πως όσο η ανθρωπότητα κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ένα εμβόλιο για την πανδημία του COVID-19, η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνεχίζει να οδηγεί σε συντομότερες και πιο άρρωστες ζωές τους ανθρώπους.

Ο δείκτης μετατρέπει την σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, σε επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ανακάλυψε λοιπόν πως παρόλη την μείωση των σωματιδιακών ουσιών στην Κίνα, μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, τα συνολικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο σοβαρή, που πλέον έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε κάποιες περιοχές για περίπου 10 χρόνια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η ποιότητα του αέρα που πολλοί άνθρωποι αναπνέουν αποτελεί ένα πολύ υψηλότερο ρίσκο για την υγεία από τον COVID-19. «Αν και η απειλή του COVID-19 είναι πολύ σοβαρή και αξίζει όλη την προσοχή την οποία λαμβάνει, το να αποδεχθούμε την σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το ίδιο σθένος θα επέτρεπε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερες και πιο υγιείς ζωές», δήλωσε ο Michael Greenstone, δημιουργός του Air Quality Life Index (AQLI).

Σχεδόν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μόλις 4 χώρες της Ασίας που ταυτόχρονα είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων χωρών. Η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Το AQLI έφτασε στο συμπέρασμα πως η διάρκεια ζωής αυτών των ανθρώπων θα μειωθεί 5 χρόνια κατά μέσο όρο, αφού εκτέθηκαν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 44% υψηλότερα από ότι 20 χρόνια πριν.

Στην νοτιοανατολική Ασία, το 89% του πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Η Ευρώπη έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, η ρύπανση ακόμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 2 χρόνια παγκοσμίως.

Το Μπαγκλαντες έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, ενώ περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην βόρεια Ινδία θα χάσουν 8 χρόνια κατά μέσο όρο από την ζωή τους αν δεν μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης.

Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και από τον COVID-19, με τον Greenstone να προτρέπει τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό μετά την πανδημία. «Η λύση βρίσκεται στην ισχυρή και αποφασιστική δημόσια πολιτική», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Το πιο διάσημο σχολείο του ελληνικού σινεμά βρίσκεται ακόμα εκεί και μοιάζει απίστευτα γνώριμο

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Το σχολείο από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» υπάρχει ακόμα – Δείτε πώς είναι σήμερα το εμβληματικό σκηνικό της Αλίκης

Pepsi Number Fever: Το καπάκι της Pepsi που υποσχέθηκε μια περιουσία και έφερε...την κόλαση

E-Daily 1.Hero 07.07.2026
Ο διαγωνισμός αναψυκτικού που έφερε ταραχές και νεκρούς

Ο μεγαλύτερος και γελοίος απατεώνας τράπεζας ‑ Η απάτη που μοιάζει με ανέκδοτο

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Μοιάζει με ανέκδοτο κι όμως είναι αλήθεια

Δεν θα ανοιχτεί πριν από το 2276: Τι έκρυψαν οι ΗΠΑ κάτω από τη γη;

E-Daily 1.Hero 07.07.2026
Το «δώρο» των ΗΠΑ στους ανθρώπους;

Η γυναίκα που φύτεψε πάνω από 50 εκατομμύρια δέντρα και άλλαξε τον κόσμο – Η ιστορία της Wangari Maathai εμπνέει μέχρι σήμερα

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης και αφιέρωσε τη ζωή της στα δέντρα

Όταν 20 άνθρωποι συνεργάστηκαν για 96 λεπτά και έσωσαν μια ζωή

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Η ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στον χρόνο

Ποιοι είναι η Angela Nikolau και ο Ivan Beerkus, που αρραβωνιάστηκαν στην κορυφή του Empire State Building

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι δύο από τα πιο γνωστά πρόσωπα του λεγόμενου rooftopping

Οι 20 πόλεις που θα κρατούν το χρήμα του κόσμου

E-Daily 3.Left Χτες
Το μεγάλο χρήμα, οι δουλειές, οι επενδύσεις και οι ευκαιρίες μαζεύονται όλο και περισσότερο σε συγκεκριμένες πόλεις

Της έδωσαν όνομα 1.019 γραμμάτων για να μπει στο Guinness – και την έκαναν τηλεοπτικό θέαμα

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα όνομα μεγάλο, δυσκολοπρόφερτο και τόσο ακατανόητο