E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση και το κρυφό σχολειό

Η εικόνα των σύγχρονων Ελλήνων για την Επανάσταση του 1821 αποτυπώνεται σε έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2020 | 16:37

1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση και το κρυφό σχολειό

Έρευνα με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο ένας στους δέκα θεωρεί ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει την ιστορία της Επανάστασης του 1821 ενώ επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος.

Από εκεί και πέρα στην ερώτηση για τους ήρωες που έπαιξαν ρόλο με μεγάλη διαφορά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%). Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%). Η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, ενώ ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους 10 πρωταγωνιστές της Επανάστασης βρίσκεται άλλη μία γυναίκα, η Μαντώ Μαυρογένους, στην 10η θέση.

Όσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες ή τους θεσμούς οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στο ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Η Φιλική Εταιρεία πρωταγωνιστεί με 94,2% και ακολουθούν οι Φιλέλληνες (87,1%), οι νησιώτες πλοιοκτήτες (85,2%), οι στρατιωτικοί δηλαδή οι πρώην Κλέφτες και Αρματολοί με 81,2%, η εκκλησία (72,1%) και τέλος οι Φαναριώτες λόγιοι με 68,6%.

Επίσης η Ρωσία αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Σχεδόν άγνοια δηλώνουν οι ερωτώμενοι σχετικά με τις τρεις εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά από την Επανάσταση και τα αντίστοιχα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας. Το 44% «κάτι έχει ακούσει» γι’ αυτά, ενώ το 47,5% δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν τα περί ων ο λόγος Συντάγματα ήταν δημοκρατικά, κοινωνικά, παραδοσιακά ή φιλελεύθερα.

Σχετικά με τις πηγές και τον χρόνο μάθηση των Ελλήνων για την Ελληνική Επανάσταση γενιά των σημερινών φοιτητών έχει διδαχθεί την Επανάσταση του 1821 στην Στ’ Δημοτικού και στην Γ’ Γυμνασίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στην Γ ́ τάξη του Λυκείου).

Σε σχέση με τον τύπο της Επανάστασης του ’21, ενδιαφέρον έχει επίσης το να εξετάσει κανείς τα ευρήματα σε συσχετισμό με την κομματική επιλογή των συμμετεχόντων στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Τόσο αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, όσο και εκείνοι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Επανάσταση του ’21 ήταν εθνικής φύσεως (91,5% ΝΔ, 88,8% ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν θα μπούμε στη συζήτηση για το Κρυφό Σχολειό, αφού αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς το αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης. Παρά την αμφισβήτησή του από πολλούς ιστορικούς τα τελευταία χρόνια, το 71,7% των Ελλήνων θεωρεί πως όντως συνέβη.

Ίσως αντιστρόφως, μόνο το 42,7% των Ελλήνων θεωρεί ότι η έναρξη της Επανάστασης έγινε στις 25 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας.

Η τρίτη ερώτηση αυτής της κατηγορίας αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, στον αφορισμό της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε´, κάτι που ενώ δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί και διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση, φέρνει σε αμηχανία τον ένα στους τρεις Έλληνες που δηλώνει αβέβαιος ως προς το αν αυτό συνέβη στην πραγματικότητα, ενώ το 23,3% το αμφισβητεί ευθέως.

«Η εικόνα που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την Επανάσταση είναι αρκετά σχηματική, μονοδιάστατη, σε αρκετό βαθμό παρωχημένη καθώς δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη ιστορική έρευνα. Όμως, από την άλλη, η Επανάσταση αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο για την ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο και ιερό κομμάτι της ταυ- τότητάς της. Γι’ αυτό και οι Έλληνες αντιδρούν με δυσπιστία ή και οργή σε ο,τιδήποτε κλονίζει ή ενημερώνει το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα, αυτό που έμαθαν στο σχολείο» παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου αθηνών Αριστείδης Χατζής, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ, διευθυντής ερευνών στο ΚΕΦίΜ και μέλος της Επιτροπής 2021.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ κ. Αλέξανδρος Σκούρας δηλώνει ότι «σκοπός της έρευνας καθώς και όλων των δραστηριοτήτων του ΚΕΦίΜ σχετικά με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση δεν είναι βεβαίως να ξαναγραφτεί η ιστορία του 1821, αλλά η καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων, των ιδεών και των ιστορικών συγκυριών που συνέβαλαν σε αυτή».

Δείτε τους πίνακες παρακάτω, με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη πριν πιει το κώνειο συγκλονίζουν ακόμη και σήμερα

E-Daily 1.Hero 07.05.2026
Η ψυχραιμία μπροστά στον θάνατο, η τελευταία επιθυμία και η φράση που πέρασε στην αιωνιότητα

Η Μαριέττα Φαφούτη φτιάχνει παιδικά τραγούδια που μιλάνε και στους μεγάλους

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Δεν σταματά να χτίζει κόσμους με μουσική, χιούμορ και καρδιά

Απίθανο! Ο άνθρωπος πίσω από την ταινία Alien δημιούργησε ένα από τα πιο creepy bars στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 07.05.2026
Σπονδυλικές στήλες, biomechanical walls και absinthe: Καλώς ήρθες στο Giger Bar

Η Κόκκινη Όαση: Πώς η κομμουνιστική Κεράλα αψηφά το δεξιό ρεύμα της Ινδίας

E-Daily 1.Hero 07.05.2026
Η Ιδιαιτερότητα της Ταυτότητας και της Γεωγραφίας

Η νοικοκυρά που άλλαξε για πάντα τον καφέ: Η απίστευτη ιστορία της Melitta Bentz και της εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Από μια απλή καθημερινή ενόχληση σε μια παγκόσμια επανάσταση: πώς ένα κομμάτι χαρτί μέσα σε μια κουζίνα της Δρέσδης γέννησε το φίλτρο καφέ όπως το ξέρουμε σήμερα

Γιατί πολλοί παρατάνε τα Bluetooth και παίρνουν ενσύρματα ακουστικά;

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η ποιότητα του ήχου και η γοητεία της απλότητας

Η δουλειά που ονειρεύεται ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Μπορεί μια δουλειά να μοιάζει περισσότερο με όνειρο;

Η Μινεσότα βάζει φρένο στα fake AI γυμνά: Νόμος‑σταθμός κατά της ψηφιακής κακοποίησης

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη αμερικανική πολιτεία που στοχεύει απευθείας τις εφαρμογές δημιουργίας ψεύτικων γυμνών εικόνων χωρίς συναίνεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στην προστασία θυμάτων

Γιατί ο πρίγκιπας William πληρώνει φόρους στο βρετανικό κράτος ενώ δεν υποχρεούται;

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει κι όμως βρίσκεται ανάμεσα στους πιο υψηλά φορολογούμενους πολίτες

Γιατί το Αμστερνταμ απαγόρευσε διαφημίσεις για burger, αυτοκίνητα και αεροπορικές πτήσεις;

E-Daily 3.Left Χτες
Η περιβαλλοντική στρατηγική και η ελευθερία επιλογής

Η τεράστια καριέρα του Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ ‑ Το τρόπαιο με τον Αρη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο «Πικουλίν» που σημάδεψε μια εποχή δεν είναι πια εδώ