E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Έχει έναν άκρως συμβολικό χαρακτήρα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/5/2020 | 01:00

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Για πολλά χρόνια οι σχέσεις Χονγκ Κονγκ και Κίνας δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ τεταμένες. Οι διαδηλώσεις στο μικρό αυτόνομο κράτος εναντίον του Πεκίνου ήταν καθημερινές, με αφορμή ένα νομοσχέδιο που αναφέρει πως είναι δυνατόν να εκδίδονται οι ύποπτοι του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Εκεί, το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα.

Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβήθηκαν λοιπόν πως το κομμουνιστικό κόμμα θα βάλει έτσι στο στόχαστρο τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές. Αλλά και πως με αυτό τον τρόπο θα δινόταν τέλος στο της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 1997, δηλαδή το «μια χώρα, δυο συστήματα». Από τότε που η Μεγάλη Βρετανία παρέδωσε την εθνική κυριαρχία πριν από 23 χρόνια, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απολάμβαναν ένα καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων, που με αυτή την αλλαγή θα βρισκόταν υπό σοβαρό κίνδυνο.

Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα κυρίως το 2019, ήταν βίαιες. Χαρακτηριστικό τους ήταν τα πολλά δακρυγόνα. Ένας παγωτατζής λοιπόν σκέφτηκε πως ένα παγωτό με γεύση δακρυγόνου θα ήταν καλή ιδέα. Βάλθηκε να το δημιουργήσει και τελικά τα κατάφερε.

Το παγωτό αυτό αποτελείται από καβουρδισμένο και αλεσμένο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει αρκετά την πικρή γεύση που αφήνει το δακρυγόνο και που οι διαδηλωτές «γεύτηκαν» πολλές φορές πρόσφατα. Βέβαια, η νέα γεύση είναι ένα είδος υποστήριξης του κινήματος, το οποίο σταμάτησε την δράση του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο 31χρονος εφευρέτης του μίλησε ανώνυμα, αφού φοβάται τις κυρώσεις της Κίνας. Αρχικά δοκίμασε γουασάμπι και μουστάρδα, αλλά τελικά ανακάλυψε πως το μαύρο πιπέρι ήταν εκείνο που πλησίαζε τις ερεθιστικές για το λαιμό επιπτώσεις του αερίου.

«Το πιπέρι το ψήνουμε και μετά το αλέθουμε, ενώ αργότερα το μετατρέπου με σε παγωτό που έχει στυλ ιταλικού τζελάτο. Είναι λίγο καυτερό, αλλά θέλαμε να επισημάνουμε την γεύση του ,η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Κατά έναν τρόπο αισθάνεσαι πως αναπνέεις δακρυγόνο», είπε ο 31χρονος.

Ένας 32χρονος διαδηλωτής το δοκίμασε και είπε πως είναι «μια αναδρομή που μου θυμίζει πόσο επώδυνη ήταν εκείνη η μέρα, κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσω». Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, εκτοξεύτηκαν περισσότερα από 16.000 δακρυγόνα, πολλά από τα οποία ήταν σε κατοικημένες περιοχές που ήταν γεμάτες με εστιατόρια αλλά και πολυκατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλήθεια ή μύθος: Τι είπε (ή δεν είπε) ο Ιούλιος Καίσαρας πριν πεθάνει

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Πώς γεννήθηκε μια ψεύτικη τελευταία φράση

Από μια θέση λεωφορείου μέχρι την ανατροπή του ρατσισμού στις ΗΠΑ – Η τεράστια κληρονομιά της Ρόζα Παρκς

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Η γυναίκα που δεν σηκώθηκε ποτέ ξανά: Πώς η Ρόζα Παρκς άλλαξε την ιστορία με μία μόνο άρνηση

Το θρυλικό Orient Express επιστρέφει και η νέα του διαδρομή μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό όνειρο

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Από το Παρίσι ως την Ακτή Αμάλφι, το πιο διάσημο τρένο του κόσμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυτέλειας και νοσταλγίας

Γιατί η Κένυα «γεννάει» μαραθωνοδρόμους;

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Τι κρύβεται πίσω από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου

Τα ισχυρότερα ρήγματα που διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Από την Πάρνηθα μέχρι την Αταλάντη

Explainer: Τραμπ εναντίον Κίμελ ‑ Τι έγινε (πάλι) και γιατί έχει ξεφύγει η φάση

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Το σχόλιο για τη Μελάνια που τίναξε τα πάντα στον αέρα

Σοκάρουν τα στοιχεία: Πού βρίσκουν τις ιθαγενείς γυναίκες όταν εξαφανίζονται;

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Το σύστημα που γεννήθηκε από μια σκληρή πραγματικότητα

Η μεγάλη επιστροφή του βιβλίου ‑ Γιατί οι πωλήσεις στην Ελλάδα εκτοξεύονται

E-Daily 3.Left Χτες
Παρά τον πληθωρισμό και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες επενδύουν όλο και περισσότερο στον πολιτισμό, με τις δαπάνες για βιβλία να εκτοξεύονται το 2025

Πορτοκαλί φανάρι: Μπορείς να περάσεις ή όχι; Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ και ποιο είναι το πρόστιμο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια «γκρίζα ζώνη» στην οδήγηση που μπερδεύει χιλιάδες οδηγούς – Τι προβλέπει ακριβώς ο νόμος και πότε η παράβαση κοστίζει

Πώς το φιστίκι έγινε χρυσάφι ‑ Η αλυσίδα κρίσεων που το απογείωσε

E-Daily 3.Left Χτες
Σοδειές και γεωπολιτικά παιχνίδια