E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Έχει έναν άκρως συμβολικό χαρακτήρα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/5/2020 | 01:00

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Για πολλά χρόνια οι σχέσεις Χονγκ Κονγκ και Κίνας δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ τεταμένες. Οι διαδηλώσεις στο μικρό αυτόνομο κράτος εναντίον του Πεκίνου ήταν καθημερινές, με αφορμή ένα νομοσχέδιο που αναφέρει πως είναι δυνατόν να εκδίδονται οι ύποπτοι του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Εκεί, το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα.

Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβήθηκαν λοιπόν πως το κομμουνιστικό κόμμα θα βάλει έτσι στο στόχαστρο τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές. Αλλά και πως με αυτό τον τρόπο θα δινόταν τέλος στο της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 1997, δηλαδή το «μια χώρα, δυο συστήματα». Από τότε που η Μεγάλη Βρετανία παρέδωσε την εθνική κυριαρχία πριν από 23 χρόνια, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απολάμβαναν ένα καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων, που με αυτή την αλλαγή θα βρισκόταν υπό σοβαρό κίνδυνο.

Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα κυρίως το 2019, ήταν βίαιες. Χαρακτηριστικό τους ήταν τα πολλά δακρυγόνα. Ένας παγωτατζής λοιπόν σκέφτηκε πως ένα παγωτό με γεύση δακρυγόνου θα ήταν καλή ιδέα. Βάλθηκε να το δημιουργήσει και τελικά τα κατάφερε.

Το παγωτό αυτό αποτελείται από καβουρδισμένο και αλεσμένο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει αρκετά την πικρή γεύση που αφήνει το δακρυγόνο και που οι διαδηλωτές «γεύτηκαν» πολλές φορές πρόσφατα. Βέβαια, η νέα γεύση είναι ένα είδος υποστήριξης του κινήματος, το οποίο σταμάτησε την δράση του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο 31χρονος εφευρέτης του μίλησε ανώνυμα, αφού φοβάται τις κυρώσεις της Κίνας. Αρχικά δοκίμασε γουασάμπι και μουστάρδα, αλλά τελικά ανακάλυψε πως το μαύρο πιπέρι ήταν εκείνο που πλησίαζε τις ερεθιστικές για το λαιμό επιπτώσεις του αερίου.

«Το πιπέρι το ψήνουμε και μετά το αλέθουμε, ενώ αργότερα το μετατρέπου με σε παγωτό που έχει στυλ ιταλικού τζελάτο. Είναι λίγο καυτερό, αλλά θέλαμε να επισημάνουμε την γεύση του ,η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Κατά έναν τρόπο αισθάνεσαι πως αναπνέεις δακρυγόνο», είπε ο 31χρονος.

Ένας 32χρονος διαδηλωτής το δοκίμασε και είπε πως είναι «μια αναδρομή που μου θυμίζει πόσο επώδυνη ήταν εκείνη η μέρα, κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσω». Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, εκτοξεύτηκαν περισσότερα από 16.000 δακρυγόνα, πολλά από τα οποία ήταν σε κατοικημένες περιοχές που ήταν γεμάτες με εστιατόρια αλλά και πολυκατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο ψηφιακό φαινόμενο: Oι άνθρωποι κάνουν σχέση με το ΑΙ Chatbot τους

Νέα Εποχή 29.03.2026
Ένα φαινόμενο που δεν είναι πια επιστημονική φαντασία

Πώς η προσπάθεια μιας Γαλλίδας να πάρει πίσω το σπίτι της έγινε ποινικό αδίκημα

Stories 29.03.2026
Η Μαρία, οι καταληψίες και το… γκαράζ σαλέ: Πώς να χάσεις το σπίτι σου στη Γαλλία

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro 29.03.2026
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Στην πιο βροχερή πόλη του κόσμου: Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της

Stories 29.03.2026
Πώς είναι να βρέχει συνέχεια σε ένα μέρος και τι σκέφτηκαν οι κάτοικοι

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 29.03.2026
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Αυτό είναι το πιο κοινό όνομα στον κόσμο

Stories 29.03.2026
Μαζί με τις παραλλαγές του

Γιατί όλα τα στυλό BIC έχουν μια μικροσκοπική τρύπα στο περίβλημά τους;

Stories 29.03.2026
Ο λόγος είναι πολύ απλός και χρήσιμος

Δεύτερη Σφίγγα στη Γκίζα; Ιταλική ομάδα εντόπισε θαμμένη δομή κάτω από λόφο 30 μέτρων

Ιστορικά Χτες
Γεωμετρικές ευθυγραμμίσεις και δορυφορικά δεδομένα ραντάρ οδηγούν σε θεωρία με 80% βεβαιότητα - η επιστήμη απαιτεί επιτόπια επιβεβαίωση

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική Χτες
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή Χτες
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον Χτες
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή