E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Έχει έναν άκρως συμβολικό χαρακτήρα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/5/2020 | 01:00

Το παγωτό με γεύση δακρυγόνου

Για πολλά χρόνια οι σχέσεις Χονγκ Κονγκ και Κίνας δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ τεταμένες. Οι διαδηλώσεις στο μικρό αυτόνομο κράτος εναντίον του Πεκίνου ήταν καθημερινές, με αφορμή ένα νομοσχέδιο που αναφέρει πως είναι δυνατόν να εκδίδονται οι ύποπτοι του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Εκεί, το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα.

Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβήθηκαν λοιπόν πως το κομμουνιστικό κόμμα θα βάλει έτσι στο στόχαστρο τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές. Αλλά και πως με αυτό τον τρόπο θα δινόταν τέλος στο της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 1997, δηλαδή το «μια χώρα, δυο συστήματα». Από τότε που η Μεγάλη Βρετανία παρέδωσε την εθνική κυριαρχία πριν από 23 χρόνια, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απολάμβαναν ένα καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων, που με αυτή την αλλαγή θα βρισκόταν υπό σοβαρό κίνδυνο.

Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα κυρίως το 2019, ήταν βίαιες. Χαρακτηριστικό τους ήταν τα πολλά δακρυγόνα. Ένας παγωτατζής λοιπόν σκέφτηκε πως ένα παγωτό με γεύση δακρυγόνου θα ήταν καλή ιδέα. Βάλθηκε να το δημιουργήσει και τελικά τα κατάφερε.

Το παγωτό αυτό αποτελείται από καβουρδισμένο και αλεσμένο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει αρκετά την πικρή γεύση που αφήνει το δακρυγόνο και που οι διαδηλωτές «γεύτηκαν» πολλές φορές πρόσφατα. Βέβαια, η νέα γεύση είναι ένα είδος υποστήριξης του κινήματος, το οποίο σταμάτησε την δράση του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο 31χρονος εφευρέτης του μίλησε ανώνυμα, αφού φοβάται τις κυρώσεις της Κίνας. Αρχικά δοκίμασε γουασάμπι και μουστάρδα, αλλά τελικά ανακάλυψε πως το μαύρο πιπέρι ήταν εκείνο που πλησίαζε τις ερεθιστικές για το λαιμό επιπτώσεις του αερίου.

«Το πιπέρι το ψήνουμε και μετά το αλέθουμε, ενώ αργότερα το μετατρέπου με σε παγωτό που έχει στυλ ιταλικού τζελάτο. Είναι λίγο καυτερό, αλλά θέλαμε να επισημάνουμε την γεύση του ,η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Κατά έναν τρόπο αισθάνεσαι πως αναπνέεις δακρυγόνο», είπε ο 31χρονος.

Ένας 32χρονος διαδηλωτής το δοκίμασε και είπε πως είναι «μια αναδρομή που μου θυμίζει πόσο επώδυνη ήταν εκείνη η μέρα, κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσω». Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, εκτοξεύτηκαν περισσότερα από 16.000 δακρυγόνα, πολλά από τα οποία ήταν σε κατοικημένες περιοχές που ήταν γεμάτες με εστιατόρια αλλά και πολυκατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το εγκαταλελειμμένο πάρκο του «Μάγου του Οζ» που έγινε viral ξανά – Τι κρύβεται μέσα

Stories 25.03.2026
Από όνειρο σε ερείπιο: Το πάρκο του Οζ που κατέρρευσε μέσα σε 10 χρόνια

Πώς η Ελληνική Επανάσταση έγινε το πρώτο «Viral» παγκόσμιο γεγονός

Stories 25.03.2026
Μια επισκόπηση με... σημερινούς όρους

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή 25.03.2026
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 25.03.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Το 40% της ζωής σου: Η σοκαριστική αλήθεια για τον χρόνο που τρώμε μπροστά σε οθόνες

Νέα Εποχή 25.03.2026
Πόσο πραγματικά ζεις μέσα από μια οθόνη

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories 25.03.2026
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Ο άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα: Ο απατεώνας που «έκλεβε» ζωές και ξεγέλασε τον κόσμο

Stories Χτες
Η απίστευτη ιστορία του Ferdinand Waldo Demara που έγινε γιατρός, μοναχός και καθηγητής χωρίς να είναι τίποτα από αυτά

Η βομβιστική επίθεση στο ιστορικό σινεμά «Έλλη» ‑ 18 τραυματίες που αποκάλυψαν το σκοτεινό πρόσωπο της ακροδεξιάς βίας

Retro Χτες
Η νύχτα που ο κινηματογράφος βυθίστηκε στο αίμα: Το τρομοκρατικό χτύπημα στην «Έλλη» που σόκαρε τη Μεταπολίτευση

Έγραψε ιστορία: Η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down που «έσπασε» τα εμπόδια και άλλαξε τα δεδομένα

Πρόσωπα Χτες
Η διαδρομή της Ana Victoria Espino de Santiago αποδεικνύει πως η θέληση και η υποστήριξη μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε πραγματικότητα

Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Ιστορικά Χτες
Η στιγμή που όρισε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και άλλαξε για πάντα την ιστορία της χώρας