E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Οκτώ στελέχη του έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι επιστήμονες

Δημοσίευση 30/3/2020 | 11:56

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν την γενετική αλληλουχία του Covid-19 προκειμένου να ρίξουν φως στην εξάπλωσή του ανά τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν, ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί κι έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ στελέχη του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν ταυτοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ξεκίνησε η επιδημία του ιού στην πόλη Ουχάν, μέχρι σήμερα, οκτώ στελέχη του. Τα στελέχη αυτά, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πολλές ομοιότητες και ελάχιστες παραλλαγές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι κανένα στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να μεταλλαχθεί σ' ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος.

Ο κορωνοϊός πάντως φαίνεται να μεταλλάσσεται πολύ αργά, δίνοντας ελπίδα στους ερευνητές για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. «Ο ιός μεταλλάσσεται τόσο αργά ώστε τα στελέχη του να έχουν ουσιαστικά πολλές ομοιότητες μεταξύ τους», δήλωσε ο Τσαρλς Τσιου, Καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», τόνισε ότι ο Covid- 19 μεταλλάσσεται πολύ αργά, περίπου 8 έως 10 φορές πιο αργά από την κοινή γρίπη. Ο Αμερικανός καθηγητής επισήμανε ότι, τα διαφορετικά στελέχη του ιού δεν «ευθύνονται» για τα διαφορετικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς όπως και για τα διαφορετικά ποσοστά θνητότητας.

«Το γεγονός ότι ανά τον κόσμο καταγράφονται διαφορετικά ποσοστά θνητότητας οφείλεται στο ότι τα τεστ για την ανίχνευση του ιού γίνονται στους πληθυσμούς με διαφορετικούς ρυθμούς», τόνισε. Για τους ερευνητές, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, δεν έχουν μολυνθεί από ένα ήπιο στέλεχος του ιού. Αντιθέτως, οι διαφορές στα συμπτώματα των ασθενών πιθανότατα έχουν να κάνουν περισσότερο με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενικότερη υγεία τους.

Ένα στέλεχος του Covid- 19 που έχει μικρή «επίδραση» σε κάποιον, μπορεί να είναι θανατηφόρο για έναν άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία σε χωριό της Λάρισας: Νεκρός 58χρονος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Ο άτυχος άνδρας έκανε αγροτικές εργασίες στο χωράφι του με το τρακτέρ

Ηλιούπολη: Οι δύο 17χρονες ήθελαν να αυτοκτονήσουν ‑ Το σημείωμα πριν την πτώση

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκ από την κοινή βουτιά θανάτου των δύο 17χρονων συμμαθητριών – Το χρονικό της τραγωδίας, το αποχαιρετιστήριο μήνυμα - Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες που τις ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα

21χρονη θα υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των ποδιών της που «κλείδωσαν» στην ευθεία και λυγίζουν ανάποδα

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξη

Κέρκυρα: 56χρονος βρέθηκε νεκρός μετά την απολογία του για υπόθεση παιδικής πoρνoγραφίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Δίπλα στον 56χρονο εντοπίστηκε κυνηγετικό όπλο

ΟΗΕ: Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό, καθώς η κρίση στο Ορμούζ εμποδίζει την παραγωγή λιπασμάτων, προειδόποιε ο ΟΗΕ

Φρίκη στο Σαράγεβο: Μέλος βασιλικής οικογένειας έκανε σαφάρι ανθρώπων από... ελικόπτερο!

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Νέες αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στη Βοσνία

Ηλιούπολη: Έπεσαν από τον 6ο όροφο δύο 17χρονες ‑ Νεκρή η μία, διασωληνωμένη η φίλη της

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα δύο νεαρά κορίτσια βρέθηκαν στο κενό κάτω από άγνωστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες

Δίκη για θάνατο 3χρονου Αγγελου: «Το μυαλό της κόρης μου είναι 10χρονου» είπε η μητέρα της 27χρονης

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου ξεκίνησε με την κατάθεση της μητέρας της 27χρονης, σχετικά με όσα γνωρίζει για την υπόθεση και τη σχέση της κόρης της με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο μέσα στην αίθουσα

Πληρωμές: Τα ποσά που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι έως τα τέλη του 2026

Οικονομία 12.05.2026
Τι ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Γεωργιάδης για την ψεύτικη φωτογραφία με το «φιλί»: «Η Ευγενία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ψέμα»

Ελλάδα 12.05.2026
«Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε το πόσο εύκολα ο κόσμος πίστεψε ότι θα πήγαινα σε μια ταβέρνα και θα χαριεντιζόμουν με μια γυναίκα. Σκέφτομαι πώς μπορείς να πιστέψεις κάτι τέτοιο;»

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε περίπτερο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Ελλάδα 12.05.2026
Τη στιγμή του ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από την κακή εκτίμηση του οδηγού του έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο περίπτερο, μια κοπέλα ψώνιζε, όμως πρόλαβε κι απομακρύνθηκε