E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Οκτώ στελέχη του έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι επιστήμονες

Δημοσίευση 30/3/2020 | 11:56

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν την γενετική αλληλουχία του Covid-19 προκειμένου να ρίξουν φως στην εξάπλωσή του ανά τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν, ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί κι έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ στελέχη του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν ταυτοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ξεκίνησε η επιδημία του ιού στην πόλη Ουχάν, μέχρι σήμερα, οκτώ στελέχη του. Τα στελέχη αυτά, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πολλές ομοιότητες και ελάχιστες παραλλαγές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι κανένα στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να μεταλλαχθεί σ' ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος.

Ο κορωνοϊός πάντως φαίνεται να μεταλλάσσεται πολύ αργά, δίνοντας ελπίδα στους ερευνητές για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. «Ο ιός μεταλλάσσεται τόσο αργά ώστε τα στελέχη του να έχουν ουσιαστικά πολλές ομοιότητες μεταξύ τους», δήλωσε ο Τσαρλς Τσιου, Καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», τόνισε ότι ο Covid- 19 μεταλλάσσεται πολύ αργά, περίπου 8 έως 10 φορές πιο αργά από την κοινή γρίπη. Ο Αμερικανός καθηγητής επισήμανε ότι, τα διαφορετικά στελέχη του ιού δεν «ευθύνονται» για τα διαφορετικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς όπως και για τα διαφορετικά ποσοστά θνητότητας.

«Το γεγονός ότι ανά τον κόσμο καταγράφονται διαφορετικά ποσοστά θνητότητας οφείλεται στο ότι τα τεστ για την ανίχνευση του ιού γίνονται στους πληθυσμούς με διαφορετικούς ρυθμούς», τόνισε. Για τους ερευνητές, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, δεν έχουν μολυνθεί από ένα ήπιο στέλεχος του ιού. Αντιθέτως, οι διαφορές στα συμπτώματα των ασθενών πιθανότατα έχουν να κάνουν περισσότερο με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενικότερη υγεία τους.

Ένα στέλεχος του Covid- 19 που έχει μικρή «επίδραση» σε κάποιον, μπορεί να είναι θανατηφόρο για έναν άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα Χτες
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία Χτες
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα Χτες
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα Χτες
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα Χτες
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα Χτες
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα Χτες
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του