E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Οκτώ στελέχη του έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι επιστήμονες

Δημοσίευση 30/3/2020 | 11:56

Κορωνοϊός: Πώς μεταλλάχθηκε από τότε που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν την γενετική αλληλουχία του Covid-19 προκειμένου να ρίξουν φως στην εξάπλωσή του ανά τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν, ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί κι έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ στελέχη του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν ταυτοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ξεκίνησε η επιδημία του ιού στην πόλη Ουχάν, μέχρι σήμερα, οκτώ στελέχη του. Τα στελέχη αυτά, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πολλές ομοιότητες και ελάχιστες παραλλαγές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι κανένα στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να μεταλλαχθεί σ' ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος.

Ο κορωνοϊός πάντως φαίνεται να μεταλλάσσεται πολύ αργά, δίνοντας ελπίδα στους ερευνητές για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. «Ο ιός μεταλλάσσεται τόσο αργά ώστε τα στελέχη του να έχουν ουσιαστικά πολλές ομοιότητες μεταξύ τους», δήλωσε ο Τσαρλς Τσιου, Καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», τόνισε ότι ο Covid- 19 μεταλλάσσεται πολύ αργά, περίπου 8 έως 10 φορές πιο αργά από την κοινή γρίπη. Ο Αμερικανός καθηγητής επισήμανε ότι, τα διαφορετικά στελέχη του ιού δεν «ευθύνονται» για τα διαφορετικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς όπως και για τα διαφορετικά ποσοστά θνητότητας.

«Το γεγονός ότι ανά τον κόσμο καταγράφονται διαφορετικά ποσοστά θνητότητας οφείλεται στο ότι τα τεστ για την ανίχνευση του ιού γίνονται στους πληθυσμούς με διαφορετικούς ρυθμούς», τόνισε. Για τους ερευνητές, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, δεν έχουν μολυνθεί από ένα ήπιο στέλεχος του ιού. Αντιθέτως, οι διαφορές στα συμπτώματα των ασθενών πιθανότατα έχουν να κάνουν περισσότερο με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενικότερη υγεία τους.

Ένα στέλεχος του Covid- 19 που έχει μικρή «επίδραση» σε κάποιον, μπορεί να είναι θανατηφόρο για έναν άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία

Κεφαλονιά: Κοκτέιλ ουσιών εντοπίστηκε στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ουσιών

Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου – Συγκινεί το «αντίο» της Ναταλίας Ρασούλη

E-Daily 3.Left 27.04.2026
«Νιώθω θυμό, αυτή η τραγουδίστρια θα έπρεπε να είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», έγραψε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη σε ανάρτησή της

Χαϊδάρι: Εκτός κινδύνου η 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Παραμένει διασωληνωμένη - Τα νεότερα για την υγεία της

Σλούκας: Τι είναι η ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη και πόσο καιρό αναμένεται να μείνει εκτός

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Τι σημαίνει ο τραυματισμός του και ποιος ο χρόνος αποκατάστασης