E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε ο κορωνοϊός το 1990;

Τι θα ήταν διαφορετικό;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/3/2020 | 00:53

Τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε ο κορωνοϊός το 1990;

Το #menoumespiti φαίνεται πως λειτουργεί, ειδικά στη χώρα μας, που τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, η συνεχής ενημέρωση, μπορεί να προκάλεσε πανικό, ειδικά στην αρχή, αλλά φαίνεται πως βοήθησε τους πολίτες να αναλογιστούν την ατομική τους ευθύνη και να συνεισφέρουν στη προσπάθεία για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Τι θα άλλαζε όμως αν ο ιός είχε ξεσπάσει στις αρχές του 1990;

Για αρχή αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα, δεν θα είχαμε τόσα κρούσματα στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός που ταξίδευαν στη Γηραιά Ήπειρο ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό. Αντιθέτως ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός που έφθανε στις ΗΠΑ.

Δεύτερον θα είχαμε πολύ περισσότερα θύματα στην Κίνα, αφού δεν θα υπήρχε το διαδίκτυο ώστε να λάβει τόσο γρήγορα διαστάσεις πανδημίας στη χώρα. Τα στοιχεία για τον ιό από πόλη σε πόλη θα αργούσαν να διασταυρωθούν και αυτό θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές.

Τρίτον δεν θα ήταν τόσο εύκολο να εφαρμοστεί το #menoumespiti, αφού δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε από το σπίτι, οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν γρήγορα, ενώ και η διαμονή στο σπίτι θα ήταν δυσκολότερη, αφού θα υπήρχαν μόνο τα κρατικά κανάλια και τα λιγοστά ιδιωτικά που είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Η επικοινωνία θα γίνονταν μόνο με το τηλέφωνο, που οι παλιότεροι θυμούνται πόσο εύθραυστο ήταν το δίκτυο και πόσες φορές ήταν εκτός λειτουργίας.

Οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, καθώς θα ήταν αδύνατο να συσταθεί τόσο γρήγορα κάποιο πρόγραμμα για να μεταδοθεί από το κρατικό κανάλι.

Ας χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση απέναντι στην ανθρωπότητα, και ας μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε Θέλω: Το 1992 είχε γράψει το πιο πολυπαιγμένο ελληνικό τραγούδι. Πού βρίσκεται τώρα ο Αρης Τόμας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 28.10.2025
Τον βρήκαμε και κάναμε μαζί του μια ωραία κουβέντα

Μήπως το ελληνικό DNA είναι τελικά μοναδικό;

Ιστορικά 28.10.2025
Είμαστε γενετικά ξεχωριστοί

Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 28.10.2025
Χαρές, δυσκολίες και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 28.10.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Το τυρί που έστειλε 50 μπακάληδες στα δικαστήρια

Ιστορικά 28.10.2025
Η περίφημη δίκη της μαλάκας

Η τραγουδίστρια της νίκης στο αλβανικό μέτωπο

Ιστορικά 28.10.2025
Η φωνή της Σοφίας Βέμπο ανύψωσε το ηθικό ολόκληρης της Ελλάδας

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς για να πει «ΟΧΙ» στους Ιταλούς

Ιστορικά 28.10.2025
Αν και η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά ήταν αδιαμφισβήτητα αρνητική, η λέξη «ΟΧΙ» δεν ήταν η απάντηση

Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου;

Ιστορικά 28.10.2025
Γνωρίζετε πότε έληξε η γερμανική κατοχή;

Explainer: Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Αμερικανοί στο Halloween;

Stories Χτες
Ξεκίνησε η εορταστική περίοδος

Οι γυναίκες που έκαναν το ασύλληπτο: όταν το τσίρκο έγινε σκηνή ελευθερίας

Πρόσωπα Χτες
Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τα όρια της εποχής τους για να ζήσουν με το τσίρκο