E-Daily

Η πατέντα του δαιμόνιου Έλληνα για το παγωτό που τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Η πιο απίστευτη ιστορία που έχεις διαβάσει

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

22/11/2019 | 00:45

Ο Θωμάς Καρβέλας, ομογενής Έλληνας, στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '30, δούλευε ως πωλητής παγωτού στο δρόμό για να βγάλει τα προς το ζην. Μια πάρα πολύ ζεστή ημέρα και το ελληνικό δαιμόνιο ήταν αρκετά για να γίνει δισεκατομμυρίουχος τα επόμενα χρόνα.

Ένα Σαββατοκύριακό λοιπόν που η Νέα Υόρκη υπέφερε από καύσωνα, ο Θωμάς Καρβέλας έπαθε λάστιχο. Το παγωτό που μετέφερε κινδύνευε να λιώσει και να χαθεί το εισόδημα της ημέρας.

Όταν ο κόσμος τον προσέγγισε για να βοηθήσει, δοκίμασε το λιωμένο παγωτό, μέχρι τότε το παγωτό ήταν ιδιαίτερα σκληρό, και έμειναν έκπληκτοι με το πόσο ωραιότερο είναι το παγωτό σε ημιλιωμένη κατάσταση.

Ο Θωμάς Καρβέλας δεν έχασε την ευκαιρία έστησε πάγκο και ξεκίνησε να πουλάει το παγωτό πριν λιώσει εντελώς. Μέσα σε λίγα λεπτά ξεπούλησε βγάζοντας 3.500 δολάρια. Για να καταλάβετε το ποσό τα 3.500 δολάρια σήμερα έχουν αξία 65.000 δολαρίων.

Μέσα στο μυαλό του ο Θωμάς Καρβέλας δούλεψε την ιδέα του μαλακού παγωτού, και με τις γνώσεις που είχε κατάφερε να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία . Άνοιξε ένα κατάστημα και με το τρικ του 1+1 δώρο κατάφερε να γίνει το νούμερο ένα μαγαζί στη Νέα Υόρκη.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έκανε την επιχείρηση του Franchise, τα περίφημα παγωτά Carvel και μέχρι το 1980 είχαν ανοίξει 700 καταστήματα.

Μάλιστα ο Θωμάς Καρβέλας δεν εμπιστευόταν τις διαφημιστικές εταιρείες και ήταν ο ίδιος πρωταγωνιστής σε σποτάκια τηλεοπτικά που έγραφε και σκηνοθετούσε ο ίδιος.

Πέθανε το 1989 σε ηλικία 84 ετών από καρδιακή προσβολή, στον ύπνο του. Στα οικονομικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ υπάρχει ειδικό μάθημα για την επιχειρηματικότητα, όπου διδάσκεται η ιστορία του δαιμόνιου Έλληνα παγωτατζή.