E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο

Από το Σικάγο στην Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 29/10/2019 | 00:21

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο
Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay

Παρόλο που ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να μάθουν να το προφέρουν οι Αμερικανοί πλέον τρελαίνονται με τον γύρο και το σουβλάκι, όμως αυτή η σχέση αγάπης δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αλλά στις αρχές του 1970 στο Σικάγο από τον Ανδρέα Παπαντωνίου. 

Ο Αντρέας Παπαντωνίου, γεννήθηκε στο χωριό Δάρα της Αρκαδίας και μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Τριπόλεως το 1961 αναχώρησε για τον Καναδά όπου εργαζόταν και παράλληλα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Μακγκίλ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο.

Εκεί μαζί με τον αδερφό του, Κώστα Παπαντωνίου, έφτιαξαν το πρώτο τους εστιατόριο. Αν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες που ασχολούνται με την εστίαση συνεχίζουν με την δημιουργία εστιατορίων τα αδέλφια Παπαντωνίου είχαν μια διαφορετική ιδέα να παράγουν και να πουλάνε γύρο και πίτες για εστιατόρια, καταστήματα ντελικατεσεν ακόμα και σούπερ μάρκετ.

Έτσι το 1972 ίδρυσαν την εταιρία Olympia Foods. Μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία σιγά σιγά ξεκίνησε να προμηθεύει μικρά καταστήματα και ελληνικά εστιατόρια για να φτάσει σήμερα να έχει πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 60 εκατομμύρια. 

Πλέον η Olympia Foods αποτελεί μια επιτυχημένη επιχείρηση με πάνω από 220 εργαζόμενους που διανέμει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων των ΗΠΑ και κάνει εξαγωγές στη Κεντρική Αμερική,τον Καναδά,την  Ευρώπη, την Μ. Ανατολή ακόμα και στο Χόνγκ Κόνγκ. Κάτι που σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαντωνίου δεν είναι παράξενο αφού σύμφωνα με τα δικά του λόγια " Υπάρχει κάτι περισσότερο ικανοποιητικό από ένα ζεστό Γύρο κατευθείαν από την σούβλα; Δεν νομίζω" 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Stories 18.09.2025
Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Σχολείο χωρίς θρανία: Το νέο εκπαιδευτικό trend στην Ισπανία που τρελαίνει γονείς και παιδιά

Νέα Εποχή 18.09.2025
Η Ισπανία αγκαλιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό κύμα που φέρνει επανάσταση στη μάθηση: οι “δάσκαλοι” πλέον είναι τα δέντρα, ο αέρας και το χώμα

Tidsoptimist: Στην Ελλάδα οι μισοί άνθρωποι είναι σίγουρα...

Stories 18.09.2025
Σε αντίθεση με άλλες χώρες που η συνήθεια αφορά το 20%

Το κόστος εργασίας στην Ευρώπη ανεβαίνει – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Νέα Εποχή 18.09.2025
Πώς τα πηγαίνουν οι άλλες χώρες

Η πόλη που κάθε κάτοικος είναι… αγρότης: Ο οικισμός που γράφει ιστορία!

Περιβάλλον Χτες
Σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι καλλιεργούν υποχρεωτικά το μισό του οικοπέδου τους, δημιουργώντας μια κοινότητα που ζει αυτάρκης, βιώσιμη και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro Χτες
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους