Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο
Από το Σικάγο στην Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 29/10/2019 | 00:21

Παρόλο που ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να μάθουν να το προφέρουν οι Αμερικανοί πλέον τρελαίνονται με τον γύρο και το σουβλάκι, όμως αυτή η σχέση αγάπης δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αλλά στις αρχές του 1970 στο Σικάγο από τον Ανδρέα Παπαντωνίου.
Ο Αντρέας Παπαντωνίου, γεννήθηκε στο χωριό Δάρα της Αρκαδίας και μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Τριπόλεως το 1961 αναχώρησε για τον Καναδά όπου εργαζόταν και παράλληλα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Μακγκίλ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο.
Εκεί μαζί με τον αδερφό του, Κώστα Παπαντωνίου, έφτιαξαν το πρώτο τους εστιατόριο. Αν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες που ασχολούνται με την εστίαση συνεχίζουν με την δημιουργία εστιατορίων τα αδέλφια Παπαντωνίου είχαν μια διαφορετική ιδέα να παράγουν και να πουλάνε γύρο και πίτες για εστιατόρια, καταστήματα ντελικατεσεν ακόμα και σούπερ μάρκετ.
Έτσι το 1972 ίδρυσαν την εταιρία Olympia Foods. Μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία σιγά σιγά ξεκίνησε να προμηθεύει μικρά καταστήματα και ελληνικά εστιατόρια για να φτάσει σήμερα να έχει πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 60 εκατομμύρια.
Πλέον η Olympia Foods αποτελεί μια επιτυχημένη επιχείρηση με πάνω από 220 εργαζόμενους που διανέμει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων των ΗΠΑ και κάνει εξαγωγές στη Κεντρική Αμερική,τον Καναδά,την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή ακόμα και στο Χόνγκ Κόνγκ. Κάτι που σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαντωνίου δεν είναι παράξενο αφού σύμφωνα με τα δικά του λόγια " Υπάρχει κάτι περισσότερο ικανοποιητικό από ένα ζεστό Γύρο κατευθείαν από την σούβλα; Δεν νομίζω"
Γιατί οι αποφάσεις του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε 14 εκατ. θανάτους
Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη
Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου
Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ
«Jack the Flipper»: Το δελφίνι που σκοτώνει στα νερά της Βρετανίας
Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 03.07.2025