E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο

Από το Σικάγο στην Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 29/10/2019 | 00:21

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο
Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay

Παρόλο που ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να μάθουν να το προφέρουν οι Αμερικανοί πλέον τρελαίνονται με τον γύρο και το σουβλάκι, όμως αυτή η σχέση αγάπης δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αλλά στις αρχές του 1970 στο Σικάγο από τον Ανδρέα Παπαντωνίου. 

Ο Αντρέας Παπαντωνίου, γεννήθηκε στο χωριό Δάρα της Αρκαδίας και μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Τριπόλεως το 1961 αναχώρησε για τον Καναδά όπου εργαζόταν και παράλληλα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Μακγκίλ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο.

Εκεί μαζί με τον αδερφό του, Κώστα Παπαντωνίου, έφτιαξαν το πρώτο τους εστιατόριο. Αν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες που ασχολούνται με την εστίαση συνεχίζουν με την δημιουργία εστιατορίων τα αδέλφια Παπαντωνίου είχαν μια διαφορετική ιδέα να παράγουν και να πουλάνε γύρο και πίτες για εστιατόρια, καταστήματα ντελικατεσεν ακόμα και σούπερ μάρκετ.

Έτσι το 1972 ίδρυσαν την εταιρία Olympia Foods. Μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία σιγά σιγά ξεκίνησε να προμηθεύει μικρά καταστήματα και ελληνικά εστιατόρια για να φτάσει σήμερα να έχει πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 60 εκατομμύρια. 

Πλέον η Olympia Foods αποτελεί μια επιτυχημένη επιχείρηση με πάνω από 220 εργαζόμενους που διανέμει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων των ΗΠΑ και κάνει εξαγωγές στη Κεντρική Αμερική,τον Καναδά,την  Ευρώπη, την Μ. Ανατολή ακόμα και στο Χόνγκ Κόνγκ. Κάτι που σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαντωνίου δεν είναι παράξενο αφού σύμφωνα με τα δικά του λόγια " Υπάρχει κάτι περισσότερο ικανοποιητικό από ένα ζεστό Γύρο κατευθείαν από την σούβλα; Δεν νομίζω" 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή 03.07.2025
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories 03.07.2025
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα 03.07.2025
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

«Jack the Flipper»: Το δελφίνι που σκοτώνει στα νερά της Βρετανίας

Stories 03.07.2025
Μια ανησυχητική συμπεριφορά

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 03.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Χτες
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Χτες
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ένα ηχητικό μήνυμα έφερε πολιτικό σεισμό στην Ταϋλάνδη

Stories Χτες
Σε κρίση η κυβέρνηση μετά από ηχητική διαρροή

H Eυρώπη καίγεται: 5 καλοκαίρια με καύσωνες ‑ Θα είναι το φετινό, το πιο τρομακτικό;

Περιβάλλον Χτες
Έκλεισε ο Πύργος του Αιφελ, σχολεία σταμάτησαν, εργάτες κατέρρευσαν

Έγραψε το πιο όμορφο ελληνικό τραγούδι των ‘80s – Ανήκει στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Πρόσωπα Προχτές
Το διαχρονικό κομμάτι που λάτρεψε ο Χατζιδάκις και έπαιζε κρυφά στα ραδιόφωνα, ενώ ο δημιουργός του έκανε σκοπιά με ραδιοφωνάκι στο στρατό

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά Προχτές
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών