E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που κέρδισε δαχτυλίδι του NBA

Και μάλιστα δυο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/10/2019 | 00:17

Ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που κέρδισε δαχτυλίδι του NBA
@cincinnati.com

Αναρωτιόσασταν αν ποτέ υπήρξε Έλληνας παίκτης που έχει κατακτήσει δαχτυλίδι του NBA; Μπορεί ο συγκεκριμένος να ήταν Ελληνοαμερικανός, αλλά δεν κατέκτησε ένα αλλά δυο δαχτυλίδια. Με τους θρυλικούς Boston Celtics.

Το όνομά του ήταν Lou Tsioropoulos ή αλλιώς Λεωνίδας Τσιωρόπουλος. Ήταν ελληνικής καταγωγής και γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 31 Αυγούστου του 1930. Είχε ύψος 1.96, είχε γεροδεμένη σωματοδομή, που ίσως να παρέπεμπαν σε άλλα αθλήματα. Όμως προτίμησε το μπάσκετ.

Στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι έπαιξε μαζί με τους μετέπειτα Hall of Famers Frank Ramsey και Cliff Hagan. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα κέρδισε τον τίτλο του NCAA. Δυο χρόνια αργότερα η τρεις τους επιλέχθηκαν στο Draft από την ίδια ομάδα. Τους Boston Celtics. O Τσιωρόπουλος επιλέχθηκε στο νούμερο 57.

https://eu.usatoday.com/story/sports/ncaab/2015/08/26/former-kentucky-standout-lou-tsioropoulos-dies-at-84/32447785/

@usatoday.com

Ήταν η χαρά του κάθε προπονητή. Ο 6ος παίκτης που έρχεται από την άκρη του πάγκου, όχι για να σκοράρει ακατάπαυστα, αλλά για να γεμίσει τα κενά των συμπαικτών του. Ο Τσιωρόπουλος ήταν δεινός ριμπάουντερ και αμυντικός.

Ο θρυλικός προπονητής του Κεντάκι, Adolph Rupp, που έμεινε στην ομάδα για 42 χρόνια, τον φώναζε «Golden Greek». Αυτό ήταν το παρατσούκλι του. Κάποιοι αργότερα τον φώναζαν και «Mr. T». Τσιωρόπουλςο μετά την επιλογή του στο Draft επέστρεψε στους Kentucky Wildcats και συμμετείχε στην αήττητη σεζόν του πανεπιστήμιού. Όμως οι κανονισμοί δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί στην τελική φάση, αφού ήταν ήδη απόφοιτός. Εκείνη την χρονιά είχε 14,5 πόντους μέσο όρο, και ήταν η καλύτερη της καριέρας του.

@wikipedia.org

Για ακόμα δυο χρόνια δεν αγωνίστηκε στο NBA. Κι αυτό γιατί πήγε για λίγο καιρό στην αμερικανική αεροπορία. Το 1956 ήρθε η σειρά του να αγωνιστεί με την πράσινη φανέλα της Βοστώνης. Την πρώτη του κιόλας χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής. Όπως και την τρίτη. Η οποία ήταν και η τελευταία του. Σταμάτησε στα 29 του χρόνια λόγω ενός προβλήματος στην πλάτη. Μπορεί ο μέσος όρος του στο NBA να ήταν μόλις 5,8 πόντοι, αλλά ήταν ο παίκτης ειδικών καταστάσεων, εκείνος που θα άλλαζε το μομέντουμ του παιχνιδιού.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ήρθε στην Ελλάδα και το Ιράν για εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το μπάσκετ. Από το 1963 μέχρι το 1969, ήταν προπονητής στο Λύκειο του Louisville's duPont Manual. Ύστερα από αυτό σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με το μπάσκετ.

Πέθανε το 2015, σε ηλικία 85 ετών. Ο Lou ήταν αγαπητός σε όλους και παρόλο που μερικοί τον φοβούνταν, ήξεραν πως έχει χρυσή καρδιά. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, ήξεραν ότι ήταν εξαιρετικός στα γραπτά του και πολύ διαβασμένος. Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος παίκτης του Κεντάκι, αλλά σίγουρα ήταν ο πιο πολυμαθής. Και ο μόνος Έλληνας παίκτης που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα του NBA. Και μάλιστα 2 φορές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία: Πού βρίσκουν τις ιθαγενείς γυναίκες όταν εξαφανίζονται;

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Το σύστημα που γεννήθηκε από μια σκληρή πραγματικότητα

Η μεγάλη επιστροφή του βιβλίου ‑ Γιατί οι πωλήσεις στην Ελλάδα εκτοξεύονται

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Παρά τον πληθωρισμό και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες επενδύουν όλο και περισσότερο στον πολιτισμό, με τις δαπάνες για βιβλία να εκτοξεύονται το 2025

Πορτοκαλί φανάρι: Μπορείς να περάσεις ή όχι; Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ και ποιο είναι το πρόστιμο

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Μια «γκρίζα ζώνη» στην οδήγηση που μπερδεύει χιλιάδες οδηγούς – Τι προβλέπει ακριβώς ο νόμος και πότε η παράβαση κοστίζει

Πώς το φιστίκι έγινε χρυσάφι ‑ Η αλυσίδα κρίσεων που το απογείωσε

E-Daily 1.Hero 28.04.2026
Σοδειές και γεωπολιτικά παιχνίδια

The Rolling Stones: Οι φορές που ο Mick Jagger άγγιξε τον θάνατο, και γύρισε πίσω

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Η κατάσταση ξέφυγε μέσα σε λίγα λεπτά

Γυναίκες στο Ιράν: Η μαντίλα πέφτει σιγά‑σιγά, αλλά τίποτα δεν αλλάζει

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Τα δικαιώματα των γυναικών παραμένουν περιορισμένα

Slut shaming παντού: Από τα comments μέχρι τους τίτλους που το ταΐζουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα σχόλια κράζουν, οι τίτλοι ανάβουν φωτιές

Η έρευνα που σοκάρει: Tα παιδιά έχουν εθιστεί στις οθόνες, και αυτό πλέον φαίνεται στο σχολείο

E-Daily 3.Left Χτες
Tι έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 εκπαιδευτικούς και 1.000 γονείς σε Αγγλία και Ουαλία

Eπιστρέφει η θανατική ποινή με εκτελεστικό απόσπασμα: To σοκαριστικό σχέδιο

E-Daily 3.Left Χτες
Το σοκαριστικό πλάνο που αλλάζει ξανά τη θανατική ποινή

Το μυστικό καταφύγιο του Μονέ που άλλαξε για πάντα την ιστορία της τέχνης

E-Daily 3.Left Προχτές
Στο μικρό Ζιβερνί, 80 χιλιόμετρα από το Παρίσι, ο Κλοντ Μονέ δεν ζωγράφισε απλώς τη φύση, τη δημιούργησε από την αρχή

Ποιο είναι τελικά το πιο μονογαμικό πλάσμα στον πλανήτη

E-Daily 3.Left Προχτές
Πόσο πιστός είναι ο άνθρωπος;