E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ληστεία που άλλαξε για πάντα την τέχνη

Ή τον τρόπο που την βλέπουμε

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/7/2019 | 00:32

Η ληστεία που άλλαξε για πάντα την τέχνη
@allthatsinteresting.com

Όποιος ήταν αρκετά υπομονετικός ώστε να μπει στο Λούβρο, θα πρέπει να ήταν άλλο τόσο ώστε να δει τον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την «Μόνα Λιζα». Τα μέτρα τριγύρω της είναι δρακόντεια και θα είσαι πολύ τυχερός αν την δεις για μια στιγμή και φυσικά από απόσταση.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Αυτά τα μέτρα οφείλονται κυρίως στην ληστεία της 21ης Αυγούστου του 1911, μια ληστεία που άλλαξε για πάντα την τέχνη. Ή τουλάχιστον τον τρόπο που την βλέπουμε. Στις 22 Αυγούστου λοιπόν εκείνης της χρονιάς, το προσωπικό του μουσείου ανακάλυψε πως η Μόνα Λίζα έλειπε. Το Λούβρο έκλεισε. Η κορνίζα βρέθηκε αμέσως. Το κράτος έκλεισε τα σύνορα και όλα τα πλοία ελέγχονταν χωρίς ερωτήσεις.

Ο ποιητής Γκιγιώμ Απολλιναίρ κατηγορήθηκε. Το ίδιο και ένας ταλαντούχος τότε νεαρός ζωγράφος. Ο Πάμπλο Πικάσο. Οι Γάλλοι όμως δεν είχαν ιδέα που μπορεί να είναι. Θα μπορούσε να είναι παντού. Οι Γάλλοι κατηγόρησαν τους Γερμανούς. Μάλλον η κόντρα τους δεν είναι τωρινή. Πίστεψαν ότι ήθελαν να τους εξευτελίσουν. Πέρασαν δυο χρόνια. Και τότε η τύχη βοήθησε.

Ένας αντικέρ της Φλωρεντίας επικοινώνησε με το Λούβρο, λέγοντας τους πως ο κλέφτης θέλησε να του πουλήσει το έργο τέχνης. Μετά από ανταλλαγή αλληλογραφίας, αποφασίστηκε τελικά να συναντηθούν στο Μιλάνο. Ένας νεαρός Ιταλός εμφανίστηκε και συστήθηκε ως Λεονάρντο Βιντσέντσο. Παραδέχθηκε ότι έκλεψε τον πίνακα ντυμένος σαν συντηρητής, αλλά υποστήριξε ότι το έκανε για να επιστρέψει στην «πατρίδα» του. Ζήτησε μισό εκατομμύριο λιρέτες. Ήθελε όμως να μπει και στο μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας. Μόλις έφυγε, ο αντικέρ κάλεσε την αστυνομία.

http://www.artnews.com/2016/05/20/a-plain-steal-the-theft-and-recovery-of-the-mona-lisa-in-1911-and-1913/

@artnews.com

Το πραγματικό του όνομα ήταν Βιντσεντσο Περούτζια. Η ιστορία που είπε στην αστυνομία είχε πολλά κενά. Για έναν μήνα ο πίνακας παρέμεινε στην Ιταλία όπου εκτέθηκε σε διάφορα μουσεία, μέχρι να επιστρέψει στο Λούβρο. Μετά από αυτή την κλοπή, η Μόνα Λίζα έγινε αυτό που είναι σήμερα: ένας θρύλος, ο πιο γνωστός πίνακας παγκοσμίως, που έχει τόσες ερμηνείες όσες και οι άνθρωποι που προσπάθησαν να τον αναλύσουν.

Αυτή η ληστεία λοιπόν άλλαξε το πως βλέπουμε την τέχνη. Και από την άλλη πλευρά. Γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν επέστρεψε ο αυθεντικός πίνακας στο Λούβρο ή, περισσότερο, πως ποτέ δεν εκτέθηκε ξανά στο κοινό. Πολλοί έπαψαν να βλέπουν την τέχνη με ρομαντισμό. Γιατί αυτός μετατράπηκε σε καχυποψία. Σε σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας. Το κυριότερο είναι πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος της φήμης το οφείλει στην ληστεία του 1911, που της γέμισε ακόμα περισσότερο μυστήριο απ’ όσο ήδη έιχε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπλεξαν τον ουρανό πάνω από δρόμο στην Ισπανία – Οι γυναίκες που δημιούργησαν ένα έργο τέχνης 500 τετραγωνικών μέτρων

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Αυτό που ξεκίνησε ως λύση για τη σκιά, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστικά θεάματα της Ισπανίας

Μπορεί ένα παιδί να έχει τρεις γονείς; Η παράξενη υπόθεση του Μπάρι

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Μια ιστορική απόφαση και οι αντιδράσεις

Ο Έλληνας επιθετικός που για δευτερη σεζον κάνει πάρτι πετυχαίνοντας ξανά πάνω από 20 γκολ

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Από τη Σκύδρα και την Τούμπα στην απόλυτη καταξίωση

Η παραλία που γέμιζε μυστηριωδώς με τηλέφωνα του Garfield για 30 χρόνια

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ένα ακατανόητο αίνιγμα στα κύματα

Νησί έδωσε λύση εκεί που το κράτος δυσκολεύεται: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς για σπίτι και φαγητό

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Δήμος στηρίζει έμπρακτα τους αναπληρωτές με μηνιαία ενίσχυση, στέλνοντας μήνυμα για το πώς μπορούν να κρατηθούν ζωντανά τα σχολεία στα μικρά νησιά

Ποια είναι η σχεδιάστρια των ρούχων του Aκύλα;

E-Daily 3.Left 15.05.2026
H Κλέλια Ανδραλη, εκτός από καλό γούστο έχει και φανταστικό χιούμορ στα social media

Larry: Ο επίσημος κυνηγός ποντικών που «έφαγε» 7 πρωθυπουργούς

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο πραγματικός «ιδιοκτήτης» της Ντάουνινγκ Στριτ

Πώς περνούν όσοι βρίσκονται σε καραντίνα για χανταϊό

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Delivery, τηλεόραση και ποδήλατο γυμναστικής

Η μυστηριώδης ζωγράφος που επιστρέφει με έναν πίνακα «βόμβα» ‑ Κρυμμένος για χρόνια, τώρα βγαίνει σε δημοπρασία

E-Daily 3.Left Χτες
Έργο που αποδίδεται στην Κλάρα Πίτερς, μία από τις πιο αινιγματικές μορφές της ευρωπαϊκής τέχνης, μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ και να ξαναγράψει την ιστορία της αγοράς τέχνης

Το σπάνιο φαινόμενο στη θάλασσα που μπερδεύει όποιον το δει

E-Daily 3.Left Χτες
Η εντυπωσιακή Fata Morgana κάνει καράβια να μοιάζουν σαν να πετούν πάνω από τη θάλασσα και εξηγεί γιατί πολλοί πίστεψαν σε UFO και πλοία-φαντάσματα

Η εξαφάνιση‑μυστήριο της Amy Bradley: Το κορίτσι που χάθηκε από ένα κρουαζιερόπλοιο και δεν βρέθηκε ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
28 χρόνια χωρίς απαντήσεις, δεκάδες μαρτυρίες και ένα άλυτο μυστήριο που συνεχίζει να στοιχειώνει το FBI και την οικογένειά της