E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

FaceApp: Απειλούνται τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

Μετά την παγκόσμια φρενίτιδα, παγωμάρα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/7/2019 | 14:00

FaceApp: Απειλούνται τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

Αν μπήκες έστω και για λίγο στο Facebook και στο Instagram τις τελευταίες δύο ημέρες, τότε σίγουρα παρατήρησες ότι ο τοίχος σου γέμισε με γερασμένες φάτσες από γνωστούς σου.

Το FaceApp διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ και εκατομμύρια χρήστες μπήκαν στον πειρασμό να δουν πως θα είναι όταν τα χρόνια περάσουν.

Η εφαρμογή ανήκει στη Ρώσικη εταιρεία Wireless Labs.

Όμως από χθες επικρατεί παγκοσμίως μαι φήμη ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι στα χέρια της εταιρείας που έφτιαξε την εφαρμογή. Τον πανικό πυροδότησε η δήλωση ένος Αμερικανού Γερουσιαστή του Τσακ Σούμερ, που ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί τρομερά το γεγονός πως τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης. 

Τι ισχύει όμως πραγματικά σχετικά με τους «κινδύνους» που κρύβει η εν λόγω εφαρμογή;

Η εταιρεία έσπευσε να απαντήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συλλογής δεδομένων πέρα από τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε. Συγκεριμένα απάντησε: 

"Mόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ. "

Σύμφωνα με τον Γκοντσάροφ, CEO της εταιρείας, η εταιρεία του δεν πουλά ούτε κοινοποιεί τα δεδομένα χρηστών σε τρίτα μέρη, ενώ οι περισσότερες δυνατότητες του app είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται σύνδεση, πράγμα που σημαίνει - κατά τον ίδιο - ότι το app δεν έχει ως στόχο να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους χρήστες με σκοπό να τα πουλήσει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος ήταν τελικά ο «παίδαρος» στο θρυλικό τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου;

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Παρότι έχουν περάσει χρόνια από την κυκλοφορία του, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιος ήταν

Ένα post ήταν αρκετό: Η μετοχή που απογειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Από ένα viral post σε ιστορικό ράλι: Η απίθανη ιστορία της Wendy`s

Ο θάνατος του νυχτερινού ουρανού: Πώς 1,7 εκατομμύρια δορυφόροι απειλούν να σβήσουν τα αστέρια για πάντα

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Μια τυφλή ανθρωπότητα απέναντι στις απειλές του σύμπαντος

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Έρχεται νέα οικονομική «φούσκα»: Οι ειδικοί βλέπουν τα ίδια σημάδια που προηγήθηκαν του μεγάλου κραχ

E-Daily 3.Left Χτες
Μήπως ζούμε ξανά τις τελευταίες μέρες πριν από μια μεγάλη οικονομική κρίση;