E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

FaceApp: Απειλούνται τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

Μετά την παγκόσμια φρενίτιδα, παγωμάρα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/7/2019 | 14:00

FaceApp: Απειλούνται τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

Αν μπήκες έστω και για λίγο στο Facebook και στο Instagram τις τελευταίες δύο ημέρες, τότε σίγουρα παρατήρησες ότι ο τοίχος σου γέμισε με γερασμένες φάτσες από γνωστούς σου.

Το FaceApp διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ και εκατομμύρια χρήστες μπήκαν στον πειρασμό να δουν πως θα είναι όταν τα χρόνια περάσουν.

Η εφαρμογή ανήκει στη Ρώσικη εταιρεία Wireless Labs.

Όμως από χθες επικρατεί παγκοσμίως μαι φήμη ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι στα χέρια της εταιρείας που έφτιαξε την εφαρμογή. Τον πανικό πυροδότησε η δήλωση ένος Αμερικανού Γερουσιαστή του Τσακ Σούμερ, που ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί τρομερά το γεγονός πως τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης. 

Τι ισχύει όμως πραγματικά σχετικά με τους «κινδύνους» που κρύβει η εν λόγω εφαρμογή;

Η εταιρεία έσπευσε να απαντήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συλλογής δεδομένων πέρα από τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε. Συγκεριμένα απάντησε: 

"Mόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ. "

Σύμφωνα με τον Γκοντσάροφ, CEO της εταιρείας, η εταιρεία του δεν πουλά ούτε κοινοποιεί τα δεδομένα χρηστών σε τρίτα μέρη, ενώ οι περισσότερες δυνατότητες του app είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται σύνδεση, πράγμα που σημαίνει - κατά τον ίδιο - ότι το app δεν έχει ως στόχο να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους χρήστες με σκοπό να τα πουλήσει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι αγελάδες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πίνουν μπίρα και τρώνε ξηρούς καρπούς

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Μακριά από τη Silicon Valley, στη Χαβάη, έχει ανοίξει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.