E-Daily

Πως η Κίνα έκανε μια ολόκληρη πόλη φυλακή

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

19/7/2019 | 00:14

Todd Cravens / Unsplash

Η νότια πόλη Kashgar της Κίνας στην επαρχία Xinjiang βρίσκεται γεωγραφικά αλλά και πολιτιστικά πιο κοντά στη Βαγδάτη απ ότι στο Πεκίνο.

Και με μια ιστορία εξέγερσης και αντίστασης στην κινεζική κυριαρχία η σχέση μεταξύ των Ουιγούρων και των Κινέζων πολιτικών είναι εδώ και χρόνια έντονη.

Ο κύριος λόγος είναι ο ορυκτός πλούτος - και συγκεκριμένα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - μιας περιοχής σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερης από τη Γερμανία που έχει φέρει τεράστια επίπεδα κινεζικών επενδύσεων και ταχεία οικονομική ανάπτυξη με αντιληπτή άνιση κατανομή των εσόδων όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των Ουιγούρων.

Έτσι κατά την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες ζωές έχουν χαθεί λόγω αναταραχών, βίας και των προμελετημένων επιθέσεων.

Οι Κινέζοι για να περιορίσουν τις όποιες τάσεις εξέγερσης έχουν λάβει τα πιο περιοριστικά μέτρα ασφάλειας που έχει αναπτύξει ποτέ ένα κράτος εναντίον πολιτών του. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση αναγνώρισης προσώπου με κάμερες, συσκευές παρακολούθησης που διαβάζουν το περιεχόμενο κινητών τηλεφώνων και τη μαζική συλλογή βιομετρικών δεδομένων.

Επιπλέον έχουν εισαχθεί σκληρές νέες νομικές κυρώσεις για να περιοριστεί η ισλαμική ταυτότητα - απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, την γενειάδα, την μαντίλα, την θρησκευτική διδασκαλία στα παιδιά ακόμη και τα ισλαμικά ονόματα. Και τα μέτρα δεν σταματούν εκεί αφού οι πολίτες της Kashgar αντιμετωπίζουν σοβαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόσο εντός του Xinjiang όσο και πέραν αυτού, με ένα διάταγμα που αναγκάζει τους κατοίκους να παραδώσουν όλα τα διαβατήρια στην αστυνομία για «ασφαλή κράτηση».

Με λίγα λόγια έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη πόλη αλλά και μια τεράστια επαρχεία σε φυλακή με το μόνο που απομένει να είναι να μπουν κάγκελα.

Και ο εφιάλτης φαίνεται να μην σταματάει εκεί καθώς δίπλα στην μεγάλες πόλεις σχεδιάζονται κέντα επανεκπαίδευσης που από τις περιγραφές θυμίζουν περισσότερο κέντρα κράτησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα αντιστέκεται στην Ευρώπη: Σκληρή στάση σε αμβλώσεις και τζόγο ‑ Σε ποια θέση βρίσκεται

Νέα Εποχή 31.03.2026
Η χώρα που ισορροπεί ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ανατολή, μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης λογικής

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά 31.03.2026
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Σε ποιες χώρες είναι ευκολότερο να κάνεις οικογένεια

Νέα Εποχή 31.03.2026
Απλές λύσεις όταν υπάρχει θέληση

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

Πρόσωπα 31.03.2026
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Δεν πέρασε ποτέ ‑ H ασθένεια που συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο

Stories 31.03.2026
Ο αθόρυβος κίνδυνος που ξαναχτυπά

Αποκάλυψη για Κάρολο ‑ Νταϊάνα: Το πραγματικό τρίτο πρόσωπο στον γάμο τους δεν ήταν η Καμίλα

Stories Χτες
Στη βιογραφία της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Χιούγκο Βίκερς ρίχνει φως μεταξύ άλλων στην κατάρρευση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα

Η πρώτη Ελληνίδα που «άγγιξε» το Χόλιγουντ και χάθηκε σε ένα σκάνδαλο που κανείς δεν περίμενε

Πρόσωπα Χτες
Η άγνωστη ιστορία της Ελένη Αρίστη, από το συμβόλαιο με τη Universal Pictures μέχρι την πτώση που έβαλε τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη πορεία

Η μεγάλη αντίπαλος της Coco Chanel

Πρόσωπα Χτες
Η επαναστάτρια της μόδας που έβαλε το σουρεαλισμό στην ντουλάπα των γυναικών

Τέρμα τα «ψέματα»: Οι 5 νέοι κανόνες που αλλάζουν το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε

Αθλητισμός Χτες
Η FIFA θα τους εφαρμόσει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ 2026

Το απίθανο σύστημα ενός 14χρονου που ποτίζει δέντρα χωρίς νερό

Stories Χτες
Το πιο έξυπνο σύστημα ποτίσματος