E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με την πλούσια ελληνική ιστορία

Οι Έλληνες έφτασαν εκεί πολύ νωρίς

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/5/2019 | 01:07

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με την πλούσια ελληνική ιστορία
@wikipedia.org

Η Χιλή σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται γύρω της είναι σχετικά μικρή. Ο πληθυσμός της βέβαια φτάνει τα 17 εκατομμύρια και η ακτογραμμή της την έχει βοηθήσει να γίνει από πολύ νωρίς μια ναυτική χώρα, όπου το εμπόριο άκμαζε.

Η ιστορία της χώρας είναι πάρα πολύ ελληνική. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πηγές που λένε πως οι πρώτοι Έλληνες από την Κρήτη έφτασαν εκεί τον 16ο αιώνα, σχεδόν μισή χιλιετία από σήμερα. Συγκεριμένα στο βιβλίο τους «Greeks in Chile», οι Αλέξανδρος Ζορμπάς και Νικηφόρος Νικολαΐδης, αναφέρουν πως ξεκίνησε το 1536.

Τότε η Κρήτη ονομαζόταν ακόμα Κάντια και ήταν Ενετοκρατούμενη. Ακόμα και σήμερα, κάποιοι από τους απογόνους των Κρητών στην Χιλή αποκαλούνται «Κάντια», τουλάχιστον σε μελέτες, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πια την μακρινή καταγωγή τους.

Η πιο μεγάλη μετανάστευση έγινε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την μικρασιατική καταστροφή. Οι Έλληνες έφτασαν σε πόλεις όπως το Σαντιάγκο, το Βαλπαραΐσο και την Αντοφαγκάστα, όπου ιδρύθηκε και ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων στην χώρα, με πρωτοβουλία του Χουάν Σατιράκη, Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Στην Αντοφαγκάστα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mercurio, τα χρόνια μεταξύ 1920 και 1935, ζούσαν περίπου 7.000 Έλληνες.

Η πόλη της Αντοφαγκάστα

@wikipedia.org

Η κοινότητα ιδρύθηκε και το 1926 ακολούθησε η πρώτη Ένωση Γυναικών, η οποία ονομαζόταν «Φιλόπτωχος», με πρόεδρο την Χρύση Αλμαλιώτη, από την Κεφαλονιά. Σήμερα οι Έλληνες της Χιλής είναι τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Οι περισσότεροι έχουν κάνει μικτούς γάμους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό κρατάει τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας, αν και μόλις το 5% από αυτούς μιλούν ελληνικά.

Η Wikipedia αναφέρει πως οι Χιλιανοί με ελληνική καταγωγή στην χώρα είναι από 90.000 έως και 120.000, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος αν σκεφτείς την απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες και τον έναν αιώνα που πέρασε από την μαζικότερη μετανάστευση Ελλήνων στην Χιλή. Η ελληνική κοινότητα παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή, οργανώνοντας εκδηλώσεις και πηγαίνοντας στις Ορθόδοξες Εκκλησίες των πόλεων όπου διαμένουν.

https://world.greekreporter.com/2012/10/24/greeks-show-chileans-how-to-dance/

@greekreporter.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σκοτεινό σκάνδαλο των 17,3 εκατ. ευρώ στο Έβερεστ

Stories 03.04.2026
Μια απάτη που αρνείται να πεθάνει

Το μυστικό του Google Maps που δεν υπάρχει στον χάρτη

Νέα Εποχή 03.04.2026
Η «παγίδα» του Agloe και η γέννηση ενός μύθου

Πώς γεννήθηκε το δώρο Πάσχα

Ιστορικά 03.04.2026
«Θέλομεν ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας»

Εxplainer: Πάσχα με σασπένς ‑ Το Αγιο Φως σε αποστολή… επικίνδυνη

Stories 03.04.2026
Το θρίλερ της μεταφοράς και τα σενάρια

Στα 64 της έκανε το αδύνατο και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Πρόσωπα Χτες
Η ιστορία που αλλάζει όσα πιστεύεις για την ηλικία

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

Πρόσωπα Χτες
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Η χώρα που ψάχνει εργαζομένους και πληρώνει μέχρι 6.500 ευρώ

Stories Χτες
Πού υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες

Διαζύγια με AI: H νέα τάση που αλλάζει τους κανόνες

Stories Χτες
Το διαζύγιο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, και για τη Gen Z φαίνεται πως γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories Προχτές
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε