E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις εξετάσεις για το θυρεοειδή σου;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2020 | 11:48

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις εξετάσεις για το θυρεοειδή σου;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι βασικές για να αναπτυχθεί σωστά τόσο η σωματική όσο και η νοητική λειτουργία ενός ατόμου. Τα παιδιά που γεννιούνται έχοντας έλλειψη αυτών των ορμονών μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Ο θυρεοειδής είναι ίσως ο πιο σημαντικός ενδοκρινής αδένας του σώματος. Ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, γι’ αυτό και μια διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ανθρώπου στο σύνολό της.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι κάποιος πρέπει να κάνει συχνά εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό του. Ο αρμόδιος γιατρός για να εξετάσει και να διαγνώσει τυχόν διαταραχές στο θυρεοειδή είναι ο ενδοκρινολόγος. Η διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και συγκεκριμένα με αιματολογικό έλεγχο που συμπεριλαμβάνει εξέταση των ορμονών TSH και T3, T4.

Αν κατά την κλινική εξέταση από ενδοκρινολόγο κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ζητηθεί και υπερηχογραφικός έλεγχος της περιοχής. Επίσης, αν εντοπιστεί κάποιος όζος κατά την εξέταση συνιστάται σπινθηρογράφημα για τον περαιτέρω έλεγχό του. Αν υπάρχει κάποιος ύποπτος όζος εφαρμόζεται παρακέντηση FNA του θυρεοειδούς για να γίνει βιοψία και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα της βιοψίας μπορεί να είναι ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθεί κανείς στον αρμόδιο γιατρό για να μπορεί να συνεκτιμήσει το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις για το θυρεοειδή θα πρέπει να ενταχθούν στο ετήσιο check up που κάνουμε όλοι. Μαζί, λοιπόν, με τις γενικές εξετάσεις αίματος που κάνουμε ετησίως θα πρέπει να κάνουμε και ειδικές εξετάσεις ελέγχου θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να ανιχνευθεί εγκαίρως τυχόν διαταραχή και να ληφθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Αν ο ασθενής έχει ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς, τότε θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνότερα μετρήσεις των ορμονών αυτών και συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενημερωθεί από τον θεράποντα ιατρό του για το πόσο συχνά θα πρέπει να γίνονται αυτές, αλλά και αν χρειάζονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται πολύ συχνά στις μέρες μας. Η διάγνωσή τους δεν θα πρέπει να μας φοβίζει, καθώς αν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εγκαίρως, είναι πλήρως ελέγξιμες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα