E-Daily

«Greek Freak»: Ο δικός μας Γιάννης

Έκλεισε τα 23 και είναι ήδη πρότυπο αθλητή και ανθρώπου

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 9/12/2017 | 00:04

Το προσωνύμιο «Greek Freak» του το κόλλησαν σχεδόν μόλις πάτησε στις ΗΠΑ. Μπορεί η σημασία του να παραπέμπει στο «φρικιό», αλλά δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει φαινόμενο. Αυτό που δηλαδή αποδεικνύει κάθε μέρα πως είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο δικός μας Γιάννης. Ένα φαινόμενο αθλητή και ανθρώπου.

Η ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή. Γεννήθηκε στην Αθήνα, έμεινε στα Σεπόλια, πήγε εδώ σχολείο, η μητρική του γλώσσα είναι η ελληνική και σε αυτή την γλώσσα σκέφτεται. Αρχικά, έβγαινε στον δρόμο και πουλούσε μικροαντικείμενα μαζί με τον αδερφό του Θανάση, ώστε να βοηθήσει την οικογένεια. Κάποια στιγμή ανακάλυψε το μπάσκετ. Κοίταξε ψηλά και δεν σταμάτησε ποτέ να το κάνει. Ακόμα και σήμερα, που ανήκει δικαιωματικά στους κορυφαίους του NBA, ο Γιάννης προς τα πάνω κοιτάει. Κι αυτό δεν είναι υπεροπτικό, ούτε υπερβολικά φιλόδοξο. Γιατί αν κάποιος αξίζει την κορυφή, αυτός είναι ο Γιάννης.

Η άνοδός του είναι θεαματική. Το συμβόλαιο που του πρότειναν οι Milwaukee Bucks και τελικά υπέγραψε είναι ηγεμονικό. Άλλο τόσο είναι και το συμβόλαιο με την Nike. Πολλοί άνθρωποι, αν είχαν ζήσει την φτώχεια και την στέρηση και ξαφνικά βρέθηκαν με λεφτά για 3 ζωές, τα έχασαν, το μυαλό τους πήρε αέρα και έκαναν την μια χοντράδα μετά την άλλη. Όχι όμως και ο Γιάννης.

Η εικόνα και η συμπεριφορά του είναι σαν να μην έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Το μυαλό του είναι πάντα στο πώς να γίνει καλύτερος. Να γίνει αντάξιος της φήμης και των προσδοκιών που δεν του χαρίστηκαν, αλλά τις έχτισε μόνος του. Δεν βγαίνει για γκόμενες και δεν κυκλοφορεί με μοντέλα. Έχει την γλυκύτατη κοπέλα του, την οποία υπεραγαπάει, και μένει μετά την προπόνηση στο γήπεδο, προσπαθώντας να βελτιώσει το σουτ του. Και αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι θυμάται με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια του στην Ελλάδα και πως παρ’ όλες τις στερήσεις, ήταν χαρούμενα χρόνια. Μήπως δεν αξίζουμε τέτοιο άνθρωπο;

Την Τετάρτη κυκλοφόρησε ένα βίντεο, που Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, αλλά και πολλά παιδιά, για τα οποία ο Γιάννης είναι πλέον πρότυπο, ευχήθηκαν στον Γιάννη χρόνια πολλά. Αν δείτε το βίντεο, ένα χαμόγελο θα ζωγραφιστεί αυτόματα στο πρόσωπό σας. Και αμέσως μετά μια συγκίνηση με λίγο θυμό. Γιατί αν σκεφτείτε πόσες κακίες, πόσες προσβολές έχει δεχθεί αυτό το παιδί, από την πρώτη μέρα και ειδικότερα αυτό το καλοκαίρι, θα χάσετε το μέτρημα.

Οι άνθρωποι που μιλάνε άσχημα για τον Γιάννη, μιλώντας για το χρώμα του ή για το ότι δεν είναι Έλληνας (δεν θα μας ρωτήσει, ό,τι αισθάνεται είναι) ή για το αν «κρέμασε» την Εθνική, από την στιγμή που αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα στο γόνατο, ξεχνούν αυτή την χαρά που βρίσκεται στα παιδικά πρόσωπα του βίντεο και πως γι’ αυτά τα παιδιά, ο Γιάννης είναι αυτός που τα κατάφερε. Που κόντρα σε όλες τις πιθανότητες πήγε πολύ ψηλά. Και ελπίζουν ότι θα βρουν την έμπνευση σε αυτόν και κάποια μέρα θα κάνουν το ίδιο.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα όνειρα και τις ελπίδες των παιδιών. Μιλώντας άσχημα για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν σκέφτηκε κακό για κανέναν, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε ότι ταυτόχρονα, καταστρέφετε την ομορφιά των παιδικών ονείρων, αφαιρείτε την αθωότητα της σκέψης τους, μια σκέψη που δεν έχει χρώματα, δεν έχει διαχωρισμούς, ούτε σύνορα. Έτσι σκέφτεται και ο Γιάννης. Χωρίς σύνορα. Χωρίς όρια. Με την ελπίδα που έμαθε να έχει όταν ήταν πιτσιρικάς στην Αθήνα.

Κάποια στιγμή ο Γιάννης θα γίνει MVP. Κάποια στιγμή, θα φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο ξανά και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να την πάει στην κορυφή. Είπαμε, ο δικός μας Γιάννης, που μας έχει κακομάθει, κοιτάει μόνο ψηλά. Το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε, και το μόνο που τον νοιάζει και τον ίδιο, είναι να είναι γερός. Ο πατέρας του έφυγε πρόωρα και σίγουρα ήταν περήφανος γι’ αυτόν. Όπως είμαστε όλοι για τον Γιάννη. Το δικό μας παιδί…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί ο Τραμπ έγινε έξαλλος με την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ;

Stories 20.06.2025
Είναι η Τούλσι Γκάμπαρντ με το ένα πόδο εκτός Λευκού Οίκου;

Όσα δεν βλέπεις πίσω από έναν «υπερ‑γάμο» ‑ Ο γάμος του Μπέζος ανεβάζει τον πήχη

Stories 20.06.2025
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τους ακριβούς γάμους.

ΗΠΑ: Κράτησαν στη ζωή εγκεφαλικά νεκρή 30χρονη για να γεννήσει – Ο νόμος της Τζόρτζια στο μικροσκόπιο

Stories 20.06.2025
Ο νόμος LIFE στην Αμερική: Όταν το σώμα μιας γυναίκας μετατρέπεται σε νομικό πεδίο μάχης

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά και πόσα; Ο παγκόσμιος «χάρτης καταστροφής» είναι πιο γεμάτος απ’ όσο νομίζεις

Νέα Εποχή 20.06.2025
Η λίστα με τις 9 χώρες που μπορούν – αν το θελήσουν – να αλλάξουν τον πλανήτη για πάντα

Αυτό είναι το αρχαιότερο τυρί του κόσμου και η απόδειξη κρύβεται ... στον Όμηρο

Ιστορικά Χτες
Όταν ο Όμηρος μιλούσε για πρόβατα και γάλα, στην ουσία έγραφε την πρώτη ιστορία τυριού

Η γυναίκα που πέθανε βλέποντας TV και έμεινε στην πολυθρόνα της για 42 χρόνια – χωρίς κανείς να την ψάξει!

Stories Χτες
Η ανατριχιαστική ιστορία της Hedviga Golik που μουμιοποιήθηκε φυσικά, επειδή κανείς δεν νοιάστηκε

Kim Woodburn: H κυρία με τα γάντια που άφησε εποχή, είχε μια σκοτεινή ιστορία

Πρόσωπα Χτες
Ήταν επιβλητική, ήταν εκρηκτική, ήταν αληθινή.

Πως βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη» – και τι σχέση έχει με πειρατές και αρχαίους Αθηναίους!

Νέα Εποχή Χτες
Μια έκφραση που όλοι λέμε, αλλά λίγοι ξέρουν πως πίσω της κρύβεται... μια μαζική εκκένωση, μια πειρατική επιδρομή και μια ψυχή που έτρεχε γρηγορότερα απ’ τον ιδιοκτήτη της!

Πώς το AI αλλάζει τα πάντα: Ποιες νέες ευκαιρίες εργασίας εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Με έναν περισσότερο έμμεσο, παρά άμεσο τρόπο