E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλλειμμα ΦΠΑ 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ

Δημοσίευση 28/9/2017 | 18:58

Έλλειμμα ΦΠΑ 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στα 152 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των διαφυγόντων εσόδων στην ΕΕ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) το 2015, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα το «έλλειμμα ΦΠΑ» την ίδια χρονιά υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ ή το τρίτο μεγαλύτερο σε ποσοστό (28,3%) στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία (37,2%) και τη Σλοβακία (29,4%).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το 2015, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε τη συρρίκνωσή του σχεδόν κατά 10% από το 2011. Ως μέτρο ενίσχυσης των εσόδων τον Ιούλιο του 2015, αυξήθηκαν διάφοροι συντελεστές ΦΠΑ. Ο εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής στέγασης αυξήθηκε στο επίπεδο του μειωμένου και τα ποσοστά για πολλά τρόφιμα, λιπάσματα και άλλα αγαθά αυξήθηκαν στο κανονικό επίπεδο. Επίσης, η τιμή της ηπειρωτικής χώρας καθορίστηκε σε πέντε νησιά που προηγουμένως είχαν 30% χαμηλότερα ποσοστά. Αυτοί οι δύο αντικρουόμενοι παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα πραγματικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το χάσμα ΦΠΑ αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 25 σε 28%.

Τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5%) και την Κροατία (3,9%). Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επτά κράτη-μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: Το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το «έλλειμμα ΦΠΑ», το οποίο είναι η συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, καταδεικνύει και πάλι την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης, ούτως ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των εσόδων από τον ΦΠΑ για τους προϋπολογισμούς τους. Ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει των προτάσεων της Επιτροπής, τον Οκτώβριο, για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

«Τα κράτη-μέλη δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης σε όλη την ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες περί ΦΠΑ χρονολογούνται από το 1993 και είναι πλέον παρωχημένοι» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι σύντομα η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον ΦΠΑ επί των διασυνοριακών πωλήσεων. «Η μεταρρύθμισή μας θα συμβάλει στη μείωση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 80% και στην επιστροφή στα ταμεία των κρατών-μελών των τόσο αναγκαίων χρημάτων» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τα highlights από τους αγώνες της Πέμπτης για την 1η αγωνιστική της League Phase

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα highlights από τους αγώνες που έλαβαν χώρα την Πέμπτη (18/09) για την 3η αγωνιστική της League Phase του Champions League

Φωτιά: Συνελήφθη ιερέας για εμπρησμό από πρόθεση στο Μαρκοπούλο

Ελλάδα Χτες
Ο ιερέας υποστήριξε, πως προσπάθησε να κάψει εκκλησιαστικά έγγραφα

Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε ως προπονητή τον Χρήστο Κόντη

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ανακοίνωση των «πράσινων»

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τρίτη

Πολιτική Χτες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Αλβανία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βουλή για την πρώτη Al υπουργό

Κόσμος Χτες
Η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα

Κάρπαθος: Ηλεκτροπληξία υπέστη ανήλικος σε επιβατικό πλοίο ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Ηλεκτροπληξία για παιδί που άγγιξε προβολέα πλοίου στην Κάρπαθο.

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».