E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ετοιμάζεται η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Υπό μελέτη η ρύθμιση για ισοδυναμία αντικατάστασης

Δημοσίευση 15/9/2017 | 13:24

Ετοιμάζεται η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το περιμένουμε πριν κλείσει η χρονιά, επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση - τροπολογία γιατί εκ των πραγμάτων οφείλουμε, με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, να βρούμε κάποιο ισοδύναμο για να αντικαταστήσει (σσ: τα έσοδα από τον φόρο) στο κρασί. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, σύντομα θα υπάρξει η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε την Πέμπτη το υπό κατασκευή φράγμα του Νεστορίου, «ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, γιατί θα αρδεύσει πάνω από 70.000 στρέμματα, μιλάμε για 20 εκ. κυβικά νερού». Όπως διευκρίνισε, το συγκεκριμένο έργο είχε μπλοκαριστεί και το υπουργείο το ενέταξε στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ανειλημμένη υποχρέωση. «Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 26 εκ. ευρώ και έχει εκτελεστεί το 21% των εργασιών» σημείωσε, εξηγώντας: «Έχουμε στην άκρη τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν δεσμευθεί σε μία διαδικασία που πιστεύουμε -σε συνεννόηση και με τον ανάδοχο- να μην ξεπεράσουμε το 2020, για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο».

Σήμερα ο κ. Αποστόλου θα επισκεφθεί τη Φλώρινα. «Πάμε να εξειδικεύσουμε μερικά πράγματα που ειπώθηκαν και από τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, τα οποία έχουν σχέση με έργα υποδομών, όπως η δέσμευση για το αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών [...]. Έχουμε τα χρήματα, ξεκινάει η μελέτη και εφόσον ολοκληρωθεί θα είμαστε έτοιμοι στις 30 Νοεμβρίου 2017 ανοίγοντας τη συγκεκριμένη δράση που αφορά τα αρδευτικά έργα, θα υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να εντάξουμε ένα έργο προϋπολογισμού 18 εκ. ευρω [...]. Το κομμάτι των υποδομών είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε περιοχές που χρειάζονται άρδευση εξαιτίας των προϊόντων που παράγουν, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και σε αυτό που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος» επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη νομοθετική παρέμβαση, που αφορά τον αγροτικό συνδικαλισμό, ο υπουργός γνωστοποίησε: «Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και δεν έχουμε πολλές παρατηρήσεις, αλλά επειδή έχουμε άλλο νομοσχέδιο έτοιμο, το οποίο μπαίνει Τρίτη- Τετάρτη προς συζήτηση στη Βουλή, θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία -περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα ζωικής παραγωγής ή για τις πληρωμές στον αγροτικό χώρο- και όταν ολοκληρωθεί θα φέρουμε το νομοσχέδιο [...]. Κάπου τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι στο σύνολο για να καταθέσουμε την επόμενη ρύθμιση».

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις πληρωμές εκτίμησε ότι μπαίνοντας στις επιτροπές την ερχόμενη εβδομάδα σημαίνει ότι «τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα περάσει».

«Είναι μία μεγάλη παρέμβαση θα έχει και μεταβατικές διατάξεις, όσον αφορά την εφαρμογή της ρύθμισης του χρόνου για τις πληρωμές. Ξεκινώντας τη νέα χρονιά θα είναι όλα έτοιμα για να έχουμε την έναρξη εφαρμογής του νόμου» είπε.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αβγά και προϊόντα τους ο κ. Αποστόλου είπε: «Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον Απρίλιο ήλθε μία παρτίδα εισαγωγών προϊόντων, όπου υπήρχε η συγκεκριμένη ουσία. Δεν την έχουμε εντοπίσει, το είπα και στο συμβούλιο υπουργών που είχαμε πριν λίγες μέρες πως είναι απαράδεκτο ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ δεν είχαν εντοπίσει και ιδιαίτερα στα κράτη μέλη, μας ειδοποίησαν πάρα πολύ αργά.... Παρακολουθούμε τα πράγματα, στις 26-27 Σεπτεμβρίου πάλι θα υπάρχει συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουμε προς το παρόν καμία επίπτωση από ό,τι τουλάχιστον έχουν δείξει οι συνεχείς έλεγχοι που κάνουμε στη χώρα μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τα highlights από τους αγώνες της Πέμπτης για την 1η αγωνιστική της League Phase

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα highlights από τους αγώνες που έλαβαν χώρα την Πέμπτη (18/09) για την 3η αγωνιστική της League Phase του Champions League

Φωτιά: Συνελήφθη ιερέας για εμπρησμό από πρόθεση στο Μαρκοπούλο

Ελλάδα Χτες
Ο ιερέας υποστήριξε, πως προσπάθησε να κάψει εκκλησιαστικά έγγραφα

Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε ως προπονητή τον Χρήστο Κόντη

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ανακοίνωση των «πράσινων»

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τρίτη

Πολιτική Χτες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Αλβανία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βουλή για την πρώτη Al υπουργό

Κόσμος Χτες
Η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα

Κάρπαθος: Ηλεκτροπληξία υπέστη ανήλικος σε επιβατικό πλοίο ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Ηλεκτροπληξία για παιδί που άγγιξε προβολέα πλοίου στην Κάρπαθο.

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».