E-Daily

Αυγόφετα... με άρωμα Ιράν και ροκ street food

Ο κουλ Γιώργος Σαμπαγιάν και το μαγαζί του στη Θεσσαλονίκη

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 18/9/2017 | 00:28

Η Θεσσαλονίκη παλεύει χρόνια με τα στερεότυπα. Η πόλη του φραπέ, κάθε γωνιά και σουβλατζίδικο. Είναι όμως ακόμη έτσι τα πράγματα; Η πόλη έχει αλλάξει, απλά πρέπει να την ανακαλύψεις.

Κάνοντας μια βόλτα στη πόλη, πέσαμε πάνω σε ένα διαφορετικό μαγαζί που κέρδισε το ενδιαφέρον μας και μας επιβράβευσε με γεύσεις που ακόμα θυμόμαστε. Επί της Παλαιών Πατρων, στο νούμερο 26, θα βρει κανείς ένα χώρο, φτιαγμένο με πολύ μεράκι και προσωπική δουλειά, πλημμυρισμένο από μυρωδιές που θα σας ταξιδέψουν μέρη που δεν έχεις ξαναδεί.

Το Κουκού έχει ως βάση του το αυγό - ούτως ή άλλως και το όνομά του προέρχεται από τη περσική φριτάτα "Kuku Sabzi", μια ομελέτα γεμάτη χορταρικά.

Ο μόλις 26 ετών Γιώργος Αλέξανδρος Σαμπαγιάν, με πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη του για το καλό φαγητό με την επαγγελματική του ενασχόληση. Με σπουδές στο Λονδίνο και επαγγελματικές εμπειρίες στις ΗΠΑ, προτίμησε να ζήσει και να δημιουργήσει στην Ελλάδα καθαρά από σύμπτωση.

Ένα πρόβλημα υγείας τον γύρισε προσωρινά στην Ελλάδα, αλλά το προσωρινό έγινε μόνιμο, και δεν το μετάνιωσε ποτέ. Σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε και όσοι δοκιμάσετε τις νοστιμιές στο μαγαζί του. Το Κουκού αναστάτωσε τους Θεσσαλονικείς και έγινε στέκι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πρώτη στάση για τον Αλέξανδρο ο Πειραιάς. Καμία σχέση με τη γαστρονομία. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά το όνειρα του τον κρατούν σε εγρήγορση. Ήθελε να φέρει αυτό που λάτρεψε στις ΗΠΑ, ένα χώρο όπου μπορείς να φας γρήγορα, αλλά ποιοτικά και γευστικά. Και τα κατάφερε, το Κουκού είναι ένας χώρος όπου γίνεται χωρίς να το καταλάβεις στέκι. Με τακτικούς πελάτες, που αφήνονται στα χέρια του προσωπικού και έχουν τρελή εμπιστοσύνη σε ό,τι τους προτείνουν.

Σαν νέος έχει πολλές φιλοδοξίες. Επιμένει στις καινούργιες γεύσεις, θέλει να αναμίξει την ελληνική κουζίνα με ξένες συνταγές, και θέλει το μαγαζί του να είναι σημείο συνάντησης για παρέες, μια μικρή κοινότητα που θα εξελίσσεται και δεν θα σκουριάζει. Οι συνεργάτες του, συνομήλικοι, με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για κάτι καινούργιο, κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Η σεφ θα ετοιμάσει κάθε φορά διαφορετικά κεράσματα για τον καφέ σου, μπισκότα ή cake pops που βγαίνουν εκείνη την ώρα από το φούρνο και θα σου ανοίξουν την όρεξη.

Ήδη στο μυαλό του υπάρχει η ιδέα για φεστιβάλ νέων γεύσεων, πάντα σε συνεργασία με τους γείτονες του. Το μέλλον του ανήκει...