«Σίσα», η κόκα των φτωχών που διακινείται στην Αθήνα
Κοστίζει μόλις 2-3 ευρώ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/8/2012 | 00:00

Το σίσα, το νέο και πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας. Είναι η λεγόμενη "κόκα των φτωχών", αφού παρασκευάζεται εύκολα, κυκολοφορεί σε πολύ χαμηλή τιμή και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες.
Είναι ένα είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που προκύπτει από τη μείξη διεγερτικών ουσιών με τοξικά, όπως όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη. Το σίσα κοστίζει μόλις 2-3 ευρώ, έτσι είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να κάνει χρήση του. Δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό, νευρικότητα, έλλειψη διάθεσης για σεξουαλική δραστηριότητα, απώλεια βάρους και αϋπνίες.
Η λέξη «shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση, ενώ το 82,3% θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολο να το αγοράσει.
Τους ερευνητές απασχολεί επίσης και η ενδεχόμενη σύνδεση του σίσα με την πρόσφατη αύξηση της μόλυνσης των χρηστών από τον ιό HIV.






