E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία του Ερντογάν

Ευρωπαίοι ηγέτες και ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζουν πλέον αδύνατη μια τέτοια προοπτική

Δημοσίευση 4/9/2017 | 18:53

Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία του Ερντογάν

Κλείνει -και μάλιστα οριστικά όπως όλα δείχνουν- η ευρωπαϊκή πόρτα για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με ομοβροντία δηλώσεων τους ευρωπαίοι ηγέτες και ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζουν πλέον αδύνατη μια τέτοια προοπτική.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του debate ενόψει των γερμανικών εκλογών η καγκελάριος δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ένωσης». Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, επανέλαβε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Άμεση ήταν βεβαίως και η απάντηση της Άγκυρας, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τους γερμανούς ηγέτες για λαϊκισμό και να εκφράζει την ίδια στιγμή την ελπίδα ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν. «Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στην καγκελάριο της Γερμανίας

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Η δήλωση Μέρκελ συνιστά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, μια αλλαγή στη στάση ως προς την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ έρχεται να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο παρελθόν των τουρκο-γερμανικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Ελλάδα 04.05.2024
Την είδηση του θανάτου της ηθοποιού έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο Σταμάτης Κραουνάκης

Εγκεφαλικό επεισόδιο για τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο

Ελλάδα 04.05.2024
Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην Πάρο

Τραγωδία για τον Βλάντο Τζούροβιτς: Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό

Κόσμος 04.05.2024
Ο 75χρονος προπονητής μπάσκετ έγινε γνωστός στην Ελλάδα με τη δουλειά του σε ΑΕΚ, Πανιώνιο και Αρη

Αντετοκούνμπο: «Δεν μπορώ να τρέξω, δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω..»

Αθλητικά Νέα 04.05.2024
Ο Ντοκ Ρίβερς μίλησε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό από τους Πέισερς

Αστατος καιρός: Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Καιρός 04.05.2024
Σε ποιες περιοχές και πότε αναμένονται βροχές

Αγρίνιο: Επίθεση και ξύλο σε νεαρούς οπαδούς του Ολυμπιακού

Ελλάδα 04.05.2024
Ο ένας από τους δυο οπαδούς του Ολυμπιακού που δέχθηκαν τα χτυπήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κλείνουν τα πάντα για τρεις ημέρες ‑ Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα

Ελλάδα 04.05.2024
Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Κρατούσαν φυλακισμένη αλλοδαπή για να την παντρέψουν

Ελλάδα 04.05.2024
Η νεαρή γυναίκα κατάφερε να τηλεφωνήσει στο 112

Διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της εφόδου στο Columbia ‑ Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

Κόσμος 04.05.2024
Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής στις πανεπιστημιουπόλεις