E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φωτιά της Αττικής και τα αντανακλαστικά των Media.

Μια πρώτη ματιά στην δημοσιογραφική κάλυψη της τραγικής πυρκαγιάς.

Δημοσίευση 24/8/2009 | 10:13

Η φωτιά της Αττικής και τα αντανακλαστικά των Media.

“Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο αν και τα τελευταία χρόνια διαψεύδεται από την πραγματικότητα και τα Ελληνικά media μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί. Η χωρίς προηγούμενο πυρκαγιά αυτού του Σαββατοκύριακου που άφησε μια τεράστια πληγή στην Αττική γη, βρήκε τα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα κανάλια, απροετοίμαστα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έχει συμβεί από νωρίς το Σάββατο στις οθόνες μας…

8 το πρωί του Σαββάτου και ενώ ο καπνός είχε ήδη γίνει παραπάνω από εμφανής πάνω από την Αθήνα, κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν παρείχε ενημέρωση. Τα πιο ισχυρά αντανακλαστικά έδειξε ο ΣΚΑΙ που λίγο μετά της 9 βγήκε με μια συντονισμένη κάλυψη των γεγονότων. Γεφυρώνοντας ραδιόφωνο (με κάμερα στο studio) και τηλεόραση, ο σταθμός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό του που βρέθηκε γρήγορα στον τρόπο της καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ρεπορτάζ συμμετείχε καθΆ όλο το διήμερο και ο ιδιοκτήτης του σταθμού κ. Γιάννης Αλαφούζος, που κατοικώντας στην περιοχή παρείχε κατατοπιστικές διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Είναι προφανές ότι τις πρώτες αυτές ώρες ο ΣΚΑΙ ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εντυπώσεων, περνώντας στην τηλεοπτική οθόνη τη μεγάλη εμπειρία από το ραδιόφωνο για στην κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων. Ο σταθμός αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο και το ελικόπτερο που διαθέτει, το οποίο με συνεχή ροή εικόνας «έντυσε» τη ραδιοφωνικού τύπου εκπομπή. Ταυτόχρονα ο ΣΚΑΙ προσπάθησε δειλά να κάνει ένα ακόμα βήμα, ζητώντας μέσω e-mail υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από τους τηλεθεατές.

Τα λοιπά κανάλια περιορίστηκαν αρχικά σε έκτακτα δελτία με συνοπτική ενημέρωση, με την… ειδησεογραφική ΝΕΤ να δίνει το παρόν αργά το μεσημέρι. Με την πάροδο του χρόνου όμως αντί η κατάσταση από πλευράς ενημέρωσης να «ομαλοποιείται» περάσαμε στο άλλο άκρο. Ο υπερβολικός ζήλος έφερε τα κλασσικά φραστικά κλισέ, τις τηλεφωνικές συνδέσεις με πανικόβλητους κατοίκους που μάλλον αποπροσανατόλιζαν και κυρίως τα ατελείωτα σενάρια τρόμου για πιθανές επεκτάσεις της φωτιάς. Στη μάχη των «μεγάλων», το Mega έδειξε να αιφνιδιάζεται και μάλλον να χάνει τη μάχη από τον ANT1. Έξω από τον πανικό τo Star, που κατά τα γνωστά έδωσε την ελάχιστη δυνατή πληροφορία μέσα από το δελτίο ειδήσεων και ελάχιστα έκτακτα, και συνέχισε (σχεδόν) κανονικά το πρόγραμμά του με ταινίες και cartoon.

Την Κυριακή και με την πλειοψηφία των δημοσιογράφων να έχουν επιστρέψει εσπευσμένα στις θέσεις τους από τόπους διακοπών τα κανάλια κάλυψαν τα γεγονότα με το συνήθη τρόπο. Τηλεφωνικές ανταποκρίσεις από δημοσιογράφους συνοδευόμενες από εικόνες που μετέδιδαν κάμερες στημένες στο ίδιο περίπου σημείο για όλα τα κανάλια. Στα μέτωπα της φωτιάς εμφανίστηκε το πρωινό δίδυμο του Mega, Δημήτρης Καμπουράκης και Γιώργος Οικονομέας κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ δίπλα στις εστίες της φωτιάς. Στον ΑΝΤ1 επέστρεψε εσπευσμένα ο Νίκος Ευαγγελάτος, που από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ανέλαβε χρέη παρουσιαστή στο μαραθώνιο πρόγραμμα ενημέρωσης. Επανεμφανίστηκε στον Alpha και ο Νίκος Μάνεσης ενώ χρέη ρεπόρτερ ανέλαβε και ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Αγ.Στέφανο.

Τι δεν είδαμε αυτές τις 48 ώρες; Δεν είδαμε τα κανάλια να αξιοποιούν τη δύναμη του Internet. ¶λλωστε το twitter με το γνωστό tag #grfires είχε πάρει φωτιά από νωρίς. Δορυφορικές φωτογραφίες, χάρτες με τα σημεία των μετώπων, φωτογραφίες από πολίτες έκαναν την εμφάνισή τους σποραδικά και μάλλον ως «εξωτικό» φρούτο. Αντιθέτως το CNN στις (σύντομες) μεταδόσεις του, είχε ενσωματώσει υλικό από την ενότητα I-Report (που υποβάλλουν οι επισκέπτες) και εντυπωσιακούς χάρτες του Google Earth με δεδομένα για τις φωτιές από τη NASA (δημόσια και δωρεάν διαθέσιμα).

Το πρωί της Δευτέρας βρίσκει στο στούντιο της ΝΕΤ το δυνατό ζευγάρι Λυριτζή-Οικονόμου (μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο), στο Mega τον Δημήτρη Τάκη, στον ΑΝΤ1 τους Καραμέρο-Χαριτάτο (στο στούντιο των ειδήσεων), στο ΣΚΑΙ τη Χριστίνα Βίδου και στον Alpha ένα πάνελ δημοσιογράφων.

Και ενώ αυτή τη στιγμή η ένταση της φωτιάς δείχνει να καταλαγιάζει, η αμφιβολία μας παραμένει περισσότερο φουντωμένη από ποτέ. Είναι άραγε τα Ελληνικά ΜΜΕ σε θέση να προσφέρουν ψύχραιμη και ουσιαστική ενημέρωση σε αντίστοιχες καταστάσεις κρίσεων;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε «Thank U, Next» με την κόρη του Μπεν Αφλεκ ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η 56χρονη σταρ γλέντησε στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με την κόρη της Έμα και τη Σεραφίνα, κόρη του Αφλεκ

Καίτη Γαρμπή: Ακυρώνει εμφανίσεις λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ‑ «Θέλω την προσευχή σας»

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η τραγουδίστρια μίλησε δημοσίως για την κατάσταση της υγείας της

Σάκης Κατσούλης: Ποιο προσβλητικό μήνυμα δέχτηκε για τον νεογέννητο γιο του και πώς αντέδρασε

Tabloid 22.06.2026
Ο νικητής του Survivor έλαβε ένα σοκαριστικό μήνυμα για το νεογέννητο μωρό του και επέλεξε να απαντήσει με έναν τρόπο που εξέπληξε τους πάντες.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή απαντά στον Παύλο Σταματόπουλο για το «Happy Day γίναμε»

TV Buzz 22.06.2026
Η παρουσιάστρια του Alpha αντέδρασε στο σχόλιο του συναδέλφου της, τονίζοντας ότι η εκπομπή της μιλά πάντα με ειλικρίνεια, μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Αρια Καλύβα: Το δημόσιο «άδειασμα» στον Γιώργο Λιάγκα και η ατάκα που έγινε αμέσως viral

TV Buzz 22.06.2026
Η δημοσιογράφος μίλησε ανοιχτά για την αποχώρηση Κατσαρίδη από το «Πρωινό» και δεν άφησε τον Λιάγκα αναπάντητο.

Σκοκαρισμένη η Φαίη Σκορδά στον αέρα του Buongiorno: «Δεν άντεξα να δω το βίντεο, δεν ήθελα να το δω»

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η Φαίη Σκορδά αρνήθηκε να προβάλει το σοκαριστικό βίντεο στο «Buongiorno», εξομολογούμενη ότι δεν άντεξε να το δει ούτε η ίδια.

Η Κάιλι Τζένερ φοράει μαύρο αθλητικό σετ και απολαμβάνει καλοκαιρινές στιγμές ξεκούρασης σε πολυτελές γιοτ

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Στο φόντο διακρίνονται όργανα γυμναστικής, δείχνοντας πως δεν αφήνει την άσκηση ούτε στις διακοπές

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιώργο Λιάγκα: Αυτό που έκανε ήταν μπούρδα

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο παρουσιαστής απάντησε δημόσια στον Λιάγκα, χαρακτηρίζοντας ως «μπούρδα» τη συμπεριφορά του μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία στο «Πρωινό».

Ανατροπές στον ΑΝΤ1: Η Σία Κοσιώνη έρχεται, ο Νίκος Χατζηνικολάου φεύγει από το κεντρικό δελτίο

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η Σία Κοσιώνη ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 και να αναλάβει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να κατευθύνεται σε επιτελικό ρόλο;

Τάσος Δούσης: «Κύριε Μητσοτάκη, ο σνομπισμός θα σας ρίξει από την εξουσία – Έρχεται εκλογικό σοκ»

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Τάσος Δούσης πραγματοποίησε μια εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προκειμένου να σχολιάσει τα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα