E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γηραιότερη πρόσφυγας του κόσμου κινδυνεύει με απέλαση

Στα 106 της χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της απέλασης από τις αρχές της Σουηδίας...

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/9/2017 | 19:04

Η γηραιότερη πρόσφυγας του κόσμου κινδυνεύει με απέλαση

Γεννημένη το 1910 η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, τώρα όμως οι αρχές της Σουηδίας, όπου έφτασε το 2015, αποφάσισαν να την απελάσουν.

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της βρέθηκε στη Σουηδία.

Ωστόσο η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι λίγες εβδομάδες προτού γίνει 107 ετών η Ουζμπέκ θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. «106 ετών. Δεν βλέπει, δεν μιλά, δεν περπατά. Είναι άρρωστη», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ Ουζμπέκ, εγγονός της. «Δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί να την απορρίψουν;», διερωτήθηκε.

Η οικογένειά της λέει ότι όταν έμαθε τον Ιούνιο ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για παροχή ασύλου, η Μπιμπικάλ έπαθε εγκεφαλικό κα έκτοτε δεν έχει ξαναμιλήσει. Δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει στο ταξίδι της επιστροφής, εκτιμούν. «Είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορεί να περπατήσει, να δει ή να ακούσει. Απλώς κείτεται στο κρεβάτι. Θα είναι ανυπόφορο το ταξίδι για εκείνη», τονίζει ο Μοχαμαντουλάχ Ουζμπέκ, ο γιος της.

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας δεν θεωρεί την προχωρημένη ηλικία αρκετό λόγο για να δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής. Η είδηση για την επικείμενη απέλασή της έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Σουηδών, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας έχει υποβάλει έφεση στο διοικητικό δικαστήριο, όμως η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί ακόμη.

Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αριστερών οργανώσεων στη Σουηδία, η υπηρεσία παροχής ασύλου της χώρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πρακτική της των απελάσεων Αφγανών, των οποίων απορρίπτεται η αίτηση. Λόγος είναι ότι πολλές περιοχές του Αφγανιστάν θεωρούνται «αρκετά ασφαλείς».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η σύγκρουση δεν έχει φτάσει ακόμη ένα επίπεδο που να επηρεάζει όλους τους κατοίκους της χώρας, κάτι που απαιτείται βάσει νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα παραμονής όλοι οι Αφγανοί», αναφέρει ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας Φρέντρικ Μπάιγερ.

Μέχρι στιγμής φέτος το 83% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και το 49% των ενηλίκων από το Αφγανιστάν έχουν λάβει άδεια παραμονής στη Σουηδία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις