E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στην Ισπανία από την εποχή του εμφυλίου

Νέο μακάβριο εύρημα στο Βαγιαδολίδ

Δημοσίευση 30/8/2017 | 16:57

Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στην Ισπανία από την εποχή του εμφυλίου

Και νέο μακάβριο εύρημα εντόπισαν στο Βαγιαδολίδ Ισπανοί αρχαιολόγοι, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη δικτατορία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο. Πρόκειται για λείψανα σε ομαδικό τάφο, με ορισμένους από τους σκελετούς να έχουν ακόμη στα πόδια τους σαπισμένες δερμάτινες μπότες.

Οι εκταφές αυτές, σε ένα κοιμητήριο στην πόλη της κεντρικής Ισπανίας, έγιναν ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων των θυμάτων να ρίξουν φως στο αιματοβαμμένο παρελθόν της χώρας και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες, οι οποίες ακόμη και σήμερα ψάχνουν συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι στιγμής, από τον Απρίλιο του 2016, έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί τέσσερις ομαδικοί τάφοι στο Βαγιαδολίδ. Συνολικά βρέθηκαν 228 λείψανα. Οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από τους 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν σε όλη την Ισπανία και χρονολογούνται από τον εμφύλιο.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έως και 500.000 μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Μετά τη λήξη του πολέμου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι του καθεστώτος εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν.

«Ελπίζω ότι από την ιατροδικαστική εξέταση θα βρούμε ποιοι ήταν», οι άνθρωποι αυτοί, είπε ο Χούλιο δελ Όλμο που συμμετείχε στις ανασκαφές. Την εκταφή χρηματοδότησαν εν μέρει οι τοπικές αρχές του Βαγιαδολίδ.

Μια άλλη, μικρότερη ανασκαφή έγινε στο χωριό Ουέσκα, κοντά στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατόπιν αιτήματος ενός άνδρα που αναζητά έναν θείο του. Εκεί βρέθηκαν δύο λείψανα.

Η 30ή Αυγούστου έχει κηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Εξαφανισθέντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις