Ξεπληρώνει τα χρέη της η Αργεντινή
Τέλος στη μεγαλύτερη θεσμική κρίση στη χώρα μετά τη δικτατορία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/8/2012 | 00:00

Σήμερα η Αργεντινή αλλάζει σελίδα.
Η πρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner υπογράφει επιταγή 2,281 δισ. δολαρίων (1,851 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή των χρεών που συνήφθησαν από το κράτος τα τελευταία 11 χρόνια.
Και έτσι η Αργεντινή αφήνει πίσω το λεγόμενο «κοραλίτο», που σημαίνει «μικρό μαντρί», δείχνοντας έτσι ότι τα μέτρα δημιούργησαν στους πολίτες την αίσθηση ότι ήταν κλεισμένοι σε ένα μαντρί χωρίς τις ελευθερίες που απολάμβαναν έως τότε.
Το «κοραλίτο» ήταν η μεγαλύτερη θεσμική κρίση στη χώρα μετά τη δικτατορία, που είχε αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2001. H Aργεντινή έπρεπε να ξεχρεωσει 19 δισ. δολάρια και έπρεπε η Cristina Fernández de Kirchner και ο σύζυγος και πρόεδρος Néstor να οδηγήσουν τη χώρα στην αποπληρωμή.
Εκείνη τη μέρα εκατομμύρια Αργεντίνοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν σε 66 δισ. δολάρια.
«Από τότε που ήρθαν οι Kirchner», εξηγεί ο διευθυντής μεγάλης ισπανικής εταιρείας με έδρα στην Αργεντινή, «υπήρξαν δεκάδες οικονομολόγοι και πολιτικοί που προέβλεπαν ότι δεν θα βγάλουμε τη χρονιά. Και η μόνη αλήθεια ήταν ότι οι επενδυτές που δεν τους άκουσαν ήταν οι μόνοι που είχαν κέρδος».






