E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους

«Θέλουν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο»

Δημοσίευση 22/8/2017 | 20:53

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, διεμήνυσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD και το YPG στη βόρεια Συρία», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η Τουρκία θεωρεί το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την ένοπλη πτέρυγά του, τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ως τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που η Άγκυρα και οι εταίροι της στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση μιας ημιαυτόνομης κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τις εξοπλίζουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχεται από τους Κούρδους στα νότια σύνορά της.

Έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο να απωθήσει το ΙΚ από τα σύνορα, αλλά και να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.

«Ποιος είναι ο στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο», υποστήριξε ο Ερντογάν, διατρανώνοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων», «όπου κι αν βρίσκονται».

Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου, του Μοχαμάντ Μπαγερί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των κούρδων ανταρτών.

Ερωτηθείς έπειτα από αυτή την επίσκεψη περί μιας ενδεχόμενης κοινής επιχείρησης της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι «πάντα στην ημερησία διάταξη».

Η Τουρκία εξάλλου εναντιώνεται σθεναρά το δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τις καλές σχέσεις της Άγκυρας με τον ιρακινό κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται στο Ιράκ αύριο για μια επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποία θα έχει συναντήσεις με τον ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ, τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, αλλά και τον Μπαρζανί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις