E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος το λαδόξιδο στα εστιατόρια

«Παρελθόν» οι φιάλες αμφιβόλου καθαριότητας

Δημοσίευση 8/8/2017 | 14:47

Τέλος το λαδόξιδο στα εστιατόρια

«Παρελθόν» στις φιάλες αμφιβόλου καθαριότητας, οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων -το γνωστό «λαδόξιδο»- βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής" θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν. Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), όπως έχουν μετονομαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα.

H σχετική δημόσια διαβούλευση επί των νέων ΔΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όμως τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων. Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο. Γιατί δεν είχε γίνει έως τώρα; Η κουλτούρα που επικρατεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους τελικούς καταναλωτές είναι αυτή της χύμα κατανάλωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην Ιταλία, όπου τυποποιείται, ενώ η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιόλαδο από τον γνωστό τενεκέ. Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, ενώ ωφελημένος αναμένεται να είναι και ο κλάδος εστίασης, καθώς αφενός το εστιατόριο μπορεί να χρεώνει τη φιάλη μιας χρήσης και αφετέρου, ενισχύει το κύρος του, ειδικά εάν επιλέξει κάποια γνωστά βραβευμένα ελαιόλαδα.

Αυτοβούλως, άλλωστε, ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το ζητούν, με χρέωση 1,5 ευρώ (η φιάλη των 100 ml).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος