E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με την επιλογή σημαιοφόρων μέσω λοταρίας

Δεν αλλάζει την απόφασή του το υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση 3/8/2017 | 09:00

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με την επιλογή σημαιοφόρων μέσω λοταρίας

Σε μείζον θέμα πολιτικής σύγκρουσης, με ιδιαίτερα μάλιστα συμβολικό χαρακτήρα, εξελίσσεται η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιλέγονται οι σημαιοφόροι και παραστάτες στις παρελάσεις, όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα (οι καλύτεροι στην βαθμολογία), αλλά με… κλήρωση.

Το σχετικό ΦΕΚ μάλιστα πέρασε μεσάνυχτα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση.

Η μετατροπή της διαδικασίας επιλογής σε… λοταρία, με αποτέλεσμα η σημαία να πηγαίνει απλά στον πιο τυχερό, εκλαμβάνεται ως μία ακόμη έκφραση της ιδεολογικής προσέγγισης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά και ιδιαίτερα ως μία ακόμη τορπίλη στην αριστεία και τη λογική της επιβράβευσης των καλύτερων.

«Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων» αναφέρει η σχετική απόφαση.

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα σημαιοφόροι ορίζονταν δύο μαθητές της ΣΤ' τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους και επιλέγονταν αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις απόλυτης ισοβαθμίας και μόνον τότε γινόταν κλήρωση μεταξύ των συγκεκριμένων μαθητών με την καλύτερη βαθμολογία. Η ίδια διαδικασία ακολουθούνταν και για τους δέκα παραστάτες της ΣΤ τάξης, (πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους).

Το χορό των αντιδράσεων τον έσυρε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποτάσσει την Παιδεία στις ιδεολογικές εμμονές της ισοπέδωσης των πάντων προς τα κάτω και προωθεί την λογική της ήσσονος προσπάθειας.

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας».

Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε σαρκαστικά ότι «στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: η αριστεία είναι χολέρα».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι είναι «έξαλλοι εχθροί της αριστείας».

Σημειωτέον ότι στην απόφαση του υπουργείου αντιτάχθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος υποστηρίζοντας τη θέση «Σημαιοφόροι με κλήρωση = Aφανισμός των Aρίστων!».

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων το υπουργείο Παιδείας έδειξε άκαμπτο και πιστό στις θέσεις του.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές όπως συνέβαινε τα τελευταία 19 χρόνια, όσα, δηλαδή, ίσχυε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Και κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι «δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων».

Για να δικαιολογήσει την επιλογή του, το υπουργείο εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται και κατά γονέων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μικρός αλλά υπαρκτός» γονέων που «διαγκωνίζονται μεταξύ τους και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος» ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ευθυγραμμίζεται με την Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας στα περί υποβάθμισης της αριστείας υποστηρίζει ότι «οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».

Ανταπαντώντας η ΝΔ χαρακτηρίζει τον κ. Γαβρόγλου «γραφικό εκφραστή μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης» και τον κατηγορεί ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει την απόφαση του.

«Η απόφαση για την κλήρωση στα Σχολεία για τους Σημαιοφόρους αποδεικνύει το κόμπλεξ του Σύριζα με τους ικανούς και την γελοιότητα Καμμένου», έγραψε το πρωί της Πέμπτης στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αργεντινή – Αυστρία 2‑0: Πρόκριση και ρεκόρ για τον Μέσι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Διπλό ρεκόρ Μέσι στο ημίχρονο – Η Αργεντινή πέρασε στην επόμενη φάση

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ, τρεις νεκροί ανάμεσά τους ο ύποπτος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επαρχία του Κεμπέκ εξέδωσε συναγερμό για κατ` οίκον περιορισμό έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών

Πέθανε στα 94 του ο Κλάιβ Ντέιβις, ο άνθρωπος πίσω από τις καριέρες θρύλων της μουσικής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κλάιβ Ντέιβις ξεκίνησε ή αναβίωσε τις καριέρες σούπερ σταρ όπως η Τζάνις Τζόπλιν, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Κάρλος Σαντάνα και η Αλίσια Κιζ

Βουλή: Αρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, για άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αναφοράς δικαστικής γραμματέως στη δίκη για τα Τέμπη και ένορκης εξέτασης τεσσάρων αστυνομικών

Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση 47χρονου στο Ζωγράφου ‑ Νεκρός εντοπίστηκε στο Γουδή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 47χρονος είχε χαθεί από τις 14 Ιουνίου χωρίς κανένα ίχνος

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια