Πρώτο το Ιράν στην κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών
Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες είναι εθισμένοι
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/7/2012 | 00:00

To Iράν κατέχει μια θλιβερή πρωτιά - αυτή της κατανάλωσης ναρκωτικών: πάνω από 5.000.000 πολίτες είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, χωρίς να μετρηθούν και οι περιστασιακοί χρήστες.
Η ανέχεια, η ανεργία και η απελπισία των πολιτών οδηγούν στα ναρκωτικά ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού και ειδικά τους νέους.
Ακόμα, η γεωγραφική θέση του Ιράν βοήθησε στην πρωτιά αυτή - βρίσκεται ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, ανάμεσα δηλαδή σε 2 χώρες που τροφοδοτούν με άφθονη πρώτη ύλη τους Ιρανούς.
Εκτός όμως από τα υπόλοιπα ναρκωτικά που διακινούνται, την εμφάνισή της έκανε και η δεσομορφίνη και άλλα βιομηχανικά ναρκωτικά που είναι πιο φτηνά και υποκαθιστούν τις γνωστές ουσίες.
Παρά τις αυστηρές ποινές (υπάρχει και ποινή θανάτου) οι Ιρανοί έμποροι δεν πτοούνται - μόνο το 2012, πάνω από 300.000 υποθέσεις έφθασαν στα δικαστήρια και αφορούσαν διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών. Γι' αυτό το λόγο η Τεχεράνη προσανατολίζεται στην κατασκευή στρατοπέδων εργασίας όπου θα φυλακίζονται οι έμποροι.






