E-Daily

Πως είναι σήμερα η ζωή του πανέμορφου μοντέλου που επέζησε από το τσουνάμι της Ταϊλάνδης ;

Η Πέτρα Νέμκοβα μας μιλάει για την ζωή της μετά την τραγωδία που έζησε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

20/7/2017 | 00:06

2004 και σε όλο το κόσμο μεταδίδονται εικόνες από το φονικό τσουνάμι που έπληξε τη Ταϊλάνδη. 200.000 νεκροί, πολλοί τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός απο τη φυσική καταστροφή που έπληξε τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Οικογένειες μετρούσαν τις πληγές τους, πολίτες έψαχναν αγνοούμενους και ακόμα και σήμερα υπάρχουν τουρίστες και ντόπιοι που δεν έχουν βρεθεί. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και το πασίγνωστο μοντέλο Πέτρα Νέμκοβα, η οποία έκανε διακοπές όταν τεράστια κύματα καταβρόχθισαν τη στεριά.

Ο αρραβωνιαστικός της, ο Βρετανός φωτογράφος Σίμον Ατλι, ήταν ανάμεσα στους 200.000 καταγεγραμμένους νεκρούς. Η ίδια σε συνέντευξη της 13 χρόνια μετά περιγράφει τις στιγμές που έζησε.

Εκείνη την ώρα, όταν μας παρέσυραν τα νερά είπα στον εαυτό μου ότι θα πεθάνω και το δέχτηκα. `Ενιωσα το σώμα μου να γίνεται ένα με το νερό, να είμαι ελαφριά, πολύ ελαφριά. Και ξαφνικά, μπόρεσα να αναπνεύσω."

Μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, είχαν πάει στην τοποθεσία Khao Lak της Ταϊλάνδης για διακοπές. Τα τεράστια κύματα τους παρέσυραν. Η Πέτρα πιάστηκε από ένα δένδρο φοίνικα και κατάφερε να σωθεί, παρόλο που είχε σπάσει τη λεκάνη της. `Εμεινε κρεμασμένη στο δένδρο για 8 ώρες ώσπου κάποιοι την βοήθησαν να επιβιώσει. Ο αγαπημένος της όμως, γλίστρησε και παρασύρθηκε από τα κύματα.

Η Πέτρα, μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο της Ταϊλάνδης.

"Το θεόρατο κύμα μας έβγαλε κυριολεκτικά έξω από το μπανγκαλόου, ήταν τόσο δυνατό που δεν μπορούσα να ξεφύγω. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και τα παιδιά φώναζαν `βοήθεια, βοήθεια`. Μετά από λίγα λεπτά δεν άκουγα πια κανέναν να φωνάζει. Προσπάθησαν να ανέβω στη σκεπή αλλά το νερό με παρέσυρα. Πιστέψτε με, και εκείνη τη στιγμή προσπαθούσα να σκεφτώ θετικά.

`Ημουν τόσο τραυματισμένη όταν με έσωσαν που δεν μπορούσα να κινηθώ. Στο νοσοκομείο όλοι οι τραυματίες είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενιωθα σαν να βρισκόμουν σε ταινία πολέμου. Ημουν πολύ τυχερή που έζησα, αλλά δεν μπόρεσα να βρω τον Σάιμον. Ηταν ο άντρας που αγαπούσα, μου είχε κάνει πρόταση γάμου, ετοιμαζόμασταν για μια άλλη ζωή."

Η Πέτρα στο νοσοκομείο στην Ταϊλάνδη, δέκα χρόνια πριν είχε πει:

"Βρισκόμουν εκεί με τον άνθρωπο που αγαπούσα, ήταν μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα και είχαμε μόλις γυρίσει στο μπανγκαλόου μετά από μια βόλτα. Όλα ήταν τόσο υπέροχα. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν περίεργο θόρυβο να βγαίνει από τη θάλασσα, άνοιξα το παράθυρο και είδα έναν τοίχο νερού να έρχεται καταπάνω μας. Εσπασε το μπάνγκαλοου σαν χάρτινο, ήταν νερό μαζί με γυαλιά και άλλα αντικείμενα. Η τελευταία φορά που είδα τον Σάιμον ήταν στην οροφή του σπιτιού και σκέφτηκα: είναι καλύτερος κολυμβητής από μένα, θα τα καταφέρει. Φώναξε μια στιγμή το όνομά μου, φώναξα κι εγώ μια φορά το όνομά του και ύστερα τίποτα πλέον, μόνο νερό."

Σήμερα έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, μετά από πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας. Ξεκίνησε να δουλεύει, με επιλεκτικές εμφανίσεις, και δημιούργησε τη φιλανθρωπική οργάνωση Happy Hearts, που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά θύματα του τσουνάμι ή άλλων δεινών.

`Εχτισε σχολεία σε 9 χώρες του κόσμου όπου παρακολουθούν μαθήματα 50.000 παιδιά. Ακόμα και σήμερα, η 38χρονη κοπέλα βλέπει συχνά εφιάλτες και έχει οδυνηρές αναμνήσεις που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αλλά είναι γενναία, μαχήτρια και βλέπει τη ζωή με αισιοδοξία.

Όπως λέει:

"Όλα στη ζωή συμβαίνουν για ένα σκοπό. Εσύ επιλέγεις, είτε να πας μπροστά και να κάνεις τη ζωή καλύτερη, είτε όχι."

Η δράση έχει τιμηθεί και έχει προσφέρει τεράστια οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα φυσικών κατακλυσμών.