E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΟΟΣΑ: 1,1% η ανάπτυξη για το 2017

2,5% το 2018

Δημοσίευση 7/6/2017 | 12:57

ΟΟΣΑ: 1,1% η ανάπτυξη για το 2017

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών επισημαίνει ο ΟΟΣΑ ενώ ως πρόσθετους κινδύνους θεωρεί τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών της Ελλάδας και ένα ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων.

Επιπλέον εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και απαιτείται «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλισθεί η μεσο - μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα». «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της.

Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», αναφέρει η έκθεση.

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές. Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 23,5% πέρυσι στο 22,2% φέτος και περαιτέρω στο 20,1% το 2018. Οι επενδύσεις, αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αν και ο δομικός πληθωρισμός (σ.σ.: που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας) θα παραμείνει συγκρατημένος, καθώς παραμένει σημαντική αργούσα παραγωγική δυναμικότητα».

Ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% φέτος και το 1% το 2018.

«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», σημειώνεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκλογή Πάπα: Πόσες ώρες (ή χρόνια) χρειάζονται μέχρι να φανεί ο λευκός καπνός;

Κόσμος Χτες
Η μυστική διαδικασία διαδοχής του πάπα Φραγκίσκου

Σέρρες: Οι υπάλληλοι καθαριότητας δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά χειραμαξίδια, γιατί φοβούνται ότι έχουν GPS και θα τους εντοπίζουν.

Ελλάδα Χτες
Κόστισαν στον Δήμο Σερρών 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένουν στον… πάγκο εδώ και τρία χρόνια.

Δίκη Λυγγερίδη: Ισόβια συν 19 χρόνια στον 19χρονο που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα και σκότωσε τον αστυνομικό

Ελλάδα Χτες
Στον 19χρονο δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας

Νέες καταγγελίες Κωνσταντοπούλου: Με μαγνητοφωνούσαν συνεργάτες του Κακλαμάνη

Πολιτική Χτες
Σε νέα καταγγελία προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτήν τη φορά για μεθοδεύσεις από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής.

Δεκαήμερο «λουκέτο» σε πασίγνωστη πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο από την ΑΑΔΕ, επειδή ξήλωσε τη σήμανση της φοροδιαφυγής

Ελλάδα Χτες
Κατόπιν αυτοψίας, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι είχε αφαιρεθεί το σχετικό αυτοκόλλητο

Πατροκτονία στην Αμφιλοχία: «Ήταν μισός στο κρεβάτι και μισός κάτω και αίματα παντού» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ελλάδα Χτες
«Είχε χτυπήσει τον πατέρα του και το Πάσχα» λέει η νύφη του πατροκτόνου

«Φρένο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ

Κόσμος Χτες
Αυξάνεται «το χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.

ΗΠΑ: Γερουσιαστής λιποθύμησε την ώρα την ομιλίας της

Κόσμος Χτες
Πρόλαβε και την έπιασε γιατρός